StoryEditorOCM
ShowbizRIŠPET IZ DIŠPETA

Kozomara šokirao na Radio Dalmaciji: Pisao sam im pjesme, a nisu htjeli zapjevati na pokopu moje prijateljice. Ružno!

Piše Vanesa Tenžera
22. veljače 2024. - 16:52

Klapa Rišpet četverostruki je osvajač nagrade Cesarica za najveće zabavne hitove godine u Hrvatskoj, šest puta su napunili dvoranu Lisinski, pobijedili su na Splitskom festivalu 2013., u splitskoj Spaladium areni postavili su rekord po broju posjetitelja na klapskom koncertu. Njihove hitove znamo svi, no malo znamo o tome kako su nastali. 

Giuliano je ugostio Ivu Amulića i Peru Kozomaru u svom ‘Večernjem showu s Giulianom‘, a dvojac bez kojeg ne bi bilo Rišpeta otkrio je štošta. 

Iz dišpeta nastaje Rišpet

Kozomara je autor većine pjesama klape Rišpet, a također je i njezin osnivač. "Bio sam fasciniran obradama Đibinih pjesama klape Cambi, i tad sam si zacrtao - želim napraviti jednako dobru pjesmu. Prvo sam napravio hit za Cambi, pa za Iskon hit ‘Još ne mogu pristat volit‘, godinu poslije ‘Zoru bilu‘ za Intrade... Međutim, dogodila se jedna ružna situacija kad je jedna moja dobra prijateljica umrla... Nitko od tih klapa nije došao otpjevati par pjesama na Lovrincu. Ja sam im poklanjao pjesme, kako imam kratak fitilj, rekao sam, sad me više neće niko zafrkavat. Sad ću skupit svoju klapu iz dišpeta - i eto imena." prisjeća se Kozomara.

image
Nera Simic/Cropix

"Tekst me mora taknuti. Radim s nekoliko ljudi, ali tekst me mora taknuti, onda kad krenem s radom - ja sam cijeli u tome. Ivo zna, napravimo godišnje sedam, osam demosa, od čega samo dvije tri pjesme izađu. Svaka pjesma ne može ležat svakome. To je Oliver davno govorio - nije ti svaka pjesma za svakoga." navodi Kozomara. 

 "Ne znam koliko vama znači doći na koncert, poslušati, zabaviti se... Nama je to život... Vraćanje na Gripe nakon skoro 30 i nešto godina je za mene doživljaj." otkrio je Ivo Amulić o nadolazećem koncertu u splitskoj Dvorani Gripe, koji će se održati na Dan žena, odnosno 8.3. 

Kako su nastajali hitovi

"Takni me nogon ispod lancuna" "Uh šta sve skriva ta pjesma... To ti je ono - kad ima slike, nema tona." započeo je Amulić o velikom hitu klape Rišpet. 

"Jedna ženina prijateljica, Alin Antunović napisala je tekstove pjesama i donijela ih je mojoj ženi. Odmah mi je ova zapala za oko, pogotovo taj ‘mot‘, takni me nogon ispod lancuna. Upravo je to taj momenat fenomenalan, dalmatinski. Kao ljuti smo ali šta ćemo sad, pa ajde, takni me nogon." rekao je Kozomara. 

Prije malo više od mjesec dana izbacili su ljubavnu baladu, "Ako sutra odeš". "Ja sam se kladio s basom naše klape da će cijele Gripe pjevat tu pjesmu 8.3. U večeru smo se kladili, pa ćemo vidit! Ja tu vidim jednog modernog Mišu, Ive je to otpjevao zaista maestralno." govori Kozomara. "Pjesma je stala ‘u škafetinu‘ godinu dana, nisam zna, je li za Rišpet, nije... Ali kad smo sjeli, kad je otpjevao i kad je Leo posložio aranžman, top!" zaključuje. 

image
Nikša Stipaničev/Cropix

"Kako vam polazi za rukom, svi spotovi su vam puni nekih poznatih cura: Ana Saso, Fani Ćapalija, Blanka Vlašić..." primjećuje Giuliano osvrnuvši se na pjesmu "Pitali me anđeli", u čijem se spotu pojavljuje Anica Kovač Martinović, koja je sad već davne 1995. godine bila hrvatska predstavnica na Izboru za Miss svijeta. "To ti je ono što smo govorili, većina naše publike su žene - većinom se pronalaze u našim pjesmama." govori Amulić. Ivo se tom prilikom prisjetio i jedne zgode iz osamdesetih s Anicom, dok je popularan bio bivši sastav Tutti Frutti.

"Anica je tad živjela u Berlinu, a mi smo tad nastupali tamo. Ona je bila u strogom odgoju, nije baš mogla raditi što hoće. Međutim, u jednom momentu, pričala nam je, nije više izdržala, i ta mala cura od četrnaest godina došla je kod mene pitati autogram. Prisjeća se kako ju je tad otac dočekao na ‘pasja kola‘, dobila je autogram ali i - jezikovu juhu." prisjeća se Amulić. 

Duet s Kondžom - "Pružimo nam šansu"

Otkrio je Ivo ponešto i o duetu s Zoricom Kondžom, koja je izišla prije skoro dvije godine.

Ivo je ovom prilikom otkrio da je njegova žena već dugi niz godina prateći vokal Zorice Kondže, koju on od milja zove ‘Zore‘. "Mi smo se upoznali još ranije, ja sam pjevao na dosta njezinih pjesama prateće vokale, zajedno s Vesnom Ivić, Majom Blagdan... Ima jedna poveznica između mene i Zore, a to je da je Zore izbacila jedan album ‘Hodajmo po zvijezdama‘, a to je pjesma od Tutti Fruttija, koja se njoj toliko svidjela, da je svoj album prvijenac nazvala po njoj. I to je bila moja intimna želja da zapjevam s njom tu pjesmu, već dugo." priznaje Amulić. 

image
Vojko Bašić/Cropix

Amulić i Kozomara našalili su se i prokomentirali dugogodišnje prijateljstvo. "Veže nas ‘bračka linija‘, oboje smo Bračani. On je iz mjesta koje nema mora, pa se dolazi meni u Splitsku kupati." našalio se Ivo. "Čak nam se i matere zovu isto", dodao je Kozomara u šali. No umjesto na Braču, prvi put su se vidjeli i upoznali u - Beogradu. "On je bio sa svojim bendom Vrijeme nježnosti, ja sam već bio Tutti Frutti, i tad je bio veliki koncert, bilo je dosta ekipa, i tu smo se upoznali. Imao je dugu kosu, ricastu." prisjeća se Amulić. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:39