StoryEditorOCM
RegionalOŠ VLADIMIR NAZOR IZ ŠKABRNJE POBJEDILA NA NATJECANJU U DALEKIM EMIRATIMA

Šeikovih 100.000 dolara uložit ćemo u nove školske projekte

Piše Ana Franić
18. siječnja 2018. - 10:01
skola

Ako do sada niste čuli za Osnovnu školu Vladimira Nazora iz Škabrnje, od ovog tjedna se to zasigurno promijenilo: školski projekt održivog razvoja pod nazivom "Sretna škola plave ekonomije" pobijedio je na natjecanju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i u konkurenciji 370 škola iz cijelog svijeta osvojio glavnu nagradu!

Nagradu "Zayed Future Energy Prize", koju dodjeljuje vlada UAE-a, nastavnici i učenici iz Škabrnje osvojili su kao jedina škola iz Hrvatske u kategoriji europskih škola. Nagrada iznosi nevjerojatnih 100.000 dolara, a pozamašan dobitak škola planira uložiti u realizaciju nagrađenih ideja u skoroj budućnosti.

Prepoznali kvalitetu

– Ne mogu vam opisati našu sreću kada smo doznali da smo pobijedili. Na projektu smo radili oko šest mjeseci i sanjali smo pobjedu. Nagradu su preuzele koordinatorica projekta Ina Matijević, koja je školi i predložila sudjelovanje na natječaju, voditeljica i realizatorica projekta Ivana Ražov te učenica Leonarda Škara. Leonarda je nagradu preuzela u tradicionalnoj škabrnjskoj narodnoj nošnji, a zajedno s Inom i Ivanom još je uvijek u Abu Dhabiju. Tamo će ostati do subote i one su, naravno, još uvijek pod dojmom – rekao nam je Marin Pavičić, ravnatelj OŠ Vladimira Nazora.
Pavičić kaže da su pobijedili jer je žiri prepoznao kvalitetu njihova projekta koji ima jasno definirane ciljeve i planove, ali i način provedbe.

Škabrnjski projekt održivog razvoja "Sretna škola plave ekonomije" obuhvaća četiri segmenta, a to su: obnovljivi izvori energije kroz inovativnu PV-T solarnu tehnologiju povezanu s električnim vozilom i mobilnim sustavom baterija, razvoj poduzetništva kroz učeničku zadrugu "Maslina", recikliranje i razvrstavanje otpada kroz program Udruge za održivi razvoj Hrvatske, te razmjena informacija kroz program GLOBE koji sponzorira NASA.

– Novac od nagrade uložit ćemo u kupnju električnog dostavnog vozila za školsku kuhinju, nabavu 40 solarnih panela, ruksaka sa solarnim ćelijama i konekcijom za punjenje mobitela za sve učenike od 5. do 8. razreda, te za učenje o recikliranju otpada uz postavljanje ekootoka. Kroz učeničku zadrugu želimo potaknuti naše učenike na razvoj poduzetništva – objašnjava ravnatelj Pavičić.

Nagrada "Zayed Future Energy Prize" dodjeljuje se u pet kategorija (velika korporacija, malo i srednje poduzeće, neprofitna organizacija, životno djelo – pojedinac i globalna škola – učenici od 11 do 19 godina), a cjelokupni nagradni fond iznosi četiri milijuna dolara.

Zaštita okoliša

Nagrada je osnovana kao rezultat vizije pokojnog vladara Abu Dhabija i osnivača UAE-a, šeika Zayeda bin Sultan Al Nahyana, a ustanovio ju je njegov sin, šeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan u čast očeve ostavštine na polju upravljanja zaštitom okoliša.

– Naša kategorija globalnih škola podijeljena je u pet regija: Amerika, Europa, Afrika, Oceanija i Azija. Ulazak našeg projekta u finale u konkurenciji europskih škola bio je senzacionalan uspjeh, tako da ne treba dodatno objašnjavati koliko smo ponosni na našu pobjedu i ovo nam je samo poticaj da marljivo radimo i dalje – zaključio je Pavičić.
Predstavnice škole u Škabrnju se vraćaju početkom idućeg tjedna, a ne treba ni sumnjati da će ih dočekati velika fešta.

15. travanj 2024 20:33