StoryEditorOCM
SportKOŠARKAŠKI KLUB NA PREKRETNICI, KREĆU KADROVSKE I FINANCIJSKE PROMJENE

Hoće li Zadar u novu sezonu s trenerom Naglićem, tko je pojačanje na parketu, a tko u upravi?

11. lipnja 2017. - 20:20
cibona_zadar24-270417

Ima li nešto novoga u Košarkaškom klubu Zadar? Ovo i njemu slična pitanja naslonjena su na upravo završene lokalne izbore, jer na Kalelargi i Narodnom trgu, gdje odnedavno stoluje novi gradonačelnik dr. Branko Dukić, košarka će uvijek biti priča za sebe.

I da je kojim slučajem u prvi red iskočila neka druga politička opcije umjesto svevjekovnog HDZ-a ovog nekad trofejnog zadarskog sporta malo tko bi se odrekao. Ali su isto tako svi svjesni i dobro svi znaju, a za to ne treba biti previše pametan, da dosadašnji obrazac djelovanja KK Zadar ne može ponuditi željeni iskorak...

Crpljenje sredstava iz gradskog proračuna više "ne drži vodu", svjesni su toga oni koji vladaju, jednako i oni koji su se nadali vladati! Jedini način, papagajski se mora ponavljati, jest igra otvorenih karata i oživljavanje projekta strateškog partnera ili potencijalnog kupca sa zdravim kapitalom...

Nakon "čistih papira", novi vlasnik ili vlasnici će odrediti strategiju razvoja nekoć važnog sportskoga proizvoda u Zadru. U takvom raspletu valja vjerovati kako će sve doći u ruke stručnih i kvalitenih osoba, koji će košarku znati "prodati" na europskim parketima.

Čemu se nadaju navijači? Oni su jasno kazivali kroz sezonu: "Uprava odlazi". Što će se vjerojatno i dogoditi, zajedno u paketu s dijelom stručnog stožera. Ako ne danas ili sutra, onda u bliskoj budućnosti.

Kako dalje? E, tu malo tko zna odgovor jer se izgleda čeka "preslagivanje" , odnosno, kalkulira se koliko se dugo može živjeti na dosadašnji način.

Što se pak stručne i igračke piramide tiče, tu je podosta nepoznanica. Krenemo li od glave, onda smo morali prizvati Aramisa Naglića, kojeg sam u jednom svom razmišljanju na kraju sezone nazvao "svjetionikom u magli"!

Na kraju puta ili bolje kazati košarkaške sezone, koja je prerano završila za momčad Zadra, ispadanjem u četvrtzavršnici Prvenstva Hrvatske, možemo podvući crtu i kazati kako je moglo biti i gore! Jer u jednom trenutku vožnja na dva kolosijeka nalikovala je "plesu na žici". Rezultatski gledano, prijetio je odlazak u nepoznatom smjeru – bez povratka! Da ne bude tako potrudio se upravo Aramis koji ishod nove zadarske košarkaške križaljke čeka u rodnom gradu.

- Rijeka mi uvijek dođe kao početna stanica na kojoj punim akumulatore, ali nisam zaboravio Zadar. Imam sve informacije, obavljen je i razgovor s ljudima iz kluba, ali i dalje nema konkretnog zaključka, odnosno, nije mi poznato hoću li se na Višnjik vratiti kao trener Zadra ili pak prijatelj kluba – znakovito će Naglić, koji je vrtio film svojeg rada u dvorani "Krešimir Ćosić" u koju je uselio 1. veljače ove godine. I na koncu Zadar spasio od ispadanja iz regionalne ABA lige...

- Ponosan sam na taj dio priče jer je puno toga bilo na rubu ponora, međutim, uz pomoć igrača i publike uspjeli smo momčad dignuti iz letargije koja je ozbiljno prijetila. Doista, zadovoljan sam, jer od šest teških utakmica tri smo dobili tri izgubili, od toga dvije u pola koša. Jest i onu odlučujuću smo dobili doslovce u zadnjoj desetiniki, ali to je sport i zbog toga košarka ima svoju čar – istaknuo je Aramis koji se svojom raščlambom odmah naslonio na završnicu Prvenstva Hrvatske i dijelom na tijek Lige za prvaka...

- I tu nismo najbolje stajali, valjalo je ispraviti podosta toga, srećom, pohvatali smo konce i uspjeli doći do četvrtzavršnice i tu smo, po meni, rano pali. Imamo svi pomalo krivnje za takav rasplet. Recimo, u prvoj i trećoj utakmici Cibona je jednostavno došla do pobjede. Opet ako pogledamo da su u finalu Cedevitu "držali s rukom pod vratom", onda mogu zaključiti ono što sam i ranije govorio kako je Cibona momčad s karakterom i kvalitetom. Konkretno, u četvrtzavršnici su pokazali da su ipak bolji od nas. Ali to je završena priča, dok moju iskrenost malo tko može zamjeriti, uvijek nastojim biti objektivan – kazuje Naglić.

Ukoliko se vodstvo Zadra odluči za nastavak suradnje s Naglićem potentni Riječanin ima svoju viziju novoga Zadra.

- Svjestan sam situacije u klubu i znam da se čeka proračun kako bi se vidjelo koji novac u ovim uvjetima može očekivati klub. Nikad ne volim govoriti o igračima poimenice, međutim, prema mojem sudu bilo bi dobro da ostane većina lanjske momčadi, jer je stvoren jedan kontinuitet bez kojeg ne možeš graditi novu sezonu. Ostale moraju činiti mladi igrači s jasnim ciljem u kojem bi recimo i trener trebao imati barem dvogodišnji mandat u kojem će dobiti ciljeve koji uključuju rezultat i razvoj novih snaga. Tako ja mislim i znam da me ukoliko se vratim u Zadar čeka rudarski posao. Ali se ne smije gubiti vrijeme, radilo se to o meni ili nekom drugom kolegi kojem bi se povjerila momčad – iskreno će Aramis, lociravši i neke neuralgične točke koje su ga mučile u protekloj sezoni.

- Stavimo li na stranu ulogu iskusnog Jakova Vladovića kojem skidam kapu jer se istrošio do krajnjih granica, mi nismo imali čovjeka s liderskim duhom. Nadalje, valja biti iskren i kazati kako u šuterskom dijelu također nije bilo najbolje o čemu svjedoči statistika. Znači, o igračima takvog profila vođe i šutera treba razmišljati već danas, sutra može biti kasno. Jer, budimo objektivni i kažimo tko kupuje igrače ovih spomenutih mogućnosti u devetom mjesecu uoči prvenstva. Nitko! Stoga se Zadar mora što skorije okrenuti u smjeru potražnje igrača, jasno, sukladno, financijskim mogućnostima – zaključio je Naglić.

20. travanj 2024 02:07