StoryEditorOCM
SportFOTO: HRVATSKA JE SVJETSKI PRVAK

Jedna od najboljih generacija ikad rasplakala Budimpeštu i uzela vaterpolsko zlato - evo prvih izjava!

30. srpnja 2017. - 00:02

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija osvojila je naslov svjetskog prvaka nakon što je u finalu SP-a u Budimpešti svladala domaćina Mađarsku sa 8-6 (4-0, 0-2, 2-2, 2-2). Za Hrvatsku je to drugi naslov u povijesti, točno 10 godina nakon Melbournea 2007. kada je u finalu također svladala Mađarsku.

 

HRVATSKA - MAĐARSKA 8:6 (0:4, 2:0, 2:2, 2:3)

MAĐARSKA: Nagy (12 obrana), Török 1, Manhercz 1, Zalanki, Vamos 3, Hosnyanszky, Ad. Decker, Gor-Nagy, Erdelyi 1, De. Varga, Mezei, Harai, Att. Decker. IZBORNIK: Tamas Märcz

HRVATSKA: Bijač (10 obrana), Macan, Fatović, Lončar 1, Joković 1, Buljubašić, Vukičević, Bušlje, Sukno 3, Krapić, Šetka, Garcia 2, Marcelić. IZBORNIK: Ivica Tucak

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Mađarska 4-11, Hrvatska 5-9

Tri gola za Hrvatsku postigao je Sandro Sukno, dva Javier Garcia, a po jednoga Marko MacanLuka Lončar i Maro Joković. Za Mađarsku je tri gola postigao Marton Vamos, a po jednoga Bela TorokKristian Peter HanherczBalasz Erdelyi.

Ovo je šesta uzastopna medalja za Hrvatsku na svjetskim prvenstvima, uz zlata iz Melbournea i Budimpešte, "barakude" su osvojile i tri uzastopne bronce (Rim 2009, Šangaj 2011, Barcelona 2013) dok je prije dvije godine u Kazanu osvojila srebro.

Budimpesta, 290717. Bazen Alfred Hajos.
Finalna utakmica Svjetskog prvenstva, Madjarska - Hrvatska.
Na fotografiji: navijaci.
Foto: Damir Krajac / CROPIX

 

Hrvatska je utakmicu otvorila savršenom prvom četvrtinom koju je dobila sa 4-0. U igri izabranika Ivice Tucka sve je funkcioniralo, obrana je u potpunosti zaustavila suparnike spriječivši ih u realizaciji sve tri situacije s igračem više, dok je raznovrsnost u napadu u potpunosti izludila Mađare. Sukno je već u prvom našem napadu uplivao iza leđa suparnika i pogodio za vodstvo, uslijedio je gol Lončara s igračem više, pa realizacija Jokovića da bi odličnu prvu četvrtinu golom s igračem više zaključio Macan. Istina, Hrvatska je imala i sreće jer su Mađari kod 2-0 u istom napadu s igračem više dva puta pogodili okvir gola, Bijač je kod drugog udarca odbio loptu u gredu.

U drugoj četvrtini hrvatski napad je upao u krizu, razbranio se mađarski vratar Nagy, dok su Vamos i Torok s dva pogotka smanjili na 4-2. Dvije i pol minute prije kraja poluvremena Hrvatska nije imala niti sreće jer je pogodila dvije grede u istom napadu.

Mađari u prve dvije četvtine nisu iskoristili niti jednu od pet situacija s igračem više u bazenu, no Erdelyi je početkom treće zabio iz šeste situacije i smanjio na 4-3, potom Hrvatska nije iskoristila dva puta igrača više u istom napadu. Prvo je Garcia pogodio vratnicu, a nakon što se lopta odbila u ruke našim igračima sreće nije imao niti JokovićHanhercz je potom pogodio za 4-4, no nakon tog pogotka sreća se ponovno okrenula na hrvatsku stranu. Nakon 12 uzastopnih neiskorištenih napada, Javier Garcia je zabio dva napada zaredom, a oba se puta lopta odbijala od ruku mađarskih braniča i varala Nagyja. Hrvatska je mogla na odmor prije posljednjih osam minuta i s tri gola prednosti, ali je udarac Buljubašića 33 sekunde prije istrka vremena trećeg dijal odsjeo na vratnici.

Water Polo – Hungary v Croatia – 17th FINA World Aquatics Championships – Men's Water Polo Final – Budapest, Hungary – July 29, 2017 – Team Croatia staff and players celebrate after winning the match. REUTERS/Mate Balogh

 

Ipak, kapetan Sukno je golom s igračem više pet minuta prije kraja odveo Hrvatsku na 7-4, no Mađarska se odbila predati, Vamos je s dva pogotka zaredom uspio primaknuti Mađarsku na 7-6 tri minute prije kraja, ali ponovno je odgovorio Sukno golom za 8-6 2:23 minute prije kraja. Kada je Vamos promašio 1:10 minuta prije kraja u situaciji s igračem više za Mađarsku postalo je jasno kako će Hrvatska osvojiti naslov prvaka.

Utakmici u Budimpšeti nazočio je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, s potpredsjednicom Vlade i ministricicom gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinom Dalić, potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te državnom tajnicoma Središnjeg državnog ureda za šport Janicom Kostelić.

Brončanu medalju osvojila je Srbija koja je u susretu za treće mjesto svladala Grčku sa 11-8 (5-3, 2-1, 3-3, 1-1).

Kapetan hrvatske vaterpolske reprezentacije Sandro Sukno prvi je prokomentirao pobjedu nad Mađarima.

- Još sam pod dojmom, nismo svjesni što smo napravili. Presretan sam, ovo je bio možda najteži turnir u mojoj karijeri. Pobijedili smo Mađare pred 10 tisuća njihovih navijača, sve je bilo spremno da oni postanu prvaci, ali mi smo odlučili drugačije. Jako sam sretan, cijela Hrvatska je bila iza nas, hvala svima

Još jedan junak je izbornik Ivica Tucak.

- Što reći u ovom trenutku nego zahvalit se ovim predivnim momcima koji su ostavili srce u bazenu. Zahvaljujem se svojim suradnicima bez kojih ne bi moglo doći do ovoga. Ovdje smo došli po zlato, psihološka stabilnost nas je vodila tijekom cijelog turnira. Presretan sam čovjek što sam na kormilu reprezentacije, hvala svima, svi su bili uz nas.

 

25. travanj 2024 10:58