StoryEditorOCM
ShowbizBILE SU FATALNE

One su muze najvećih svjetskih glazbenika; Znate li tko je žena koja nosi titulu ‘legendarne muze rocka‘? Bilo je svega

Piše Jasenka Leskur
19. studenog 2023. - 22:10

Najljepše pjesme rock‘n‘rolla govore o velikim strastima i neuzvraćenim osjećajima a za neke od njih nadahnuće su bile stvarne žene. Tko su bile muze koje su inspirirale glazbenike da stihovima i glazbom kažu ono što su im željeli reći na način koji je dotaknuo milijune ljudi diljem svijeta?

Žena koja nosi titulu "legendarne muze rocka" je – Pattie Boyd. Engleska manekenka i fotografkinja, prva supruga i Georgea Harrisona i Erica Claptona koja je inspirirala pregršt pjesama svakog od njih. Dok je bila u braku s gitaristom Beatlesa u nju se zaljubio Clapton i nemilosrdno je progonio. Novinar ‘The New York Timesa‘ svojevremeno je ljubavni trokut Boyd-Clapton-Harrison nazvao "jednim od najmitskijih romantičnih zavrzlama u povijesti rock‘n‘rolla".

image

Pattie Boyd

Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Pattie je bila jedan od vodećih međunarodnih modela tijekom 1960-ih i utjelovila je britanski ženski izgled tog doba. Imala je 21 godinu kad se udala za Georgea Harrisona 1966., doživjevši vrhunac popularnosti Beatlesa, a opisivali su je kao "daleko najglamurozniju" od svih žena i djevojaka Beatlesa.

Pattie Boyd i George Harrison bili su među vodećim parovima te londonske ere, a Harrisonu je supruga bila inspiracija za nekoliko skladbi Beatlesa: "I Need You" (1965.) "Think For Yourself" (1965.)i "Something" (1969.)

U kasnim 1960-ima Eric Clapton i George Harrison postali su bliski prijatelji te su zajedno počeli pisati i snimati glazbu. Clapton se zaljubio u nju a u nastojanju da zadovolji svoju zaljubljenost, Clapton je čak kratko hodao s njenom sestrom Paulom. Njegov album iz 1970. ‘Layla and Other Assorted Love Songs‘, napisan je kako bi objavio svoju ljubav prema Pattie, posebice trajni mega hit, pjesma ‘Layla‘ u kojoj je on moli da ostavi muža zbog njega ("imaš me na koljenima").

image

 Eric Clapton

Scott A. Miller/Zuma Press/Profimedia/Scott A. Miller/Zuma Press/Profimedia

Kad je Pattie odbila njegova nastojanja krajem 1970., Clapton je pao u ovisnost o heroinu i samonametnuto progonstvo od tri godine. Morao je čekati dok se brak s Harrisonom nije raspao. Godine 1979. Claptonu se konačno ispunila želja - on i Pattie su se vjenčali. Bračno blaženstvo bilo bi kratkog vijeka, jer se par razveo 1989. Ostali su bliski prijatelji s Harrisonom, koji je Claptona zvao svojim "suprugom".

Osim ‘Layle‘ Clapton je za nju napisao pjesme ‘Bell Bottom Blues‘ i ‘Wonderful Tonight‘, kao i ‘Golden Ring‘ i ‘The Shape You‘re In‘.

I mlađa sestra Pattie Boyd, Jenny, ima "svoju" pjesmu. Sa sestrom je 1968. putovala u Indiju, na tada popularne treninge Transcedentalne meditacije u pratnji njenog prijatelja pjevača Donovana. Iste godine Donovanova pjesma ‘Jennifer Juniper‘ dospjela je na top ljestvice, a on je priznao da se radi o Jenny Boyd, u koju je bio zaljubljen, iako je bila u vezi s Mickom Fleetwoodom, koji će kasnije biti suosnivač Fleetwood Maca. Donovan nikada nije imao priliku za vezu s njom, jer se i udala za Fleetwooda.

image

 Mick Fleetwood

Robyn Beck/Afp/Profimedia/Robyn Beck/Afp/Profimedia

Možda ipak najpoznatija među rock muzama je Marianne Ihlen kojoj je kanadski pjesnik, kantautor i pjevač Leonard Cohen posvetio pjesme ‘So Long, Marianne‘ i ‘Bird on the Wire‘ a njihova međusobna privrženost do samog kraja bila je dirljiva.

Norveška ljepotica i kanadski trubadur upoznali su se 1960. na grčkom otoku Hydra, neposredno nakon što ju je muž napustio i sa šestomjesečnim sinom ostavio na otoku. Marianne i Cohen odmah su započeli vezu, dane su provodili na plaži i u čitanju poezije navečer. Kad se Cohen vratio kući u Montreal, poslao joj je telegram: "Imam kuću, sve što trebam su moja žena i njezin sin. Voli te Leonard." Ona je pristala i par je ostao zajedno sedam godina.

image

Marianne Ihlen

Roadside Attractionsc/Everett/Profimedia/Roadside Attractionsc/Everett/Profimedia

Mega popularna ‘So Long, Marianne‘ je na njegovom debitantskom albumu iz 1967. ‘Songs of Leonard Cohen‘, a unatoč prekidu, njih su dvoje ostali u kontaktu tijekom godina, do njene smrti. U intervjuu iz 1992. Cohen je o njoj kazao:

"Kada čujem njezin glas na telefonu, to je nešto što je ostalo netaknuto iako su nam se životi razdvojili. Osjećam da ljubav nikad ne umire i da kada postoji emocija dovoljno jaka da okupi pjesmu oko sebe, postoji nešto u toj emociji što je neuništivo."

Samo nekoliko dana prije njezine smrti, u ljeto 2016. godine, Cohen je napisao posljednje pismo svojoj umirućoj muzi:

"Pa, Marianne, došlo je vrijeme kada smo stvarno tako stari i naša se tijela raspadaju, mislim da ću te slijediti vrlo brzo ...Samo ti želim poželjeti vrlo dobro putovanje. Zbogom stari prijatelju. Beskrajna ljubavi, vidimo se tamo."

Umro je tri mjeseca nakon nje, u studenom.

‘Sara‘ je naziv jedne od najboljih ljubavnih pjesama Boba Dylana, a časopis ‘Rolling Stone‘ je nazvao možda njegovom najosobnijom pjesmom u karijeri. Autobiografski prikaz njegovog otuđenja od tadašnje supruge Sare Dylan bila je završna pjesma na albumu ‘Desire‘ iz 1976. Pjesma je i nazvana po njegovoj supruzi, s kojom je tijekom deset godina imao četvero djece, a posvojio je i jedno njeno.

Oboje su bili u vezi kad su se upoznali; Sara je bila udana, a Dylan vezan za folk pjevačicu Joan Baez. U svojoj autobiografiji napisao je da kada je prvi put vidio Baez na televiziji, "nije mogao prestati gledati u nju, nije želio ni trepnuti".

Sara Lownds bila je bivša Playboyeva zečica, manekenka i glumica. Tihi, rezervirani tip bez interesa za slavu, bila je Dylanu prilika za obiteljski život, apsolutnu suprotnost od svega što je prethodno raskalašeno proživljavao. U vrijeme kada su se vjenčali krajem 1965., ona je bila trudna s njihovim prvim djetetom. Njegov voditelj turneje bio je šokiran: "Zašto Sara? Zašto ne Joan Baez?" Dylan je odgovorio: "Zato što će Sara biti tu kad ja budem želio da bude kod kuće, Joan neće".

Skoro cijelo desetljeće Dylan je bio obiteljski čovjek. Otpratio bi djecu u školu, provodio vrijeme pišući ili slikajući, posjećivao prijatelje u blizini. No, s preseljenjem obitelji u Kaliforniju, brak je počeo pucati. Dylan je krenuo na turneju ostavivši Saru iza sebe. Ubrzo je počeo puno piti i pušiti te varati svoju ženu.

Pisalo se da je Sara bila prisutna u studiju i slušala s druge strane stakla dok je Dylan svirao pjesmu o njoj, neposredno prije početka pjesme joj je rekao: "Ovo je za tebe." Bob i Sara su se nakon toga pomirili, ali će se razvesti 1977. godine.

Njihov brak biografi navode kao inspiraciju za mnoge pjesme koje je Dylan stvorio tijekom 1960-ih i 70-ih, a album ‘Blood on the Tracks‘ iz 1975. mnogi smatraju Dylanovim izvještajen o njihovom braku koji se raspada. Sara Dylan je igrala u filmu ‘Renaldo i Clara‘, koji je režirao Dylan i on je djelomična posveta njegovoj ženi.

image

Bob Dylan i supruga Sara Lowndes Dylan

Topham Picturepoint/Topfoto/Profimedia/Topham Picturepoint/Topfoto/Profimedia

U brakorazvodnoj parnici Sara je dobila tada velikih 36 milijuna dolara i polovicu tantijema od pjesama napisanih tijekom njihova braka, uz uvjet da šuti o svom životu s Dylanom. Ona je to i učinila.

Pjesma ‘Walk on the Wild Side‘ iz 1972. Lou Reeda izazvala je malu pomutnju nakon prvog objavljivanja jer se bavi tabu temama poput zlouporabe droga, muške prostitucije i oralnog seksa. Pjesma je, među mnogim Warholovim zvijezdama, govorila o Holly Woodlawn, transrodnoj portorikanskoj glumici.

Sa 15 godina pobjegla je iz nasilnog doma u New York gdje je postala Warholova štićenica. Kasnije se pojavila u dva njegova filma, ‘Trash‘ i ‘Women in Revolt‘. Stihovi "Holly came from Miami, Florida/Hitchhiked her way across the USA/Pucked her brows on the way/ Shaved her legs and then he was a she..." bili su istiniti, kazala je Holly novinarima, ona je doista naučila kako se čupaju obrve dok stopira po Americi. Umrla je 2015.-te, u 69.oj godini života.

Zanimljiva je pozadina pjesme ‘Sweet Caroline‘ iz 1969. Neila Diamonda, njegova muza je bila Caroline Kennedy, kći bivšeg američkog predsjednika.

image

 Jacqueline Kennedy i kćer Caroline

 

Keystone Pictures Usa/Zuma Press/Profimedia/Keystone Pictures Usa/Zuma Press/Profimedia

Nakon što je to desetljećima tajio, Diamond je progovorio o naslovnici časopisa Life za koju tvrdi da ga je inspirirala. "Nikada prije nisam ni s kim razgovarao o tome - namjerno", rekao je pjevač i tekstopisac u to vrijeme novinskim kućama. "Mislio sam da ću to možda ispričati Caroline kad je jednog dana sretnem." I učinio je upravo to, rekavši Caroline Kennedy Schlossberg (usput i cijelom svijetu) putem satelita tijekom proslave njezinog 50. rođendana. Diamonda je zadivila slika male petogodišnje Caroline odjevene u jahaću opremu, kako stoji pored svog ponija dok je promatraju njezini slavni roditelji.

"Bila je to tako nevina, prekrasna slika i odmah sam osjetio da je tu pjesma", rekao je. Godinama kasnije, napisao je pjesmu za manje od sat vremena.

Billy Joel imao je 1983. dvije muze: glamurozne modele Christie Brinkley i Elle Macpherson. Za njegovu pjesmu ‘Uptown Girl‘ smatralo se da je inspiriran njegovom vezom s Christie Brinkley. Uostalom, glumila je u glazbenom spotu, a par se kasnije vjenčao i dobio zajedničko dijete.

image

Elle Macpherson

Nacho Lopez/Zuma Press/Profimedia/Nacho Lopez/Zuma Press/Profimedia

Ali to nije cijela priča. Pjesmu je prvotno nazvao ‘Uptown Girls‘ dok je bio na odmoru na Karibima u kojem je bio okružen tadašnjom djevojkom Elle Macpherson, Whitney Houston i Christie Brinkley. Nakon što je prepoznao tu početnu inspiraciju, napisao je stihove koji su se usredotočili na njegov odnos s Elle ali kako je on završio prije nego što je ‘Uptown Girl‘ dovršena, budući mega hit posvetio je budućoj ženi, Brinkley.

image

Christie Brinkley

Darla Khazei/Pacific Coast News/Profimedia/Darla Khazei/Pacific Coast News/Profimedia

Iako se par razveo 1994., ostali su u prijateljskim odnosima. Godine 2014., Brinkley je sjedila u prvom redu na Joelovu koncertu i te večeri je ‘Uptown Girl‘ otpjevao svojoj bivšoj supruzi, 30 godina nakon što se prvi put pojavila u eteru. A iduće godine je oženio svoju četvrtu suprugu.

Tako to ide u rock‘n‘rollu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 01:21