StoryEditorOCM
SportAIKIDO: ZADRANINU NAJVIŠE ZVANJE

Nenadu Vertovšeku dodijeljeno zvanje majstora 5. Dan!

Piše Ivica GJERGJA
9. travnja 2017. - 14:39
Vertovsekk.JPG

Osnivač i glavni instruktor međunarodne organizacije Ki No Kenkyukai Association Internationale Doshu Kenjiro Yoshigasaki dodijelio je majstoru-instruktoru Nenadu Vertovšeku, voditelju Aikido kluba Zadar, zvanje majstora 5. Dan, što je ujedno i najviše zvanje u ovom stilu Aikida u Hrvatskoj.                                   

Nedugo nakon što su se članovi Aikido kluba Zadar vratili s održanog međunarodnog Ki-Aikido seminara u Zagrebu i nakon što je zadarski Klub dobio još jednog majstora Vinka Bakiju, Zadrani su dobili ovo veliko priznanje.

Aikido klub Zadar bio je prvi aikido klub u Hrvatskoj, gdje je prije 30 godina započelo vježbanje Shin Shin Toitsu Aikida, uvijek je bio mjesto gdje se njegovao vrsni Aikido i Zadrani su od početka prednjačili u vježbanju i zvanjima, dajući potporu novim klubovima u zemlji, pa i inozemstvu. Priznanje zadarskom voditelju Nenadu Vertovšeku došlo je tako i kao svojevrsni doprinos obilježavanju tri desetljeća vježbanja. Danas u Hrvatskoj djeluje mnogo klubova i zavidan broj majstora, no Zadrani i dalje njeguju „svoj" način marljivog i kvalitetnog vježbanja, ponekad nazvan i tzv. zadarska škola Shin Shin Toitsu Aikida.

- Ovo smatram velikim i časnim priznanjem Zadru i Hrvatskoj i sa zadovoljstvom se sjećam dana kada smo započeli, bilo nas je svega četvoro! No, radujem se tome da i u Zadru i u 15-ak gradova u Hrvatskoj vježba velik broj aikidoka. U skladu s tradicijom na tome sam zahvalan svim svojim kolegama i učenicima, kao i prijateljima Aikida u Zadru i Hrvatskoj. Dodjela ovakvog zvanja nikad nije priznanje i zasluga jednog čovjeka, već svih koji su na ovom dugom putu davali potporu i vježbali zajedno. Isto tako, uvijek nam je bilo drago da obogaćujemo široku paletu borilačkih sportova i vještina u našem gradu, koji je uvijek imao zaslužne pojedince i kvalitetne klubove - kazao nam je majstor-instruktor Nenad Vertovšek, 5. Dan. Nenad Vertovšek ujedno je bio urednik i prevoditelj posebne biblioteke „Do" izdavačkog poduzeća „Diorama" u kojoj je izašlo devet knjiga iz područja kulture i filozofije Istoka i istočnjačkih borilačkih vještina, on je i instruktor Tai Chi Chuana, te nositelj zvanja 1. dan Shotokan karatea. Specifičnost polaganja u ovom stilu Aikida, pored uobičajenog polaganja za Kyu pojaseve i Dan-ove, jesu i posebni Ki-ispiti, odnosno testovi i to četiri dodatna za pred majstorska zvanja i tri za nositelje crnog pojasa. Sva polaganja završavaju s 4. Danom, a ovo je prvi put u Hrvatskoj da se dodjeljuje više zvanje od toga.

O trudu i značaju vježbanja Zadrana govori i činjenica kako je organizirano vježbanje Ki-aikida u Zagrebu počelo pet godina kasnije. Navedeni Doshu Yoshigasaki također je prvi međunarodni aikido seminar pod svojim vođenjem u Hrvatskoj održao u Zadru 1996. godine, odmah nakon prestanka ratnih zbivanja smatrajući, po tradiciji, kako u zemlju koju dolazi treba prvi put doći tamo gdje je i počelo. Rad s mlađom djecom bio je povremen gotovo još od početaka vježbanja, ali se Zadrani ponose što su još 1999. godine započeli i s posebnom Aikido školom za djecu i mlade. Bila je tada također prva u Hrvatskoj, a instruktorica zadarskog Kluba Vesna Vertovšek 1997. godine postala je prva žena majstorica Aikida, danas nositeljica 3. Dana. Trenutno je Klubu pet nositelja crnog pojasa koji se spremaju za napredovanje, a u pripremi su i polaganja za nova tri majstorska kandidata.

25. travanj 2024 03:51