StoryEditorOCM
SportKK ZADAR VEČERAS OTVARA ABA LIGU

Momčad je nekompletna, Naglić nezadovoljan obranom, ima ozlijeđenih, ali je skinuta blokada računa

30. rujna 2017. - 10:48
kos

Samo sati dijele momčad Zadra od toga da uzviknu " dobra večer regionalna košarkaška ABA ligo!" Svoje otvaranje nove sezone će imati u Podgorici protiv Budućnosti. Pokraj rijeke Morače tijekom proteklih godina nisu imali odveć razloga za radost , slavlja su se rijetko događala. Kakav Zadar možemo očekivati ne samo u ogledu s crnogorskim prvakom, nego inače u elitnoj diviziji ABA lige? Ono što se moglo vidjeti kroz pripremno razdoblje nikako nije razlog za imalo značajnije zadovoljstvo, jer za ozbiljniju košarku treba i ozbiljniji pristup. O tomu je nakon zadnje utakmice na Zadar baskettball tournamentu otvoreno kazivao Aramis Naglić, trener Zadra, koji nije skrivao gotovo pa razočaranje igrom svoje momčadi.
-Mogao sam biti zadovoljan određenim segmentima igre u te tri utakmice, ali pristupom zadnjoj utakmici nikako nisam mogao biti na pozitivnoj razini. Bez obzira na snagu protivnika, nedostajalo nam je energije i čvrstine u obrani. Respektiram sve protivnike koji su na turniru potvrdili kako su druga dimenzija, ali od svojih igrača uvijek očekujem više i nema alibija za onakvu obranu i nedostatak energije. Drugo poluvrijeme te utakmice s Khimkijem me je strašno razočaralo – vidno utučen prisjećao se Naglić.
U prijelazanom roku Zadar je nastojao bitno osvježiti momčad, doveden je Amerikanc Preston Knowles koji se na turniru u Mađarskoj ozlijedio pa ga se nije moglo vidjeti na Višnjiku. Ali i nije čista "jedinica" kakav je recimo kapetan Jakov Vladović kojeg pak zbog ozljede neće biti dugo na parketu. Sve je tako palo na leđa Lovre Bašića, darovitog igača koji taj svoj potencijal treba pretočiti u korist momčadi. Ispomoć mu je bio mladi Toni Jelenković, sve skupa tanko za ABA ligu.
-Mi smo momčad bili prisiljeni slagati pod posve neobičnim uvjetima, odnosno, u klub smo vratili neke igrače prema kojima je klub imao određena dugovanja. S druge strane velikim dijelom fizionomija momčadi i filozofija igra trebala se temeljiti na Jakovu Vladoviću, nažalost, dogodila se njegova ozljeda i sve moramo "krpati" u hodu. S Vladovićem i Knowlesom bi zasigurno bolje izgledali na terenu, jer su to igrači visoke klase. Svakodnevno smo kroz tjedan radili na dovođenju novih igrača na pozicijama jedan i tri , ali priču nismo doveli do kraja – veli Naglić.
Što je tu je, rekli bi stariji ljudi, dok navijači moraju biti svjesni kako strpljenje mora biti njihovo najjače oružje.
-Držim da smo pod košem dobro popunjeni i tu ne bismo trebali imati previše problema, u ovom trenutku ono što nam se događa na vanjskim pozicijama daleko je veća opasnost za nas. Svejedno, svi su mogli primjetiti kako Filip Kraljević koji iza sebe ima iskustvo igranja u ABA ligi nije na istoj razini kao i prije. Razlog tomu jest njegova mala minutaža u Španjolskoj pa će biti potrebno neko vrijeme da nam se Kraljević vrati onakav kakvog su ga svi upoznali – pojasnio je Naglić.
Već je navedeno kako se Prestona nije moglo vidjeti " uživo" bol u ramenu bila je jača od njegove želje da nastupi na ZBT -u. Oni koji su ga vidjeli u nekim pripremnim utakmicima tvrde kako je doista riječ o pojačanju....
-Ne krijem da je Knowles naša prva napadačka opcija, pokazuje odlike igrača koji je razina više, uvjeren sam kako može odgovoriti zahtjevima ABA lige. Nadam se da će unatoč tome što se kasnije priključio momčad svoj obol ponuditi i Božić čija je igra na turniru na trenutke nudila naša velika očekivanja.
Nama je nepoznanica u nekom smislu Domagoj Vuković koji je nesporno daroviti igrač koji sve to mora pretočiti na parket, mora potvrditi u igri. I njemu će biti potrebno neko vrijeme prilagodbe. Isti se ne može kazati za Ivu Ivanova koji se vratio u svoj klub i nikad nije upitno hoće li svojom borbenošću, čvrstinom i htjenjem dati najviše od sebe – zbori Naglić.
Raspored koji nije nimalo ugodan za Zadrane, jer nakon Budućnosti imaju Cedevitu na Višnjiku, nudi veliki oprez, zato je u neku ruku i jasno zbog čega se nitko iz kluba ne izjašnjava o ovosezonskim ambicijama. Naglić je ipak otvorio to poglavlje...
- U ovom trentuku zbog ozljeda i nekompletiranosti momčadi mi se nalazimo u teškoj situaciji, pa sukaldno tomu nije baš uputno prognozirati naše izglede kad je sezona u pitanju. Nadalje, po meni je ove godine ABA ligu bitno jača, manje-više svi su klubovi u svoje redove privukli velik broj Amerikanaca, počevši od Mornara, Partizana, na koncu i Budućnosti. O tomu što su sve u prijelaznom roku napravili Crvena zvezda i Cedevita nema potrebe trošiti riječi. Na nama je da se u svakoj utakmici nametnemo pravim pristupom i obranom koja mora biti na daleko višoj razini od turnira u Zadru – zaključio je Naglić
Ono što je treneru Zadra u jednom trenutku dodatno navuklo bore na lice zasigurno je priča oko nove blokade kod FIBA-e, koja se odavno pretvorila u "trakavicu". Istina, lanjske sezone nakratko je bila prekinuta. Nastavilo bi se u dobrom smjeru i ovoga puta, jer su : Aleš Pipan, Jozo Brkić, Uroš Zadnik i Romeo Travis iskazali dobru volju i skinuli su "šapu" s blokade, uvjereni da će njihova dugovanja biti podmirena. Ali se nikako na istu priču nije dalo uvesti , neslužbeno saznajemo, Gorana Vrbanca koji je pak bio ustrajan u svojim potraživanjima što je njegovo legitimno pravo.

Brojni razgovori sve do prije puta u Podgoricu nisu donijeli očekivani rezultat, iako su , navodno, Vrbancu bili ponuđeni svi instrumenti zaštite plaćanja, odnosno, prava na blokadu kod FIBA ukoliko se ne bude poštivalo dogovorena dinamika isplate dugovanja. Igrač je ostao ustrajan u isplati odjednom, što je u konačnici i učinjeno, preostalo je da Vrbanc uz predočenja potvrde o isplati prema FIBA pošalje izjavu o takvom ishodu. U klubu su uvjereni kako će Riječanin odraditi taj dio posla nakon što napusti banku. To je i učinio - blokade nema! Onda bi se stekli svi uvjeti da kontra Budućnosti zaigraju Filip Kraljević i Preston Knowles. Uz sve dobra okolnost jest mogućnost igranja Luke Božića, koji se nedavno priključio Zadru, prošlosezonskog MVP igrača i najboljeg strijelca prvenstva Hrvatske.
Utakmica se igra u subotu u Podgorici s početkom u 21 sat.

27. travanj 2024 06:19