StoryEditorOCM
Splitsamozatajne sestre

Vapaj splitskih klarisa: Objekt je u ruševnom stanju, a iznos obnove za nas je nedostižan, treba nam pomoć dobrih ljudi

Piše Split sd
12. ožujka 2024. - 12:13

Red sv. Klare u Splitu nastao je iz nadahnuća koji je Gospodin dao sv. Franji Asiškom, da u Crkvi želi sveto Evanđelje. Sestre klarise skrenule su pažnju na potrebu da se samostan obnovi stoga su zamolile građane za pomoć.

- Samostan je trenutno u ruševnoj stanju te nam je potrebna pomoć dobrih ljudi za obnovu koja je u nedostižnom iznosu za nas, a kako bi mogli i dalje rasti u molitvama i zajedništvu.

Samostan je izgrađen od 1884. do 1913. godine. Neostilski sklop crkve i samostana izgrađen je 1884. godine prema projektu Emila Vecchietija. Prostrani sklop s vrtom opasan je visokim zidom. Crkva je građena na mjestu kapele sv. Josipa koja se spominje u dokumentima iz 17. stoljeća.

Glavno pročelje završava neorenesansnim polukružnim zabatom i gleda na Poljičku ulicu. Samostanska zgrada je izdužena kamena dvokatnica, s nizom prozora s lučnim završetkom. Sjeverno od samostanske zgrade je zvonik iz 1912., nadograđen 1913. pod nadzorom graditelja Ante Radice.

Crkva i samostan čuvaju vrijednu zbirku umjetnina iz starog samostana klarisa, među kojima se ističe slikano romaničko raspelo s kraja 13. st., nastalo u radionici splitske slikarske škole. 

Obnovom samostana može se očuvati i naše kulturno dobro, te obnoviti arhitekturu koja je jako dragocjena s obzirom na to iz kojeg doba potječe.

- Svaka pomoć bi nam značila, posebno danas u teškim gospodarskim uvjetima, a ponajviše radi toga što se samostan i inače održava putem samih donacija ili darovanja. Vašu donaciju možete uplatiti na žiro-račun Samostana IBAN: HR4323400091110716579 otvoren u Privrednoj banci - poručile su te dodale kako se nadaju i očekuju ostvarenje uspješne suradnje na obostrano zadovoljstvo. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:42