StoryEditorOCM
SportU ZADRU SJAJE NOVE ZVIJEZDE

Četrnaestogodišnji ​Josip i Lucija – budućnost su hrvatskog hrvanja!

Piše Ivica Gjergja
5. listopada 2017. - 17:10
hrvacki_klub1-021017_resize.JPG

On se zove Josip, a ona Lucija, oboje imaju 14 godina i oboje su zaljubljenici u – hrvanje! Na Prvenstvu Hrvatske nedavno održanom na zagrebačkoj Peščenici i Josip i Lucija, kao članovi Hrvačkog kluba Zadar, okitili su se srebrnim medaljama u natjecanju slobodnim stilom, a Josip je, povrh toga, osvoji i zlato u natecanju grčko-rimskim načinom.

Kako su se tako mladi uspjeli zaraziti hrvanjem, jednom od najstarijih i fizički najzahtjevnijih olimpijskih disciplina, pogotovo Lucija, jer hrvanje i nije baš ženski sport, pokušali smo doznati obilaskom njihovog kluba na Bokanjcu.

Josip Šumski trenutno slovi za najboljeg zadarskog hrvača. Pohađa osnovu školu Bartol Kašić i odličan je učenik. Unatoč velikim obvezama Josip paralelno gura na oba koridora i zasad mu to ide sjajno, u što nas uvjerava i njegov trener Vladimir Menčik.

- Josip je vrijedan i uporan do boli. Kod njega su odgovornost i kontinuitet treninga obveza. Trenin naprosto ne propušta. Pred njim je, nadam se, lijepa hrvačka budućnost. U klubu, on je naš "vođa", onaj koji otvara puteve i ostali ga u tome slijede – kaže trener Vlado ističući podužu nisku Josipovih odličja, a sve ih je zaradio svojom vještinom hrvanja. Ako tako nastavi, smatra trener, bit će još bolji i jači, jer Josip ima sve predispozicije za uspješnog hrvača.

Josipa promatramo kako trenira u jednom kutu dvorane. Koncentriran, udubljen, marljiv. Pod stručnim nadzorom trenera Josip baca svoje protivnike, dobro se umorio i oznojio.

- Uživam u hrvanju. U njega sam jednostavno zaljubljen. Ali škola je ipak na prvom mjestu. Sport i škola mogu ići paralelno. To jesu obveze, ali ako volite to što radite, nije problem uskladiti vrijeme. Vjerujem da ću se ovako još dugo uspjeti držati, kaže Josip koji je svojim pristupom hrvanju i školskim uspjehom postao pravi primjer brojnim vršnjacima i vršnjakima u svojoj školi, ali i klubu.

I Lucija Sarić (14) ističe se svojim angažmanom na treninzima i natjecanjima. Sport pomalo netipičan za žene Luciji dosta dobro leži. Ove godine je na državnom natjecanju osvojila drugo mjesto, no prošle godine se domogla titule prvakinje Hrvatske. I ona ima podugačku nisku odličja, gotovo jednako vrijednu kao i Josip.

- Hrvanju sam potpuno posvećena. Svaki trening za mene je prilika da steknem nova znanja i vještine. Do sada sam osvojila preko 20 medalja na raznim natjecanjima i one su odraz mog rada i angažmana – govori Lucija, učenica prvog razreda srednje Ekonomske škole. Također uspješno gura sportske i školske obveze, to su joj, kaže, najvažnije okupacije u životu. Jednako im je i posvećena, jer nakon srednje škole namjerava upisati Kineziološki fakultet i jednog dana biti sportski trener. Hrvanja, naravno.

- Lucija je izuzetno predana hrvanju. O njoj mogu kazati samo sve najbolje. Ona je predvodnik na treninzima, za nju nema i nije ništa teško, zna se nositi s hrvačkim problemima i jednostavno ih rješava. Sve je na njenoj strani. Vještina, fizičke predispozicije, psvećenost. Ona je u tome ispred svih. Zato bi htio da nastavi učiti, da se educira i jednog dana, zajedno s nama ovdje u klubu, nastavi podizat nove generacije zadarskih hrvača, kaže trener Menčik.

Pored škole i treninga Lucija voli i čitati. Od beleteristike, publicistike pa do nekih znanstvenih knjiga. No ni u tome nije prosječna. Naprotiv, prošle je godinu proglašena za naj- čitateljicu odjela Gradske knjižnice u Arbanasima. Pročitala je najviše naslova, na što su joj svi čestitali, poglavito trener i klub od kojih je dobila i jedan mali prigodni poklon.

Josip i Lucija nastavljaju s treningom. Naš im posjet nije previše poremetio ritam. Obaraju protivnike kao u šali. Hrvanje je zahtjevan sport, ali kad njih gledate, čini se prilično jednostavan. A teške i zahtjevne stvari jednostavnima mogu činiti samo pravi majstori.

 

Josip: Trebam kamion za medalje

Josip je hrvatski prvak grčko-rimskim stilom u svojoj dobnoj kategoriji. Na prvenstvu Hrvatske održanom 29. travnja ove godine do zlata je došao pobjedivši sve protivnike. Srebrenu medalju je osvojio za hrvanjem slobodnim načinom. Na "Zlatnom pijetlu", međunarodnom turniru u hrvanju u Koprivnici, osvojio je prvo mjesto, a bio je prvak i na Otvorenom prvenstu Dalmacije 2015. godine. Zlatno je osvojio na turniru u Slatini, kao i na niz manje značajnih turnira gdje je bio uvjerljivo najbolji.

- Da, imam ih dosta. Treba mi kamion za prijevoz svih medalja – šali se Josip, a mi mu želimo da uskoro zatreba i – prikolicu.

20. travanj 2024 04:27