StoryEditorOCM
SplitVINO DALMACIJE 2024

Split je iduća dva dana domaćin festivala dobre kapljice; ovo je prilika da kušate vina koje do sada još niste probali

Piše PROMO SD
9. ožujka 2024. - 15:58

Festival “Vino Dalmacije 2024.”, koji je u subotu svečano otvoren u hotelu "Le Meridien Lav" u Podstrani, ove je godine okupio 75 vinara iz Dalmacije i Hercegovine. Kroz dva dana, koliko traje festival, posjetitelji će imati priliku kušati razna vina, a sudjelovat će moći i na osam vinskih radionica.

- Ako promatramo Dalmaciju u kontekstu naše četiri vinske regije, možemo reći da se ona posebno ističe svojim specifičnostima, i sortnim i položajnim. Imate velik broj revitaliziranih autohtonih sorti, a napravljeni su i snažni pomaci u kvaliteti - kazao je na svečanom otvaranju Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore. 

image
Nikola Vilić/Cropix

Među izlagačima našli su se tako razni dalmatinski vinari, od Konavla do Zadra, dok su ove godine na festival stigli i gosti iz Hercegovine. Predstavljena su brojna vina koja su na tržište puštena neposredno prije festivala ili će tek biti puštena. Ukratko, za posjetitelje je ovo idealna prilika da izađu iz zone komfora i probaju sorte koje još nisu imali priliku probati.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Uvijek smo zvali goste iz regije da malo povećaju interes naših partnera, ove godine to su naši susjedi Hercegovci. Zaslužuju pažnju, imaju dobra vina pa smo ih pozvali, a oni su se na naš poziv odazvali. Kroz ova dva dana očekuje nas prezentacija proizvoda, razgovor sa zainteresiranim posjetiteljima i ugodno druženje. 

image
Nikola Vilić/Cropix

Paralelno se održavaju i radionice na kojima će se ljudi moći educirati kroz ozbiljno vođeno kušanje. Sve skupa ovo je jedno dizanje kulture vina i vidljivosti dalmatinskih proizvođača - rekao nam je Leo Gracin iz regionalnog Udruženja Vino Dalmacije i dodao da bi na idućem festivalu želio dosegnuti brojku od 100 izlagača.

image

Leo Gracin, Ivica Puljak, Monika Prović i Dragan Kovačević

Nikola Vilić/Cropix

Na otvorenju je bio i splitski gradonačelnik Ivica Puljak, koji je istaknuo da je vinarstvo jedno od područja u kojima smo kroz prethodnih 30 godina najviše napredovali.

- Hrvatska je u zadnjih tridesetak godina napravila napretke u mnogim područjima, ali najveći napredak možda smo napravili u području vinarstva. Ja sam živio u Francuskoj, koja je jedna od najpoznatijih zemalja što se tiče vinarstva u svijetu. Iz te perspektive, ali i zbog mog osobnog interesa, pratio sam razvoj vinarstva i kod nas. Moram reći da sam impresioniran napretkom koji je postignut, a on je ostvaren baš zbog naših vinara, njihovog znanja i volje, i želim im da nastave u tom smjeru - kazao je gradonačelnik.

Ako ste željni dobrih dalmatinskih i hercegovačkih kapljica, na festival još stignete otići. Promenadno kušanje održat će se i u nedjelju od 13 do 19 sati, dok će se kroz popodne održati i preostale četiri radionice. 

image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image

Izlagači iz Hercegovine

Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:32