StoryEditorOCM
SportVELIKI REZULTATI MALOG KLUBA IZ STANKOVACA

BK AKS izuzetno uspješan!

Piše Ivica GJERGJA
21. srpnja 2017. - 18:52
Stank1

Radna i nadarena ekipa BK ASK iz Stankovaca gdje god se pojavi uzima medalje, pokal i time svoju zbirku trofeja uveličava. Posljednje što su „uzeli“ na atraktivnoj stazi u području Park šume Tepec na brdskoj utrci XCO Samobor, a koja je uvrštenoj u kalendar Svjetske biciklističke federacije i boduje se za Kup Hrvatske je zlato i novi bodovi. Tako je Ante Perica - Nixy uzeo zlato u rekreaciji, a Nikolina Samirić nove bodove. Treba reći da su i Prvim maratonom „Pedalom po Pagu“ uspješno odradili po kišnom vremenu, između blizu 100 natjecatelja. Pa je Ante Perica završio na trećem mjestu, a Nikolina Samirić u kategoriji Žena na drugoj poziciji poretka.

Zadovoljni su organizatori kluba iz Stankovaca, Dario Orlović, te Mario Vunić-Pop i Željko Perica, koju su imali potrebu kazati dosta toga:                                                               

- Mi ne mirujemo cijelu godinu, uvijek se negdje vozi, bilo da su to utrke prvenstva i kupa, rekreativne XC Zimske Lige Dalmacije ili biciklijade gdje se promiče biciklizam kao zdrav način života, reći će, te dodaju:                                    

- Klub smo osnovali na poticaj nekolicine zaljubljenika u biciklizam. Sama zamisao se rodila nakon par zajedničkih vožnji gdje je jedan naš sadašnji član spomenuo pokretanje kluba i tako je „kliknulo“, nije bilo povratka. Hah, zašto osnovati biciklistički klub u maloj sredini, kad i puno veća mjesta i gradovi nemaju interes za nešto slično, razlog je jednostavan. Najveći je taj što je u našoj sredini postojao samo jedan sportski klub, NK Croatia, i to za djecu ispod 14 godina, pa smo osnivanjem biciklističkog sastava željeli potaknuti i nešto stariju djecu na bavljenje ovim sportom koji je u međunarodnim relacijama odavno prihvaćen i popularan u čemu smo uspjeli, kazuje nam Orlović.                                          

Unatoč tome, u samom početku, interes za članstvo nije bio značajan.                                                             

Međutim, kroz prvu godinu dana imali smo 12 članova, a sada se ta znamenka i utrostručila. Logično, uglavnom su iz Stankovaca, Budaka, Bile Vlake i Crljenika, ali imamo i članova iz susjedne Šibensko-kninske županije, što znači da su u klub dobro došli i oni van našeg teritorijalna ustroja. U klubu, također, imamo pripadnica ljepšeg spola i maloljetnih članova, koji isto tako idu na natjecanja i osvajaju odličja, nastavlja Orlović.

Pa možda je i vrhunska organizacija kluba razlogom što kolajni ne nedostaje. Prije nepuna 4 mjeseca završila je XC zimska liga, rekreativno natjecanje biciklista iz cijele Dalmacije, ali i šire s vozačima bicikla kojima su matična domovina BiH, Crna Gora, Slovenija, Poljska. Ideja koja je zaživjela prije 5-6 godina danas diše, možemo slobodno kazati punim i zdravim plućima. Stankovčani su se ukupno natjecali na 12 utrka - Stankovci, Promina, Grebaštica, Vrpolje, Podstrana, Konavle, Metković, Pakoštane, Sinj, Šušnjevača, Vinišće, Knin - u organizaciji klubova u Stankovcima na upravo premijernoj utrci za sezonu 2017. okupio se na startu u zadarskoj županiji i najveći broj natjecatelja u Ligi - 199 biciklista.                               

- Ovoliki broj ljudi nas posebno veseli i daje nam poticaj za što boljom organizacijom 4. maratona početkom listopada kad opet starta i XC liga. Posljednjim kolom u Kninu završeno je natjecanje, a rezultatima smo prezadovoljni, zaista. U kategoriji Žena - Nikolina Samirić zaključila je nastup na drugom mjestu ukupnog poretka, kao i Matija Orlović u skupini - 16 godina. U konkurenciji klubova završili smo na šestom mjestu između 25 timova, nedostatak natjecatelja u starijim dobnim kategorijama nas je stajao boljeg plasmana, što nam nekako i nije pretjerano žao kroz priču će Orlović šef ASK-a. Privođenjem kraju zimske lige koja je poslužila kao dobar trening za one malo jače, počelo je natjecanje za Kup i prvenstvo RH.                                                                     

- Prva utrka bila je početkom travnja u Premanturi, gdje je održano 20. izdanje Kamenjak Rocky Trailsa, uz besprijekornu organizaciju i našlo se oko 400 natjecatelja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Italije, Poljske, Francuske i Portugala, podijeljenih u nekoliko kategorija. Tu smo također ostvarili odličan rezultat i ponijeli tri odličja. Kadetkinji Nikolini Samirić pripala je srebna medalja, kao i Silviji Orlović u kategoriji ‘hobby žena’. Najsjajniju, zlatnu, osvojio je Ante Perica Nixy u kategoriji ‘hobby’ i time ponovio prošlogodišnji uspjeh, dok je na žalost Matija Orlović ostao bez postolja zbog tehničkih problema. U Vodicama, potom, na vrlo teškoj i tehnički zahtjevnoj stazi, iz reda natježih u Hrvatskoj, na 19. MTB Croatia Cupu, priređenom ‘pod kapom’ BBK Orlov krug nastupili su najbolji vozači iz zemlje i susjednih država, a naš Nixy je opet ponio pehar. Izvrsna Silvija Orlović polučila je srebro na maratonu oko Vranskog jezera u odličnoj izvedbi BBK Pakoštana.                                         

Na utrci za Kup Hrvatske u Trogiru „žuto-crni“ su ostvarili ukupno tri zlatne medalje i jednu srebrnu kolajnu nadmetanja. U Crikvenici se fantastični Ante Perica na utrci za kup u duljini 55 km i 1200 metara uspona unatoč dva kriva skretanja  dokopao drugog mjesta.                                                                

- Normalno, veseli nas činjenica da je naš „mali“ klub konstantno na postoljima. No, vratimo se malo i natrag u naš kraj, gdje smo u suorganizaciji s Ilirijom Biograd i TZ Benkovac, sredinom svibnja bili domaćini 2. izdanju „Bike&wine“ tematski jedinstvene biciklijade koja utvrđenom rutom povezuje autohtona ruralna područja, nezaboravne krajolike, tradiciju, baštinu i vinare Ravnih kotara. Pedaliralo se nekih 35 kilometara uz posjetu - i naravno degustiranja - kod šest vinarija koje su na trasi uzduž i preko Polače, nadinskog polja, utvrde Kličevica, Kaštela Benković i Ražnjevića dvora, pojašnjava Orlović.

UTRKA UČENIKA!

„Aksovci“ početkom rujna priređuju i drugu po redu utrku za djecu osnovnih škola Zadarske županije pa već sada pozivaju učenike da se odazovu i odmjere svoja znanja u vožnji biciklima. Također, sudionici su i domaćini u kolovozu maratona Zagreb - Vodice u čast kornatskim vatrogascima gdje se svaku godinu za bicklističku karavanu u Stankovcima organizira i okrijepa. I još su neki važni projekti u planu, ali o njima više kad budu bliže realizaciji.

KOLA I OSOVINA!

Čudan naziv za klub Aks. Ako ste se zapitali o značenju originalna imena sportskog kolektiva iz starog naselja izrasla na poveznom potezu Bukovice i mora, Benkovca i Šibenika. Dakle riječi Aks, ta ukoliko niste znali, na okolnom području predstavlja naziv za osovinu - engleski axle, axis - koja prolazi kroz kolo, kotač, što znači da ako nema ‘aks-a’ nema ni okretanja kola. Za njihov Aks je uspjeh jer ubire plodove rada treniga i educiraju mještane kroz vožnju biciklom. 

26. travanj 2024 17:56