StoryEditorOCM
SportU ZAGRLJAJU PRINCA PAKLA

Možete li zamisliti da nakon svega što je uradio Zdravko Mamić postoje roditelji koji su mu spremni povjeriti djecu na odgoj? Istina je, postoje, i oni se zovu Hrvati

Piše Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
20. lipnja 2017. - 22:55
mam4.JPG

Ajmo ovako postaviti stvari:

Imate sina konobara. Dobrog konobara, iskusniji konobari će reći kako takav talent za šankom još nisu vidjeli. No, vi baš i niste zadovoljni. Smatrate da vaš maloljetni sin, virtuoz s tacnom kakvog u čitavoj ugostiteljskoj školi nema, zaslužuje više - piše Slobodna Dalmacija.

Kafić u kojem vaš sin radi pristojno je mjesto, cijene su umjerene, ne zatvara prekasno i ima vjerne goste, slobodan stol satima se znade čekati. Mnogi okolni kafići mu zavide, ali, eto, vi mislite da vaš sin zaslužuje bolje.

Jedva ste dočekali da vam sinu istekne ugovor, pa ste ga uzeli za ručicu i odveli u drugi kafić. Potpuno različit. Kad svi pozatvaraju, tamo se tek počinje raditi, nerijetko se pred zoru u tom drugom kafiću i pištolji vade, zaštitari na ulazu ćelavih su glava, policija dežura na parkingu, a gazdi, poznatom po robovlasničkom odnosu prema svojim zaposlenicima, upravo traje suđenje za čitav niz kaznenih djela, pri čemu bi samo za pronevjeru novca mogao odležati višegodišnju robiju.

Ali, kafić je to u kojemu je plaća znatno 'deblja' nego u onom kojega ste vi i vaš sin upravo ostavili, tamo se i lake žene okupljaju, na izvol'te su svaku večer, bit će i za vas i za sina, kad poraste. I vozni park je bolji, piju se i skuplja pića, a u separeima se svakakvih važnih lica dade sresti. Zalaze tamo i ministri i odvjetnici, i doktori i suci, i prodavači dionica i kupci otpada.

Odjednom, i vi ste važna faca, svi vam hvale sina, od usta do usta ga preporučuju, šalju ga na konobarska natjecanja, kupuju mu nove pregače, mijenjaju košulje i dok zlatni zubi bljeskaju sretni ste što ste donijeli odluku koja će zauvijek, i vama i vašem sinu, promijeniti život. Uostalom, sve ste vi to već vidjeli, zato se ovako i odlučili. I vi biste da vašem sinu na vjenčanju u hotelu s pet zvjezdica pjeva turbo folk zvijezda i da plesni podij, jednako kao i vaše srce, bude prekriven eurima.

Vi ste, vrijeme je da vas prepustimo sudu čitatelja, pod a) brižan roditelj koji želi samo najbolje za svoje dijete; ili ste pod b) budala.

Odgovora pod B, ako ćemo biti naivni, trebalo bi biti znatno više. Zapravo, zar svi ne bismo trebali zaokružiti B? Zar treba velika pamet da bismo shvatili kako put pod A vodi i u djetetovu i u obiteljsku propast. Naravno da ne treba, jer tko bi normalan svoje dijete gurnuo u bazen s piranama. Tko bi normalan svoje dijete na pladnju isporučio ljudožderima. Tko bi normalan svoje dijete žrtvovao za petnaest minuta vlastite šatro slave.

Pokažite mi osobu koja je na ovaj način došla do novca i pokazat ću vam nesretnog čovjeka.

Ajmo sad ovako postaviti stvari:

Možete li zamisliti da nakon svega što je o Zdravku Mamiću napisano, što je o njemu izrečeno, što je sam o sebi izrekao, što je na sudu, i ovom u Osijeku i brojnima prije Osijeka, nedvojbeno utvrđeno, što je drugima napravio i što je propustio napraviti, postoje roditelji koji mu i dalje na odgoj šalju svoju djecu?

Roditelji poput Zorana Vasilja, koji ima sina nogometaša. Dobrog nogometaša, iskusniji će nogometaši reći kako takav talent na travnjaku još nisu vidjeli.

Zoran Vasilj, da razjasnimo, nije baš bilo tko. On je prototip punoljetnog hrvatskoga građanina. Cijela ova nasanjkana zemlja napučena je vasiljima. Koji misle da su samo jedan potpis daleko od raja. Zaslijepljeni novcem da bi vidjeli kako se bacaju u zagrljaj Princa pakla.

16. travanj 2024 22:38