StoryEditorOCM
Košarkaposebno emotivan

Legenda jugoslavenske i svjetske košarke ‘potegla‘ iz Slovenije da bi se oprostio od Šolmana: ‘Bio je veliki čovjek‘

4. svibnja 2023. - 12:54

Legenda jugoslavenske i svjetske košarke Ivo Daneu 85 godina nosi na leđima, ali to ga nije spriječilo da iz Slovenije potegne do Splita kako bi se oprostio od prijatelja i bivšeg reprezentativnog suigrača Damira Šolmana. Daneu je stigao na komemoraciju koja je za Šolmana napravljena od strane njegovog Košarkaškog kluba Split u dvorani ‘žutih‘ na Gripama. Daneu je bio kapetan reprezentacije Jugoslavije koja je 1970. godine u Ljubljani osvojila svoj prvi naslov svjetskog prvaka. Dio petorke koja je najzaslužnija za taj uspjeh, koja je utakmice počinjala i završavala, bio je i pokojni Šolman.

Evo što nam je Daneu uoči komemoracije kazao.

- Da vas ispravim, to je bio drugi put da smo bili prvaci svijeta, prvi put je to bilo u Santiago de Chileu na vanrednom prvenstvu – prisjetio se Daneu. Pa je nastavio s prisjećanjem na svog prijatelja Šolmana.

- Tužni su ovo dani. Prošle godine smo u Ljubljani sahranili Peru Skansija. Miško Čermak je također otišao lani. Imam gore već cijelu petorku kod Svetog Petra pa će moći igrati, Trajko Rajković, Krešimir Ćosić, Miško Čermak, Pero Skansi i sada još Damir. I trenera Ranka Žeravicu, i pomoćnog trenera Milana Tošića. Igrajte dobro momci - rezonirao je Daneu koji djeluje kao da se u 85. godini drži bolje nego čak i polovina upola mlađih.

image
Duje Klarić/Cropix

O Šolmanu je govorio kao o najrođenijem.

- O Damiru mogu reći samo sve najbolje. Bio je izvanredan igrač, veliki čovjek, a raduje me da je bio i moj prijatelj. Ne samo on nego i Rato Tvrdić, Nikola Plečaš... Kao klupski igrači bili smo na terenu protivnici, ali smo ostali i nakon završetka igračkih karijera u prijateljskim odnosima. Nekad bi možda na terenu pao i neki lakat, ali ostali smo se i poslije družiti. Zvao sam ih uvijek u Ljubljanu, prijateljstvo je ostalo. Znali smo Damir teško bolestan, ali me svejedno iznenadilo kada su mi kazali da je otišao – rekao je Daneu.

Po čemu Šolmana najviše pamtite?

- Nikada s njim nije bilo baš nijednog incidenta, on je bio gentleman, gospodin bi sada rekli, tada je bio drug. Fantastičan je bio, baš kao i Pero Skansi, Krešo Ćosić, sve su to bili odlični momci. Košarka je jedan od rijetkih sportova gdje protivnici ostaju prijatelji, tako se i nama dogodilo i to me raduje – rekao je Daneu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 03:39