StoryEditorOCM

FOTO: FEŠTA SVETOG PETRA Zajedničko misno slavlje i velika proslava Čiste Velike i Lišana

Piše PSD.
1. srpnja 2016. - 01:30
U crkvi sv. Petra u Morpolači, u župi Čista Velika, svečano je proslavljen blagdan svetog petra. Mjesni župnik fra Petar Teskera predvodio je svetu misu, a koncelebrirali su mu fra Marko Nimac i fra Damir Čikrara Ćiro, župnik iz susjedne župe Lišane kojoj pripadaju i mjesta Vukšić, Lišane, Prović, Bulić i Ostrovica. 

Ta stoljetna tradicija zajedničkog slavlja svetog Petra susjednih župa sačuvana je do danas. Misno slavlje uzveličao je mješoviti crkveni zbor iz Vukšića, Lišana i Čiste Velike uz pratnju KUD Vukšić sa nadaleko poznatim pučkim pjevanjem kojim su oduševili nazočni vjernički puk. 

Na kraju misnog slavlja župnik fra Petar Teskera čestitao je svetkovinu, pozdravio sve sudionike te zahvalio fra Marku Nimcu i fra Damiru Čikari Ćiri u koncelebraciji kao i svima koji su doprinijeli proslavi. Zahvalio je svetom Petru na svim darovima i blagodatima, kazavši da voli Čistu Veliku i susjedna sela te da vjeruje da će oni i dalje ostati ustrajni u vjeri, domoljublju i u plemenitosti svoga srca. 

Crkva svetog Petra u Morpolači je ranoromanička građevina iz XII. st. s polukružnom apsidom, presvođena i sa zvonikom na zapadnom pročelju. Crkva je 1988. restaurirana. U ratu je oštećena, još i danas nosi ožiljke rafala i velikosrpskih grafita po zidovima. Nije obnovljena, premda je od 1962. pod državnom zaštitom. 

Domaćin Čista Velika uz pomoć mještana Vukšića, Provića, Bulića i Lišana dali su velikog truda da svoje goste posluže pečenom janjetinom i ostalim poznatim domaćim specijalitetima te poznatim vinom žutinom. Slavlje je do kasnih večernjih sati nastavljeno uz pjesmu KUD Vukšić, svih nazočnih uz pratnju harmonikaša Mate Šegote.

Marko Ledenko-Mane

26. travanj 2024 05:43