StoryEditorOCM
SplitIZNAD PROSJEKA

U Splitu se očekuje obaranje rekorda starog 72 godine! Bit će i saharskog pijeska... Donosimo prognozu do kraja tjedna

Piše Božidar Lončar
8. travnja 2024. - 21:41

Danas je u Splitu najveća izmjerena temperatura zraka iznosila 24,9 Celzijusovih stupnjeva! Nikad ranije nismo mjerili ovakve temperature, točnije od 17. travnja 1952. godina kada je izmjereno 25 stupnjeva.

Ovog se tjedna očekuje nagli porast prosječne dnevne temperature nalik onima krajem svibnja i početku lipnja, kazali su nam u Pomorsko-meteorološkom centru Split.

- Ostaje nam toplo do daljnjeg, idućih 10 dana će biti iznadprosječne temperature od 23 do 27 stupnjeva, u Zagori i više u popodnevnim satima. Nekih značajnih promjena nema na vidiku.

U utorak se očekuje umjereno jugo, u srijedu prolazno i jako jugo, a od četvrtka bi trebala zapuhati pojačana i kratkotrajna bura, na moru i tramontana, ali temperature ostaje slične. Na obali se mogu očekivati temperature od 17 do 26 stupnjeva, a u Zagori od 9 do 10 ujutro do 27 popodne što su jako velike amplitude. Oborina ni na vidiku - kazali su iz Područnog meteorološkiog ureda Split.

image
Shutterstock

Temperature neće baš biti preblizu, ali ni previše daleko od 30, objašnjavaju nam iz Centra:

- Temperatura mora je sada 17 pa će brzo rasti, uskoro idućih dana i na 18. Oko Dubrovnika je danas izmjereno 19, a moglo bi se približiti i 20 stupnjeva jako brzo - odgovorio je.

A Split bi uskoro mogao postati rekorder po najranijem datumu kada je izmjereno 25 stupnjeva i time srušiti rekord iz 1952.:

- Danas je najveća temperatura bila 24,9 stupnjeva. Najraniji datum kada je prijeđeno 25 stupnjeva je bilo 17. travnja 1952. Velika je vjerojanost da pređemo 25 do 17. i oborimo rekord.

Prosječna dnevna temperatura će biti oko 20 stupnjeva kada se zbroje jutarnje i noćne temperature što je za 6 stupnjeva više od dosadašnjeg prosjeka od 14,4 stupnjeva. Temperature su iznad prosjeka, odgovaraju kraju svibnja i početku lipnja - kazali su iz DHMZ-a i poručili kako možemo očekivati sunčani i stabilan vikend.

Saharski pijesak koji stiže protjecanjem zraka u jugozapadnoj struji iz Afrike i sa sobom nosi pijesak te uzrokuje iznadprosječne temperature bi se trebao pojaviti u manjim i skoro pa zanemarivim količinama, kazali su nam. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:41