StoryEditorOCM
SportZAPOČINJE CROATIA MATCH RACE CUP

Šime Marenić: 'Katamaran je kao bend. Ako nismo uštimani, ništa od muzike'

25. svibnja 2017. - 15:10
marenic

Baš se poklopilo da kvalifikacije za ovogodišnji America´s Cup (ako prejaki vjetar ne pokvari start) započinju na isti dan kao i regata Croatia Match Cupa. Dok će na Bermudi Ainslie, Spithill i ostale jedriličarske zvijezde isprobavati najnovija čuda tehnologije pod nazivom AC 50, nekoliko sati ranije u porečkoj uvali Peškera hrvtaski zlatni olimpijci Šime Fantela i Igor Marenić prvi će put zajedriti u katamaranima klase M32. Dečki su prvi put ove dvostrupce okusili na treningu u Valenciji, a u Poreču su ih isprobavali nekoliko dana. U utorak se praktički nisu micali zbog bonace, ali zato su u srijedu imali „muški“ trening. Šest sati na moru značilo je da su otišli „spavati s kokošima“.

- Učit ćemo iz dana u dana. Ovdje nam je sve novo. U našoj klasi 470 jedrimo nas dvojica koji se znamo žmirečki, a u velikom brodu od 24 metra jedrimo u timu od 15-ak ljudi. Svaka je uloga usko specijalizirana. Ovaj je katamaran nalik bendu. Sve treba biti sinhronizirano i uigrano, samo je tako moguća dobra muzika, pojasnio je Igor Marenić koji je na M32 trimer glavnog jedra i gennakera (jedro koji se koristi pri jedrenju niz vjetar).

Nešto iza 20.00 sati javio se i Šime Fantela. U glasu se osjetio umor.

- Ako nam je nedostajalo vjetra u utorak, u srijedu smo ga dobili. Ovi su katamarani dvostruko brži od vjetra, tako da s10 čvorova fino juriš, ispričao je skipper Croatia Match Racing Teama Šime Fantela. Na brodu su uz njega i Igora još Rajko Kujundžić te Patrik damijan, dok je Mihovil Fantela rezerva.

Osim katamarana koji su im novi jedriličarski svijet, Šime i Igor se vraćaju i dvobojskom jedrenju koje nisu okusili 15-ak godina. Princip Match Racea vrlo je jednostavan. U sustavu od deset posada jedri svaki protiv svakoga, a pobjednik uzima sve. U Poreču će se prva dva dana jedriti tzv. Round Robin (kvalifikacije), a nedjelja je rezervirana za polufinala te mali (borba za treće mjesto) i veliki finale. Sudionici tog posljednjeg natjecanja osiguravaju plasman na iduću regatu u SAD-u i mogu se plasirati na finale gdje pobjednik dobiva milijun dolara.


 

18. travanj 2024 11:11