StoryEditorOCM
SportDANI PONOSA I SLAVE

Zlatna titula iz 1986. danas slavi svoj 31. rođendan!

Piše D. ŽURA
25. travnja 2017. - 11:30
slavlje_igraca

Zlatna 1986. godina kako joj tepaju mnogi Zadrani, u povijesti će biti zapamćena po osvojenom naslovu košarkaškog prvaka bivše nam države i njene se niti protežu kroz priče brojnih zadarskih navijača. Štoviše , taj naslov drže kao "majku svih titula", otuda i današnji tonovi s tribina na Višnjiku, s kojih odzvanja pjesma osamdesetšestoj u čast, koja na današnji dan 26. travnja, slavi svoj 31. "rođendan"! Punih devetneaest godina, devetnaest dana , devetnaest sati i devetnaest minuta, iza toga , čekalo se na novo zlato u Jazinama. Ovoga puta slika velikog trijumfa dogodila se u Prvenstvu Hrvatske, što je dodatno osnažilo, vrijednost i ulogu dugo iščekivanog trofeja.

Vratimo li se "slavljenici", onda se moramo poslužiti lanjskim prisjećanjima na te dane o kojima je ponajviše govorio Petar Popović, čovjek " zlatne ruke", čije su trice zaustavile unaprijed planirano Cibonino slavlje, međutim, pobjeda Zadra 111:110, stigla je kao zalog sportskoj drskosti. Jer, usred Zagreba uzeti mjesto na unaprijed " nacrtanim" novinskim naslovnicima, u vrijeme velike dominacije Cibone, ne samo kod nego u Europi, nije bilo nimalo jednostavno. Nije ni Popoviću bilo jednostavno gledati cijelu priču s klupe, sve dok mu se nije okrenuo Đurović , te ga poslao u igru.

- oOstavio me je na klupi unatoč mojem očekivanju da ću ponovno biti starter i otvoreno kazao: " Je li ti Pope, koliko godina igraš, koliko djece imaš, što ćeš im sutra govoriti kad prestaneš igrati. Ma , hajde unutra i zamisli da igraš protiv Bokolja, nemoj misliti o Ciboni!" Znao je kako mi treba pristupiti i onda je sve krenulo – prisjetio se Popović koji je u prvom dijelu utakmice iza sebe ostavio praznu rubriku u kojoj se upisuju postignuti koševi, da bi priču završio s 36 poena u koje je "ugradio" šest trica.

Ono u čemu se svi slažu, jest činjenica da se Cibona te godine odlučila na kalkulacije u finalnoj seriji , međutim, u konačnici su se grdno prevarili.

-Rekao bih da se sudbina poigrala s njihovim kalkuliranjem, dok mi iskreno govoreći nismo bili toliko svjesni što nam se sve otvara nakon pobjede u Zadru i utakmice koju je Dražen Petrović "preskočio". Upravo se uz njegovo ime vezuje , držim, ključni trenutak utakmice, jer je napravio prekršaj na meni u trenutku kad sam pokušavao zabiti za tri poena. Iskreno, malo sam tu i odglumio, suci su nasjeli , a Dražen se hvatao za glavu nije mogao vjerovati da mu je to peti penal i da mora izvan igre. Znamo, Cibona s Draženom i bez njega nije bila ista momčad, to je valjda i danas svakomu jasno – zborio nam je Popović koji je u tim važnim trenucima zadržao mirnoću unatoč silnom pritisku s tribina u Domu sportova.

 

Zadar 1986 – te!

Darko Pahlić, Petar Popović, Milan Mlađan, Ante Matulović, Zdenko Babić, Dražen Blažević, Stojko Vranković, Veljko Petranović, Boris Hrabrov i Ivica Obad, u toku prvenstva su nastupili i Drago Čiklić, Arijan Komazec i Stipe Šarlija. Trener Vlado Đurović i pomoćnik Branko Šuljak

 

 

 

19. travanj 2024 13:28