StoryEditorOCM
RegionalNOVO RADNO VRIJEME POŠTE U POLAČI UZBUDILO DUHOVE

Bobanović pisao ministru prometa: Donijeli ste lošu odluku, tjerate ljude da migriraju!

Piše I. Nevešćanin
9. siječnja 2018. - 18:58
simpozij_masline15-121016

Kažu da Polača ima poštanski ured u kontinuitetu od Prvog svjetskog rata. Više od stotinu godina mještani Polače i okolnih mjesta mogli su poslati ili primiti pismo ili pošiljku, kupiti marku i razglednicu ili poslati telegram nekome svome na drugi kraj svijeta. I tako je, pričaju nam, bilo sve do prije neka dva mjeseca, kada je pošta u Polači uvela novo radno vrijeme. Do tada je pošta radila pet dana u tjednu od 8 do 14.30 sati i zapošljavala dvoje ljudi. No, odlukom uprave Hrvatske pošte poštanski ured 23423 od nedavno također radi svakog dana, ali svega dva sata, i to od 12.30 do 14.30 sati. A broj zaposlenika se prepolovio, s dva na jednog.

Mještani su se malo čudno pogledavali, općinski čelnicima nije bilo baš po guštu jer svako gašenje ili zatvaranje poslovnica državnih tvrtki na zadarskom području doživlja se kao udar na decentralizaciju, kao nastavak provincijalizacije i depopulacije ratom stradalih područja. No onda je Rade Bobanović, direktor Poljoprivredne zadruge Masline i vino, upravi Hrvatske pošte u Zagrebu, Ministarstvu prometa, Općini Polača i javnosti uputio pismo:

- Uvođenjem isključivo popodnevnog radnog vremena jednostavno ste natjerali sve žitelje Polače, Tinja, Jagodnje Gornje i Donje, pa i onih dnevnih namjernika iz drugih sredina koji koriste za neke usluge ured pošte u Polači, da koriste ured Pošte u Biogradu i Benkovcu, jedan i drugo 10 kilometara dalje. Ništa mi nemamo protiv tih ureda ili bilo kakve negativne primisli prema njima, ali smo mišljenja da ste pogrešno procijenili potrebe kako građana, tako i gospodarskih subjekata pa jednostavno tražimo da se radno vrijeme tog ureda, ako se mora racionalizirati, reorganizira na način rada: tri puta tjedno ujutro od 8.00-11.30 ili 12.00 i dva puta popodne od 12.00 do 14.30 – piše Bobanović iznoseći potanko problematiku s kojom su se žitelji općine i susjednih mjesta, ali i gospodarski subjekti na tom području suočili s problemima nakon uvođenja novog radnog vremena što je, među ostalim, dovelo i do kasne dostave pošte i pošiljki.

- Nije problem u dostavi, ona uredno stiže, ali nam stiže kasno tijekom dana, a to nama, kao jednom od gospodarskih subjekata na ovom prostoru, nikako ne odgovara, jer gubimo vrijeme za rekaciju ili odgovor na primljene dnevne pošiljke - objašnjava nam Bobanović koji se u pomirljivom tonu i s puno razmijevanja za reorganizacijske potrebe Hrvatske pošte obratio vodstvu te državne tvrtke.

- Molimo Upravu da o ovom prijedlogu žurno razmisli i donese operativniju i sinergijski više učinkovitu odluku. S ovim zahtjevom upoznat ćemo i Vladu RH, odnosno resorno ministarstvo kao i širu hrvatsku javnost, više zbog stvaranja prijateljske potpore na vrijeme, jer sjetimo se, nekad su se počele voditi restrikcije raznih ureda i po hrvatskim otocima koji su, povijesno dokazano, jednim dijelom raseljeni i zbog toga. U ovom ruralnom dijelu, ratom stradalom, gdje je ured Pošte ne samo doslovno ured, već i mjesto raznih izmjena informacija, okupljanja pa i u novije vrijeme, po Vašoj organizaciji, mala banka, „dućan“ za kupnju i drugih kućnih i ljudskih potreba, Vi ste ukidanjem toga jednostavno izazvali neprirodnu dnevnu migraciju mještana ovoga kraja i poslovnih subjekata, kako ovdje tako i u drugim sredinama gdje ste to napravili, ka okružjima koja nisu ni tako blizu, ni tako daleko, ali su svakako ta migracijska djelovanja neprirodno gubljenje dodane vrijednosti ovom kraju. Dakle, da se ovo ne bi dalje događalo trebate naći bolje rješenje – predlaže direktor PZ masline i vino.

Tragom Bobanovićevog pisama odgovor smo potražili kod Marina Dvornika, direktora poštanske mreže u Zadru, ali smo na koncu odgovor dobili iz uprave Hrvatske pošte iz Zagreba.
- Hrvatska pošta se, iako je tvrtka u državnom vlasništvu, financira iz vlastitih prihoda te u skladu sa navedenim mora racionalno koristiti resurse. Radno vrijeme poštanskog ureda 23423 Polača smanjeno je upravo zbog male potražnje za našim uslugama. Trenutno su sa Općinom Polača u tijeku dogovori na aktivnostima koje bi pridonijele porastu broja usluga i time opravdale povećanje radnog vremena poštanskog ureda – stoji u odgovoru iz korporativnih komunikacija Hrvatske pošte.

Nedugo nakon odgovora iz Pošte dobili smo neslužbenu informaciju da se u Polači održao sastanak između Marina Dvornika i predsjednika Općine Tomislava Prtenjače na temu radnog vremena pošte. Zanimljivo, dan prije, kad smo nazvali Dvornika, nije o tome ništa znao, no već sutradan, nakon interesa medija, održan je vrlo konkretan sastanak.

- Molim da se strpite. Sastanak je održan i mi smo iznijeli naše prijedloge, ali o njima još ne smijemo ništa reći prije nego što se donese konačna odluka – rezerviran je bio načelnik Prtenjača.

Neslužbeno, pismo Bobanovića i interes medija učinili su svoje i pošta će najvjerojatnije promijeniti novo uvedeno radno vrijeme. U buduće, pošta u Polači radit će od ponedjeljka do petka od 8 do 12 sati.


Pošta prodaje četiri nekretnine u Zadru
U sklopu racionalizacije poslovanja Hrvatska pošta je oglasila prodaju svojih nekretnina na zadarskom području. Na putu Bokanjca 61 b prodaje se 54,90 kvadrata poslovnog prostora u prizemlju poslovne zgrade po početnoj cijeni od 43 tisuće eura. U Zrinsko-Frankopanskoj 12 prodaju se dva prostora. Manji od 22,98 kvadrata po početnoj cijeni od 18 tisuća eura, a veći od 38,96 kvadrata, također na Relji, prodje se po početnoj cijeni od 30,8 tisuća eura. U Crnom kod Zadra Pošta prodaje parcelu od 743 kvadrata po početnoj cijeni od 44 tisuće eura. Parcela je u građevinskom području, ali nema pristupni put ni komunalnu infrastrukturu.

17. travanj 2024 17:53