StoryEditorOCM
SportOTOK VIR DOBIO DOMAĆINSTVO ZAVRŠNICE BOĆARSKOG KUPA HRVATSKE

Dolazi krema hrvatskog boćanja - mogu li Virani među osam najboljih?

Piše Kažimir Škrbić / Virski list
26. svibnja 2017. - 00:30
BK_VIR_2017.JPG

Otok Vir je dobio boćarski spektakl početkom srpnja: Boćarski klub „Vir“ bit će domaćin završnice boćarskog Kupa Hrvatske u organizaciji Hrvatskog boćarskog saveza i Boćarskog saveza Zadarske županije! Jedna četvrtfinalna skupina i finale Kupa Hrvatske održat će se 8. srpnja na virskom boćalištu uz Muja, dok će domaćin druge četvrtfinalne skupine biti Nin, odnosno županijski prvoligaš „Grgur Ninski“.

O ovoj se odluci HBS-a šuškalo već neko vrijeme u boćarskim kuloarima, a cijela je stvar napokon riješena na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora HBS-a na kojoj su, među ostalim, usvojene propozicije i kalendar natjecanja za sljedeću sezonu, kao i odluka kojom će svi boćarski klubovi u III. HBL za natjecanje morati prijaviti rezervno natkriveno boćalište za susrete s momčadima iz različitih županija. Kako su virski boćarski Bluzeri na korak od ranga HBL-a, vjerojatno će u slučaju osvajanja naslova prvaka I. Županijske boćarske lige s prijavom dopunskog igrališta ići prema Povljani, a manje vjerojatno prema „Crvenim kućama“ kao drugom klubu iz Zadarske županije koji ima natkriveno boćalište.

No, to će biti slatka tema kojom će se Virani baviti nakon što odrade sezonu i eventualno osvoje naslov. Završnica Kupa je zato izvjesna, a dodijeljeno domaćinstvo, pored činjenice kako na Vir dolaze najbolji hrvatski klubovi poput prvoligaša BK „Marinići“ koji su već ostvarili plasman na završnicu Kupa, znači i priliku da se pred svojim navijačima i simpatizerima virski boćari promoviraju na najbolji mogući način – plasmanom među osam najboljih. To dalje znači kako će Virani kroz kvalifikacijski sustav Kupa Zadarske županije morati ostvariti proći neokrznuti; prvo unutar osam kvalifikacijskih skupina s četiri momčadi, potom će to morati ponoviti u jednoj od dvije skupine s četiri pobjedničke momčadi iz prvog kruga te na koncu u finalu Kupa županije.

Prošle godine Bluzeri su došli do finala u kojemu su u sjajnom meču poraženi rezultatom 4-5 od domaćina „Lišana“ u Lišanima Ostrovičkim, ali su osim srebra dobili i prednost domaćinstva u kvalifikacijskim skupinama. Ako se discipline momčadskog Kupa Hrvatske – dva puta krug po dva boda, pojedinac s dva boda i par koji nosi tri boda u meču – odigraju na razini njihove kvalitete, eto Virana makar u finalu Kupa županije i na pragu ulaska među osam najboljih u Hrvatskoj. A to bi za Virane bila još uvijek neispričana priča, možda i najljepša i najveća od svih dosadašnjih. Određeni su i datumi održavanja kvalifikacijskih mečeva po skupinama i finale Kupa županije – 15. i 22. lipnja; prvo na blagdan Tijelovo i potom tjedan dana kasnije na praznik – Dan antifašističke borbe.

 

Novost HBL-a je disciplina parovi u krugu

Sjednica Izvršnog odbora HBS-a donijela je i neke šminkerske preinake samih disciplina za utakmice unutar liga s oznakom HBL-a, pa ćemo u prvoj ruci na četiri zoga gledati trojke, dva puta disciplinu parovi i pojedinca, dok će se u trećoj ruci nadmetati trojke, pojedinac, boćari u krugu i par u krugu kao ligaška novost. Druga ruka ostaje nepromijenjena, dakle brzinsko izbijanje, štafeta i precizno izbijanje. Utvrđen je i rok za registraciju igrača od 9. srpnja do 4. kolovoza s prijelaznim rokom od 24. srpnja do 4. kolovoza 2017.

20. travanj 2024 13:57