StoryEditorOCM
SportHOĆE LI KK JAZINE ARBANASI UOPĆE ZAIGRATI U PREMIJER LIGI

Za viši rang natjecanja Grad bi im trebao izdvojiti još najmanje 700.000 kn

14. lipnja 2017. - 00:00
jazine_pula3-100617

Samo dva poraza i čak 34 pobjede u jednoj sezoni, najveći broj postignutih koševa, a najmanje primljenih, sa svega šest pobjeda u kojima su igrači ubacili manje od 100 koševa, najveći broj asistencija i skokova – to su činjenice s kakvom je apsolutnom dominacijom nekad mali kvartovski klub Jazine-Arbanasi došao do povijesnog uspjeha, ulazak u hrvatsku Premijer košarkašku ligu, a Zadar dobio drugog prvoligaša u sljedećoj sezoni.

Bez obzira na na vrijedan uspjeh u samom gradu se nije osjetio onakav ushit kakve smo doživljavali s uspjesima drugih zadarskih sportaša, košarkaši Jazine Arbanasi feštali su nakon zadnje kvalifikacijeske utakmice u subotu gotovo sami, tek sa dijelom vijernih navijača, nitko iz gradske uprave nije uputio ni čestitku ni riječ podrške, a jedini reagirao novi župan Božidar Longin koji je čestitao Klubu i cijeli tim pozvao na prijem kod sebe u srijedu.

Međutim, lako je za protokol i očekivanu podršku, mladom timu kojeg vodi trener Jakov Borčić koji je nakon godina čekanja na pravu trenersku priliku, s gotovo čistokrvnim zadarskim timom (od 15 samo dva igrača nisu iz Zadra) postigao sjajan rezultat, prijeti opsanost da u Premijer ligi niti ne zaigra. Naime, financijske potrebe klubova u prvoj ligi znatno su veće nego u drugoligaškim natjecanjima – čak za tri-do četiri puta.

- Očekujemo da nas u tom natjecanju financijski podrži grad Zadar, jer to je i obaveza grada, da se ravnopravno odnosi prema svim klubovima proporcinalno natjecanju u kojem sudjeluju – kaže Dan Marinović, član Uprave KK Jazine Arbanasi zadužen za seniorsku momčad. - Ne pada nam na pamet tražiti isti tretman kojeg ima KK Zadar niti bi to bilo pošteno, mali očekujemo da imamo isti tretman kao Borik Puntamika koja je u A1 ligi igrala od 2005. do 2011.g. U tim je godinama taj klub dobijao između 1,1 i 1,5 milijuna kuna godišnje. Mi smo do sad, u nižem rangu natjecanja, dobijali od grada oko 300.000 kn godišnje, uz pomoć sponzora proračun bi nam se popeo do 450.000. Međutim, troškovi Permijer lige su daleko veći, a osim toga moramo krenuti u pojačani rad s mlađim kategorijama košarkaša. Ne trebaju nam novci za igrače, snaći ćemo se sa sponzorima, a kanimo dovesti isključivo igrače iz Zadra koji igraju u drugim klubovima, nego za troškove osnovnog funkcioniranja

Marinović tvrdi da samo Grad sa sovjim tijelima može odlučiti hoće li Jazine Arbanasi zaigrati u Premijer ligi. Pitali smo stoga novog gradonačelnika Branka Dukića hoće li se i kad naći s predstavnicima Kluba. Odgovorio je ovako:

Trenutno se još uhodavam u rad gradske uprave tako da mi sad taj slučaj i košarka nisu među prioritetima.

Tako ispada da će se Mate Mrva, Jure Dražović i ostali igrači i stručni tim još načekati kako bi saznali hoće li dogodine, bez obzira na uspjeh i dominaciju i niže rangu natjecanja, uopće zaigrati u najboljoj hrvatskoj ligi.

A Dan Marinović na rezervirani odnos gradonačelnika samo kaže:

- Ništa, čekat ćemo, ako treba i mjesec dana iako bi bilo jako nepravedno da se podcijeni ono što smo postigli. Nismo mi nikakav opzicijski nego pravi zadarski klub, kome krivo kome pravo, i pošteno je da nas se tako i tretira.

 

 

25. travanj 2024 12:53