StoryEditorOCM
SportFOTO: ZADAR – CIBONA 76:66

Na parketu svi ugradili kamenčić u mozaik pobjede - na tribinama počast Tornada Praljku!

30. studenog 2017. - 21:02
zadar_cibona15-301117
ZADAR – Dvorana "Krešimir Ćosić". Gledatelja: 4000. 
ZADAR – CIBONA 76:66 (20:19, 22:21, 8:13, 26:13)
Suci: Herceg, Radojković i Terlević.
ZADAR: Knowles (5), Bašić (12), Ivanov (14), Kraljević, Jelenković, Krajina (21), Bostic (5), Vuković (2), Brzoja (8), Špralja, Erslan, Božić (9).
CIBONA: Bilinovac (5), Uljarević (9), Žorić (16), Ćorić, Melvin (8), Gilbert, Novačić (2), Bošnjak (5), Rozić (9), Gospić, Mandić, Tomas (12).

Sigurno je u svojim mislima  svaki navijač Zadra imao želju proslaviti pobjedu Zadra nad Cibonom, što se u konačnici i dogodilo na Višnjiku. Ali, se kroz treću dionicu momčad Ante Nazora koji je neko vrijeme djelovao sa zadarske klupe, na trenutke činilo kako će upravo novi trener "vukova" proslaviti svoj 39. rođendan, međutim, torta nije imala sladak okus za njega. Teško je izdvojiti junaka utakmice, pa bi nekako pomirljivo bilo kazati: "Svi su ugradili kamenčić u mozaik pobjede!"

Inače, svaki put kad se na Višnjiku dočekuje zagrebačka Cibona, uokolo dvorane "Krešimir Ćosić", osvane gužva, istina, ne kao u boljim danima zadarske košarke, ali  ipak dovoljno da bi se moglo govoriti o hrvatskom derbiju. Zvučnu kulisu kao i obično ponudio je Tornado, dok su ostali, koje se inače zna vidjeti isključivo kad su velike utakmice u pitanju , također imali što za reći, odnosno, držali su ritam odjecima s tribina. Osobito se to održavalo u minutama kad se Zadar rezultatski  držao u plusu... Napose  je to vrijedilo u trenucima u kojima su pale dvije trice ki time  ponudilo nadu u vatromet šuteva izvana...

- Naš mali Lovre Bašić je konačno proigrao, divota ga je gledati – stizali su komentari iz gledališta.

 Svi su pak znali da će još jedan zadarski mali, ali visoki Luka Žorić činiti ozbiljnu prijetnju u reketu....

- Nikad nije zaigrao u dresu Zadra, baš je prava šteta – kazivali su objektivni promatrači.

Utakmica je imala i humantirani karakter , kojeg je potaknula Udruga navijača Tornado , a podržao KK Zadar, u svrhu financijske potpore oboljelom Anti Ledenku koji je unatoč teškoj bolesti nazočio derbiju i pritom se zahvalio svima na ukazanoj pomoći.

- Dirnula me je duboka akcija koju je inicirao Tornado, hvala im na toj zaamisli, ujedno i ostalima koji stoje iza toga. Meni je za liječenje svaka financijska potpora i te kako potrebna – tiho je komentirao Ledenko.

U međuvremenu, na parketu se, posebice u trećoj četvrtini priča ozbiljnije počela vrtjeti u korist Cibone, pa se s tribina osjetio i miris poneke baklje. Ali je manje mirišljiva bila košarka, o čemu najbolje svjedoči činjenica da se na obje strane postiglo 21 poen (8-13).

Onda se kroz košarkašku navijačku prizmu okrenulo prema nogometu, "častilo" se Davora Šukera predsjednika HNS-a, skandiralo Hrvoju Ćustiću. Potom se sve vratilo na zadanu temu, napose nakon što se Zadar vratio nakon stvaralačke krize... 

Svi su na nogama bili tri minute  prije kraja, jer je njihova momčad bila na 70:62...

A završni udarci pripali su Bašiću i Ivanovu koji su s crte slobodnih bacanja potvrdili trijumf za veliko slavlje.

 

Prije prvog podbacivanja  lopte, uz primjetnu sjetu, minutom šutnje odana je počast generalu Slobodanu Praljku, dok se u sektoru kojeg uglavnom drži Tornado moglo vidjeti transparente potpore hrvatskom časniku.

 

SEMAFOR
11:7 – Činilo se kako će Zadar s dvije trice, jednom u izvedbi Božića, druga je otišla iz ruke Bašića, krenuti u rezultatsko odvajanje. Ali, nisu imali pravi odgovor za Žorića  koji se izvrsno snalazio pod obručem, pa je nakratko svoje "cibose" odveo do plusa(11:12).
22:19 – Koliko god je Žorić pravio probleme, na "vukove" se okomio Krajina, koji je potpisao jedanaest poena u seriji, uz napomenu kako su svi odreda radili za njega.
34:29 – Uslijedilo je posve izjednačena borba, igralo se praktički koš na koš sve dok Bašić, uz raniju pomoć Brzoje i Ivanova, svojom  drugom tricom podigao prednost. Ali, Cibona je imala svoje adute, prije svega u mladom Uljareviću koji je iskazao darovitost, dok je Tomas pripomogao kad je trebalo, pa je Zadar na odmor otišao s  s malim iskorakom (42:40).
46:51 – Bitno svježija iz svlačionice vratila se momčad Cibone, lagane ruke u šutu za tri poena, bili su dva puta Melvin i jednom Bošnjak, dovoljno za veliki zaokret u rezultatu.
68:61 – Zadar je svoju igru odlučio "ugurati" pod sami obruč, uspjeli su u tome Krajina i Vuković, dok je Knowles svoje prvo "javljanje" na utakmici obilježio tricom (61:58), ali mu je uzvratio Tomas. Ne zadugo jer je Knowles izborio nesportsku "vukova", a Krajina s dva poena  podebljao prednost domaćina.
23. travanj 2024 16:59