StoryEditorOCM
SportZADAR DOMAĆIN 26. PRVENSTVA HRVATSKE U PODVODNOM RIBOLOVU

U moru oko Iža, Žuta i Ugljana dva će dana harpunima vrebati morske trofeje!

20. lipnja 2017. - 15:47
deep3

Hrvatski Savez za sportski ribolov na moru i SRD "Harpun" iz Zadra, domaćini su 26. Pojedinačnog prvenstva Hrvatske u podvodnom ribolovu od 22. do 24. lipnja!

Cijela priča će se odvijati u akvatoriju dvaju otoka, Iža i Žuta, dok je južna strana toka Ugljana predviđena kao pričuvna zona koja bi se "aktivirala" u slučaju slabih vremenskih uvjeta za natjecanje. Pravo nastupa imaju petnaest prvoplasiranih natjecanja s prošlogodišnjeg državnog prvenstva, zatim po devet natjecatelja koji su bili najbolje plasirani na Međužupanijskim natjecanjima, na sjevernom i južnom dijelu Jadrana, održanima ove godine.

- U području natjecanja (zonama), prijavljenim ribolovcima dopušten je službeni pregled terena i to roneći na dah ili plivajući, zaključno, dan prije službenog početka natjecanja u četvrtak 22. lipnja kad će se u Famous Beach and Grill Baru na Boriku održati verifikacija natjecatelja i barkarijola, te podjela prstenova i brojeva plovila, kao i sastanak vodstva natjecanja, nakon kojeg će se u 20.15 sati održati svečano otvaranje prvenstva – kazao je Ante Kolanović predsjednik SRD "Harpun".

Kako je podvodni ribolov sport u kojem se sve do najmanjeg detalja mora odrediti "ljekarničkom vagom", organizatori i domaćini strogo vode brigu ponajviše o sigurnosti natjecatelja.

- Plovila (brodice, gumenjake ili glisere) osiguravaju natjecatelji i moraju biti opremljena opremom koju propisuje Zakon o sigurnosti plovidbe na moru. Svaki ribolovac mora imati pratitelja (barkarijola) u brodici, isključivo punoljetnu osobu, poželjno je pak da isti bude i vješt ronilac. Naša je obveza osigurati matični brod, brzu brodicu za kontrolu i obilazak terena te brzu brodicu za žurne intervencije – pojasnio je Kolanović.

Natjecatelji su dobro upoznati s ribama koje se smiju loviti i kako se obavlja bodovanje, isto tako vodi se računa u skupini riba koje se ne smiju loviti.

- Minimalna težina za obračun I. grupe je 400 grama, a maksimalna težina za obračun je 12.500 grama i premija za bodovanje je 400 bodova. Dopušteno je uloviti najviše deset komada svaka vrste ribe u spomenutoj skupini. U drugoj grupi, spadaju hrvskavične ribe i obračunavaju se ako su najmanje težine 2.500 grama i nose 1.500 bodova, dok je dopušteno uloviti ukupno najviše pet komada ribe – o pravilima natjecanja zborio je Kolanović.

Voditelj natjecanja je poznati zadarski podvodni ribolovac i vlasnik tvrtke "Dive In" Igor Nuić.


Iz programa natjecanja

Četvrtak, 22, lipnja
19 - 20 sati – Verifikacija
20.15 sati – Famous Beach and Grill Bar, svečanost otvaranja.

Petak, 23. lipnja
 9 sati - početak natjecanja
14 sati - završetak natjecanja
17 sati – vaganje ulova i proglašenje rezultata 1. dana
21 sat – Proglašenje pobjednika 26. Državnog natjecanja.
 
Subota, 24. lipnja
 9 sati - početak natjecanja
14 sati - završetak natjecanja
17 sati – vaganje ulova i proglašenje rezultata 1. dana
 
Prvokategornici
Danijel Gospić
(ŠD "Škarpina" – Nerezina), Radoslav Jakupović (SRD "Udica" – Mali Lošinj), Slaven Čubrić (DPS "Zagreb"), Ivor Ivelić (KŠR "Arbun – Supetar), Stjepko Kesić (DŠR "Strožanac" – Podstrana), Dario Babić (ŠRD "Luben " - Rijeka), Joško Petrov (KŠR "Split"), Roberto Mastromauro (SRK "Erik Radin" – Novigrad), Oleg Vlahov (ŠRD "Zubatac" – Zadar), Daniel Pizentić (ŠRD "Koromačno"), Petar Prkić (KŠR "Split"), Dejan Micković (PŠRD "Delfin" – Pula), Tomislav Orlić (SRK "Rak" – Martinščica), Vice Belamarić (ŠKRM "Pirka" – Tribunj), Filip Gašperov (ŠD "Lignja – Primošten).

20. travanj 2024 08:10