StoryEditorOCM
SportFOTO: DRUGI DAN SVJETSKOG PRVENSTVA U SALIMA

Hrvatski ribolovci potvrdili premoć – Sikirić i Galzina u vodstvu

Piše Boris Bulić
10. svibnja 2017. - 21:57

Drugi natjecateljski dan 53. Svjetskog prvenstva u lovu iz usidrene brodice za kategoriju seniora i 17. Svjetskog prvenstva u lovu iz usidrene brodice za kategoriju U-21 koje se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske održava u Salima prošao je u vrlo napetoj atmosferi. Nakon jučerašnjeg trijumfa hrvatskih ribolovaca pritisak kojem su bile izložene konkurentne ekipe, ali i hrvatska reprezentacija mogao se gotovo fizički opipati već u rano jutro na doručku, dok se pola sata kasnije na rivi ta napetost mogla proglasiti gotovo nepodnošljivom.

Svi su bili nervozni jer je nova zona obećavala, ali isto tako nudila i poraz. Lovilo se oko otoka Sita, terena poznatog po brakovima i bogatim ulovima, terenima na kojima svi znalci mogu briljirati što je našoj reprezentaciji nudilo novu šansu za još jednu pobjedu i utvrđivanje teško stečene pozicije, ali isto tako i šansu za poraz jer je konkurencija bila itekako jaka. Isplovljavanje je bilo jednostavno jer su se vjetrovi umorili omogućavajući svima nesmetane pripreme.

Ješka se čistila, predvezi preslagivali, a napetost nije popuštala. I napokon, kada su se sve brodice usidrile, s radio stanice je dan znak za početak natjecanja. Pribori su spušteni u kore i gotovo trenutno su na palubu počeli izlaziti fratri, arbuni, smokve, podlanice...

Čovjek se u trenu zapita koliko su zapravo istinite priče o tome da ribe nema, no kada se pogleda oprema i vještina ribolovaca koji su toga dana ukrstili svoja oružja, jasno je da te ribe na površinu izvlači samo pravo iskustvo, znanje i istrenirana vještina. Na nekim su brodicama poveli Talijani, na nekima Hrvati, a na nekima potpuno neočekivani ribolovci iz sjene. No kako je vrijeme odmicalo stvari su se polako kristalizirale.

Neki su brodovi mijenjali pozicije, no neki su unatoč lošem lovu ostajali na istoj poziciji čime je postalo jasno kako je u pitanju taktiziranje kojim su se ribolovci služili kao da su za kartaškim stolom. Naravno, svaki je od tih igrača imao vlastite razloge i kalkulacije zahvaljujući kojim asu najbolji ipak izbili u vrh. Bilo je zanimljivo gledati kako se i na istim pozicijama nakon promjene ribolovaca, situacija mijenja. Poziciono mjesto na brodu koje je u proteklih sat i petnaest minuta dalo tek ribu - dvije, dolaskom novog ribolovca daje i po dvadesetak oboritih glava.

No baš kao i svemu drugom, tako i ovom natjecanju došao kraj kad je opet preko radio stanice u 14:45 sati oglašen kraj. Svaka je riba pažljivo izmjerena na sudačkim mjericama, zapakirana i posložena u spremnike odakle je nakon pristajanja odnesena na vaganje gdje je sve ulove za U-21 izvagao sudac Špiro Perasović, a za seniore Venci Kraljić.

Uslijedio je sastanak kapetana s odredbama za sutrašnji završni dan, a potom i printanje plasmanskih lista koje su svi jedva dočekali da bi složili novu taktiku za sutrašnji dan. Naravno, najsretniji su bili naši reprezentativci jer su se rezultati od jučer skoro ponovili i potvrdili premoć.

Naravno, i ovaj je dan tek dio priče koja se završava sutra kada će se saznati imena najboljih ribolovaca ovog dijela svijeta, kao i ekipni poredak najuspješnijih ekipa u kategorijama seniori i U-21. A do tada napetost samo raste i raste...

 

Rezultati drugog dana Svjetskog prvenstva u lovu iz usidrene brodice za kategoriju seniora:

Pojedinačni poredak: 
1. Sikirić Marko - CRO - 5 bodova
2. Galzina Ivan - CRO - 5 bodova
3. Pinezić David - CRO - 8 bodova

Ekipni poredak:
1. CROATIA - 2 boda
2. ITALY - 4 boda 
3. PORTUGAL - 7 bodova

 

Rezultati drugog dana Svjetskog prvenstva u lovu iz usidrene brodice za kategoriju U-21:

Pojedinačni poredak: 
1. Ivan Borovac - CRO - 3 boda
2. Dilan Mileta - CRO - 7 bodova
3. Luka Gredičak - CRO - 7 bodova

Ekipni poredak:
1. CROATIA - 2 boda
2. ITALY - 4 boda
3. MONTENEGRO - 6 bodova

26. travanj 2024 09:06