StoryEditorOCM
SportVIRSKI BOĆAR U NEDJELJU U RIJECI BRANI PROŠLOGODIŠNJE SREBRO

Darko Bašić: „Prvi je cilj sedmo mjesto, drugi polufinale, a treći – zlato!“

Piše K.Škrbić
2. prosinca 2017. - 17:19
Darko Bašić

U nedjelju će na zogove riječkog boćališta istrčati 16 najboljih na Prvenstvu Hrvatske u disciplini pojedinac u kojoj virski boćarski as Darko Bašić brani prošlogodišnje srebro. Iza Bašića je najuspješnija sezona u karijeri koja je stala u godinu i pol individualnih i klupskih postignuća: drugo mjesto na PH, drugi uzastopni naslov prvaka Zadarske županije u pojedincu, drugo uzastopno zlato u parovima s Igorom Gulom Vučetićem – s kojim će također u prosincu na PH – potom i klupski naslovi prvaka Prve županijske boćarske lige, pobjednika Kupa Zadarske županije i peto mjesto na momčadskom Kupu Hrvatske. Bašić je imao sezonu iz snova, godinu koja je bila posuta ružinim laticama i čiji će završetak, neovisno o riječkom raspletu i nešto kasnije pazinskom PH u parovima, biti samo – dodatni ukras na adventskom vijencu. Od konca polusezone u Trećoj HBL do sutrašnjeg nastupa u Rijeci, Bašić je za zagrijavanje odradio tek jedan zadarski turnir u parovima na kojemu je upravo s Gulom došao do finala, a isti scenarij potpisao bi odmah i za riječki turnir.

„Medalja! Prvi i osnovni cilj uvijek je isti: osvojiti najmanje sedmo mjesto kako bi Zadarska županija i sljedeće godine imala dva predstavnika na PH. Drugi je cilj ostvariti plasman u polufinale, a treći – zlato“, ne krije sportsku želju Bašić.

Kao podrška predsjedniku Boćarskog kluba „Vir“ i svom suigraču, put Rijeke krenula je deveteročlana virska boćarska ekspedicija kojoj će se na turniru pridružiti još troje virskih boćara. Samo će Nedo Buškulić, Milivoj Liverić, Antonio Bilosnić i Marko Kokić, zbog zauzetosti i obaveza, propustiti turnir. Svi ostali su u blizini Rijeke, pripremnom kampu iznad Lovrana gdje se kuje medalja.

„Osjećam se dobro i opušteno. Malih zdravstvenih problema uvijek ima, ali kad me ništa ne bude smetalo neću biti među živima“, referira se virski as na prošlogodišnju situaciju s PH kada je pod temperaturom, jakom prehladom i tabletama izašao na zogove i do finala pomeo čak i nekadašnjeg svjetskog prvaka Markicu Dodiga. Ni sada neće biti lako – u ždrijebu su, među ostalima, viceprvak svijeta Pero Ćubela iz „Zrinjevca“, njegov klupski kolega i reprezentativac Igor Hajsek, prije dvije godine prvak Hrvatske Nenad Tadić iz porečke „Istre“, aktualni juniorski rekorder u brzincu (47/47) Mateo Načinović iz riječkog „Vargona“, ili iskusni i trofejni Riječanin te aktualni pobjednik s virske završnice Kupa Hrvatske Paulo Flego iz „Marinića“. Vrhunski boćarski koje će se morati pobijediti da bi se napravio veliki rezultat.

„Sve će ovisiti o ždrijebu. Ako odmah ne upadnem u skupinu smrti, sve će biti otvoreno. Svakako očekujem prolaz u četvrtfinale“, s puno optimizma na rasplet utakmica u skupinama gleda Bašić. Susreti po skupinama nakon ždrijeba igrat će se od osam sati ujutro, što nikomu nije po volji i boćarskom bioritmu, ali svima će biti isto. Najbolji će u četvrtfinale u primjerenijem terminu, dok će poraženi na putu prema doma još uvijek imati priliku vidjeti – mjesec. Viranin će, nadamo se, biti u skupini „The Darko Side of the Moon“.

 

ANTE NEMARIĆ POZVAN U JUNIORSKU REPREZENTACIJU HRVATSKE!

Sjajna boćarska klapa, odlična klupska logistika i vrhunski uvjeti, ali najvažnije od svega: briljantne partije i raskošan talent – sve je to u konačnici rezultiralo prvim reprezentativnim pozivom na adresu virskog boćarskog kluba. Na poleđini pisma iz HBS-a poslanog od juniorskog izbornika Čede Vukelića pisalo je: „Uručiti jedinom koji se ne brije“. Virski boćarski wunderkind iza kojega je sjajna polusezona je mladić s proslavljenim 18. rođendanom, ali još uvijek britvice – Ante Nemarić.

„Osjećaj je dobar, ali ništa posebno. Sve je kao i prije“, kulerski nas Nemarić uvjerava kako nije pao sa stolice kad je dobio poziv za reprezentaciju.

„Moram biti još bolji. Samo trening dovodi do kvalitete i rezultata, bez toga se ne može ništa“, dodaje virski boćar. Dosad je na ovogodišnjim završnicama županijskih kupova u disciplinama krug i precizno osvojio srebro i broncu, ali je tomu pridodao i neke vrhunske ligaške partije. Postavio je osobni rekord u brzincu s 34 pogođene boće; u kombinaciji s Lukom Buterinom ostvario je najbolji rezultat Kluba u novoj disciplini parovi krug – 38, dok je niska uzastopnih sezonskih pobjeda u brzincu, trojkama te parovima u krugu stala na sjajnih 11, ili nikad boljih ukupnih 13 pobjeda u polusezoni i svega tri poraza. Stoga je poziv bez sumnje došao na pravu adresu, a prvi nastup za juniorsku reprezentaciju Hrvatske Nemarić će imati već 9. prosinca na riječkom božićnom turniru. Okupljanje mladih reprezentativaca je dan ranije.  

20. travanj 2024 11:21