StoryEditorOCM
SportFESTIVAL SPORTSKE REKREACIJE U ZATONU

"Bulinu" zlato, "Babama" srebro, a "Pčelicama" bronca

Piše I. Gjergja
12. lipnja 2017. - 12:40

Od 8. do 11. lipnja u Turističkom naselju Zaton održao se 24. Festival sportske rekreacije Hrvatske, a subota je bila dan za boćanje žena na kojem je sudjelovalo 11 ekipa. Zlatna je ekipa "Bulin" - Zemunik, srebrne su "Babe 2" - Bokanjac, brončane pak "Pčelice" - Crno. 

- 'Drvene' su naša Kristina i Davorka. Njima sam samo mogla uputiti cmokić, kao i svim sudionicama, jer trebalo je preživjeti ovaj dan. Do nekog drugog Festivala do nekog drugog turnira da ste mi zdrave i vesele bile - kazuje Katja Pijaca, članica UO Hrvatskog saveza sportske rekreacije za žensko boćanje, koja je nastupila za ekipu Relaks iz Zadra.

- Tereni novi, ali ne i spremni na boćanje, sudac Željko već svima poznat kao i ekipe turnira. Umjesto semafora koji bi trebao pokazivati bodove imali smo kamenčiće i tako nam je svaki bod bio kamenčić različitih oblika. Dok se mnoštvo gostiju kupalo u moru i uživalo u ljepoti naselja, jer moram priznati da se mnogo napravilo, ali nažalost još uvijek bageri i ostale alatke rade i buče, mi smo se znojile sa i bez šeširića i kapa. Ove godine smo imale i bočicu vode, ipak smo izgurale i došle do kraja turnira, pa sam onako "važna" i umorna podijelila medalje najboljima - priča nam Pijaca inače predsjednica Relaksa, dodajući nekoliko savjeta članicama Društva za sportsku rekreaciju žena.

- Kada čujete školska zvona koja označavaju kraj školske godine, kada utihnu veseli glasovi školaraca na koje smo navikli dok s teškim torbama kreću do škole i nazad svojim kućama to znači da prestaje i Relaksova školska godina, da „relaksice“ odlaze na ljetni raspust do početka nove školske 2017/2018. Zaista je brzo prošlo naše redovito vježbanje u dvije grupe "relaksica", dva puta tjedno u dvije dvorane uz još mnoštvo sportsko - rekreativnih događanja, obilježavanja značajnih datuma vezano za sportsku rekreaciju i onih svakodnevnih koje nas čine jednom velikom obitelji.

Uživala sam u svakom pokretu, u svakom ispravljanju loše napravljenoj vježbi, u svakom pokušaju da to ispravimo, u svakom osmijehu, u svakoj upadici, u svakoj pjesmi koja nas je pratila uz vježbanje, uz svaki izdah i udah, uz svako mrmljanje, u zadnje vrijeme u svakoj kapi znoja i zaista moram zaključiti da sam zadovoljna sa svima vama – kaže Pijaca uz jošp nekoliko savjeta za zdrav život uz vježbanje. 

- Najljepše se osjećam kada vidim da se moj trud isplatio i da postoji napredak kod onih koji su se tek uključile i nastoje biti dio one ekipe koje rade već godinama. Idealnog neće nikada biti, iako mi je želja da jednom moje "relaksice" izgledaju kao da su na velikoj pozornici i sve rade kao jedna. Nadu nikada ne gubim! Ako mnogima nisam pomogla kod njihovih problema, uvijek postoji rješenje, a sve ovo govorim kako bih svima preporučila, ne samo "relaksicama", da kada prestanete vježbati u dvoranama, u kojima je kao u saunama, nemojte prestati s aktivnostima.

Ubrzo ćemo se preseliti na plaže, ubrzo ćemo se kupati, a ja vam preporučam da što više plivate i što manje budete na suncu, a ako ste u hladu ne sramite se posvetiti već naučenim vježbama. Zapamtite kako će pravilno plivanje napraviti "čudo" i puno pomoći vašem tijelu, najviše učinka ima leđno plivanje, pokušajte se potruditi naučiti ga. Kada hodate ili sjedite držite se uvijek ispravno, vrat vam mora biti uspravan, ali opušten nikako ukočen, ramena držite u prirodnom položaju, ne kriveći ih prema naprijed i gore, uvucite trbuh i izravnajte položaj zdjelice, nastojte izbjegavati previsoke potpetice koje "tjeraju" vašu zdjelicu da se izvija prema naprijed i onda vam lagano stradavaju leđa.

Moda je moda, a zdravlje je zdravlje, izaberite malo drugačiju obuću, ako nemate jake trbušne mišiće koji inače drže leđa ravno svakako radite vježbe za jačanje trbušnjaka. Ne zaboravite da i višak kilograma opterećuje leđa, koljena, stopala. Pred večer kada sunce zađe, kada vrućina malo stane, uzmite štapove za nordijsko hodanje i pokrenite tijelo na pravi zdrav način. Vozite bicikl, hodajte uz određeni ritam, jer sve vi - mi to možemo samo nam treba voljni momenat i pomisao da je zdravlje najveće bogatstvo, a život je pokret - zaključila je predsjednica Relaksa.

19. travanj 2024 05:25