StoryEditorOCM
SportPRVO PRVENSTVO OSNOVNIH ŠKOLA GRADA ZADRA U VESLANJU

Predstavljamo najbolje učenice iz OŠ Smiljevac i učenike iz OŠ Zadarski otoci

Piše Ana Franić
8. lipnja 2017. - 15:02
Veslanje - muški pobjednici

Na regatnoj stazi dugoj 500 metara u Jazinama prošli je vikend u organizaciji Veslačkog kluba Jadran i Sportske zajednice Grada Zadra održano prvo prvenstvo zadarskih osnovnih škola u veslanju na kojem su se natjecale učenice i učenici iz četiri gradske osnovne škole.

U ženskoj kategoriji prvo mjesto odnijela je Osnovna škola Smiljevac, a u muškoj su najbrži bili učenici OŠ Zadarski otoci. Za pobjedničku posadu djevojaka veslale su šestašica Ivana Sladić i osmašice Teuta Kolgjeraj, Corina Torić i Aneli Maričić. Razlog zbog kojeg su se odlučile priključiti ovom natjecanju je iznenađujući.

- Željele smo iskušati nešto novo i ovom nam je bio nepoznat teren jer ni jedna od nas nije znala ništa o veslanju. Mnogi naši prijatelji iz škole treniraju veslanje pa su nas nagovorili da im se pridružimo u klubu i da isprobamo kako se snalazimo u ovom sportu - govori Aneli Maričić.

Iako cure treniraju atletiku i odbojku te su sportski tipovi iznenadila ih je težina veslačkih treninga. Kako nam Corina kaže pripreme su trajale otprilike oko šest mjeseci i treninzi su u početku bili vrlo teški dok nisu pohvatale tehniku i princip, ali od početka su uz njih bili treneri Danijel Bajlo i Petar Milin iz VK Jadran koji su im uvijek priskakali u pomoć ako negdje zapnu. Kao što to uvijek i biva u svemu tome uspjele su se zabaviti i upoznati mnoge prijatelje i kako kažu steći drugu familiju, a kako je veslanje u četvercu timski sport trebalo im je vremena da se usklade pa je došlo i do kojih prepirki, ali srećom su to nadišle što pokazuje i njihov sjajan rezultat.

- Počele smo trenirati u studenome i tada smo uglavnom vježbali u dvorani jer je vanka bilo prehladno, ali čim je zatoplilo izašle smo na more i sve što smo naučile mogle smo u praksi primijeniti, objasnila je Corina.

Na pitanje je li veslanje samo muški sport jednoglasno su se složile da ne postoje muški i ženski sportovi te tako veslanje mogu trenirati i žene. Smatraju da je to odličan način da iskušaju svoju snagu i da pokažu da nisu tako slabe kao što većina misli. A što budućnosti nosi ni same nisu sigurne, ali znaju da žele nastaviti trenirati veslanje.

- Nadam se da ćemo nastaviti baš u ovoj klapi jer bi to bilo odlično već sada kad smo pokazale dobar potencijal, za kraj je rekla Ivana.

Nevjerojatne dvije pobjede ostvarili su osmaši Toni Dujela, Luka Traživuk, Dominik Šango i Jure Jurjević koji su predstavljali boje Osnovne škole Zadarski otoci i time u školski regal donijeli novi zlatni pehar. Kao i kod cura, tako je i kod njih glavni razlog uključivanju u veslanje bio želja za isprobavanjem nečeg novog i dosad njima nepoznatog.

- Pripremali smo se pola godine i to smo svaki tjedan imali tri trening. Zimi su nam treninzi bili veoma naporni jer smo bili stalno u dvorani, a kada su došla ljepša vremena i kada smo pohvatali tehniku izašli smo na vodu. Tada nam je bilo baš zanimljivo i nismo htjeli niti jedan trening propustiti i ovom pobjedom smo pokazali da se težak trud isplati, ispričao je Toni.

Ipak najgori dio treninga, složno odgovaraju, bio im je ergometar, sprava koja simulira veslanje im nikako nije sjela.

- To nam je najgore bilo jer smo se brzo umarali i dosta nam energije uzima, ali kada sve to pohvataš stvarno je super. Shvatiš da je ergometar potreban kako bi usavršio tehniku i testirao svoj snagu - govori Jure Jurjević.

Veslanje je i učenice i učenike kao sport oduševio i nadaju se da će i u budućnosti nastaviti trenirati. Možda za medalju, a možda samo da ostanu dobra klapa.


 

19. travanj 2024 03:36