StoryEditorOCM
SportSKANDAL

Dva tjedna pakla Ivana Batura: Prvo što sam pomislio bilo je 'je li moguće da mi se ovo događa'

Piše Marko Bilić/SD
9. ožujka 2017. - 23:48
cibona_zagreb3-100117

Zadranin u dresu Zagreba pao na doping testu.” “Košarkaš Ivan Batur dopingiran”. “Hrvatski košarkaš i osvajač dve bronze na velikim takmičenjima suspendovan zbog dopinga”...

Ivan Batur se našao u središtu dopinškog skandala, vijest o uzimanju nedozvoljene supstance obletjela je (medijski) svijet, tek što je bio optužen naslovi su mu već presudili: GUILTY! 

Pa se ti Ivane brani. Naslovi su te “pokopali” kao košarkaša i kao čovjeka. Narod obično prihvaća istinu kakvu mu serviraju. A servirano mu je da je Batur koristio doping. Da je varao.

Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA) objavio je da je 25-godišnji košarkaš Zagreba privremeno suspendiran zbog pozitivnog nalaza na dopinškom testu, da je bio pozitivan na metilprednizolon koji je odavno na popisu zabranjenih supstanci, te da “nije tražio otvaranje B-uzorka niti je prijavio postojanje odobrenog terapijskog izuzeća”.

Uzorak mu je uzet 29. siječnja nakon utakmice hrvatskog prvenstva protiv riječkog Kvarnera, nakon čega je HZTA 11. veljače primio obavijest licenciranog WADA-laboratorija iz Seibersdorfa u Austriji o nepovoljnom nalazu.

- Saznao sam dva dana poslije. Saslušanje su mi odredili za 27. veljače.

Dva tjedna iz pakla. Ivan nije od onih koji će dramatizirati “naravno da nije bilo ugodno kad se informacija proširila, ali me niti u jednome trenutku nije bilo strah da će se to loše završiti po mene”, a mi nikada nećemo znati kako mu je uistinu bilo ta dva tjedna, što je proživljavao, kako se osjećao. 

Znate onaj osjećaj kad vam se čini da svi bulje u vas i osuđuju vas... Ima li itko od nas da se nije našao na udaru glasina i izmišljenih priča? 

- U mom slučaju nije sve izmišljeno, ja sam stvarno bio pozitivan na tu supstancu o kojoj se pisalo, HZTA je tu vijest morao objaviti. No, do toga nije trebalo doći, tijekom sastavljanja zapisnika doping testa došlo je do pogreške, nije zapisan lijek koji sadrži tu supstancu. Da je to bilo navedeno do skandala ne bi došlo. 

Ako je lijek dopušten u čemu je nastao problem?

- Dopušten je ako se koristi na način na koji sam ga ja primio, lokalno, na mjestu boli. Kroz mišić, venu i usta se ne smije. U tom trenutku ta imena lijekova nisu mi ništa značila, ni sad ne znam puno više od toga. 

Suigračima je bilo smiješno jer znaju da ja ni u kom slučaju to ne bih uzeo svjesno. Direktor i klupski doktor su stali uz mene, poduzimali da se to što prije riješi.

Čovik u nevolji svašta nauči. A Ivana je snašla velika nevolja, vijest “Batur dopingiran”, odnosno “dopingovan”, izašla je čak izvan hrvatskih granica.

- Kad su mi javili, a bilo je to sat vremena nakon što sam drugi put primio injekciju za bolove u leđima, nisam moga’ virovati, prvo što sam pomislio bilo je “je li moguće da mi se ovo događa”.

Kako su reagirali tvoji najbliži, obitelj, suigrači, prijatelji? Je li bilo “krivih pogleda”, sumnji?

- Prva je saznala cura, a onda i roditelji. Bili su u šoku. Ja sam morao njih smirivati, a ne oni mene. Naravno da su se bojali da ću biti kažnjen za nešto gdje nisam kriv, a i sama činjenica da je to na ružan način izašlo u javnost jako ih je razljutila. 
Na red su došli i prijatelji.

- Najprije mi nisu povirovali, mislili su da se šalim. Kad sam ih uvjerio da je stvar ozbiljna svi su me pitali “što su ti to dali”, nitko me nije pitao “što si uzeo”. Jer me dobro znaju.

Kakve su reagirali u klubu?

- Suigračima je bilo smiješno jer znaju da ja ni u kom slučaju to ne bih uzeo svjesno. Direktor i klupski doktor su stali uz mene, poduzimali da se to što prije riješi.
Imaš prave ljude oko sebe...

- Istina... Na svoju sreću imam dobre ljude oko sebe, svi su mi bili podrška, vjerovali u mene. Nitko nije posumnjao da sam bilo šta uzimao, baš kod nikoga nisam osjetio nepovjerenje. Sigurno je tomu pripomogao i moj karakter. Svi smo jedva čekali da se ta mora što prije završi.

Čekanje je, kaže Ivan, bilo najgore od svega. Čekanje do saslušanja na kojemu je trebao iznijeti svoju “obranu”.

- Bio sam smiren tijekom tog procesa, znao sam da nisam kriv i vjerovao da će sve dobro završiti. Ali, nije bilo ugodno.

I onda se dogodio obrat. “NOT GUILTY”! Oslobađajuća presuda! Ivan je uzimao lijek na način na koji je to dopušteno. Dva tjedna iz pakla time su za njega okončana. 

- Hvala Bogu, sad je sve gotovo. Ponovno se mogu posvetiti treninzima i igranju utakmica, čak mi je ta pauza pomogla da se dobro zaliječim. Jer sa suspenzijom dolazi i zabrana treniranja s momčadi.

Problemi s donjim dijelom leđa prošlost su. Ne zna Ivan točnu dijagnozu ali su, kaže, bolovi bili nezamislivi. A prošlost je i “dopinški skandal” u koji je uvučen ne svojom krivnjom. 
Jesu li, na kraju, svi objavili demantij, da Ivan Batur nije dopingiran?

- Nisu svi koji su objavili bombastičnu vijest o dopinškoj aferi. Ali mi je drago da su objavili neki zadarski portali.

Izija vuk tovara. No, sve je, kaže, iza njega. Pokušava zaboraviti, trenirati, igrati, pokušava se praviti da se nije dogodilo. I najbolje tako. Iako je i sam svjestan da će rana dugo peći.

- Nakon što se perje rasprši teško ga je skupiti.

Ne daj Bože nikome. Kad znaš da nisi učinio ništa loše, a javno te proglase varalicom. Treba se s time nositi. Ti i svi tvoji. Vrijeme je da javnost Ivana Batura opet počne gledati kao talentiranog košarkaša koji je osvajao medalje na velikim natjecanjima.

Da mu vrati dug. Makar dio.

Srušio Cedevitu u polufinalu kupa 2011.

Ivan Batur je izdanak zadarske škole košarke. Najpoznatiji koš kojega je zabio u karijeri je onaj pobjednički u zadnjoj sekundi kojim je Zadar porazio favoriziranu Cedevitu u polufinalu Kupa Krešimira Ćosića 2011. godine. Zadar je tada zbog administrativne zabrane igrao samo s petoricom prvotimaca, ostalo su bili juniori i kadeti.

S reprezentacijom je osvojio dvije bronce, europsku u Grčkoj (U18) i svjetsku na Novom Zelandu (U19). Sada igra za Zagreb.

Metilprednizolon zabranjen jer može poboljšati izvedbu sportaša

Metilprednizolon je na popisu zabranjenih supstanci. Inače se koristi kao sredstvo za ublažavanje upala i bolova, ali može imati i ergogeno djelovanje. To znači da može poboljšati izvedbu sportaša, povećati mu energiju da brže trči. 

U sportu se ne smije koristiti intermuskularno, intravenski, oralno i analno, ali ako se unosi inhalacijom ili lokalnom primjenom, na mjestu boli, primjerice direktno u zglob, to je dopušteno. Spomenuta supstanca najčešće se koristi u medicinske svrhe.

25. travanj 2024 19:43