StoryEditorOCM

ROK JE PROŠAO JUČER 1220 djelatnika zadarske Opće bolnice još čeka na isplatu regresa!

Piše PSD.
1. srpnja 2016. - 22:22
strajk_zadar1-200913
Iako je rok za isplatu regresa djelatnicima zadarske Opće bolnice istekao u četvrtak, sa zadnjim danom lipnja, 1220 zaposlenika ove najveće zdravstvene ustanove u Zadarskoj županiji nije dobilo svojih 1250 kuna.

 

Hoće li i kada zadarska bolnica isplatiti ukupno 1,5 milijuna kuna koje su zajamčene kolektivnim ugovorom još uvijek nije poznato jer ravnatelj ove ustanove dr. Željko Čulina, kako nam je rekao, čeka odgovor od ministra zdravlja Darija Nakića. Slična je situacija u još nekim dalmatinskim bolnicama koje nisu isplatile regres svojim djelatnicima, dok je većina zdravstvenih ustanova na kontinentu poštovala tu obvezu zajamčenu kolektivnim ugovorom.

Zbog problema s neisplatom regresa zaposlenici zadarske bolnice obratili su se i predsjedniku Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepanu Topolnjaku koji je, kako nam je rekao, još prije tri tjedna ministra dopisom podsjetio na obavezu isplate zaposlenicima u zdravstevnim ustanovama, ali do danas, unatoč požurnici koja je naknadno poslana, nije dobio nikakav odgovor.

 

- Regresi se ne isplaćuju jer ravnatelji nekih bolnica, među kojima je i zadarska, navodno čekaju odobrenje ministra, iako nije jasno zašto. Naime, taj novac ne isplaćuje Ministarstvo zdravlja nego bolnice iz svojih tekućih proračuna, takozvanih limita, i ministar zaista nema nikakvu, čak ni formalnu obvezu to odobravati. Ukoliko se ta isplata ne realizira kroz tjedan dana, krenut ćemo u prikupljanje punomoći naših članova i u podizanje tužbe. I nećemo tužiti ni ministarstvo ni ministra nego ustanove i ravnatelje jer su oni po temeljnom kolektivnom ugovoru dužni isplatiti regres svojim zaposlenicima - kazao je Topolnjak.

A. Vučetić Škrbić
25. travanj 2024 04:57