- Krenulo je dobro, i na Noći punog miseca, a i sinoć, u nedjelju kad smo drugi dan otvorili 'kažot' CroSea na Rivi. Ali tek ćemo za mjesec dana znati koliki je stvarni interes za ovakvu vrstu ponude jadranskog fast fooda i za plavu ribu – rekao nam je ponedjeljak Renato Kraljev, poznati zadarski chef i svojevrsni 'umjetnički direktor' projekta CroSea – ponude brze hrane od srdele, inćuna, lokarde i druge plave ribe.
Kraljev je osmislio jelovnik od nekoliko jela u kojoj glavnu ulogu ima popržena sitna plava riba, filetirana ili cijela, uz koju ide prilog po izboru – od slanog i prženog krumpira preko mariniranog povrća do šalše, a sve serviranog u čaše tako da takva vrsta hrane ulazi u ponudu street fooda, hrane se konzumira bez sjedenja, bez stola i stolice.Projekt je pokrenula Lokalna akcijska grupa u ribarstvu Plodovi mora pod nazivom nazivom: „Razvoj i testiranje koncepta ponude brze hrane na temelju Jadranske ribe – CroSea“. Uz LAGUR Plodovi mora sudionici pilot projekta su: Grad Zadar, Hrvatska gospodarska komora, Turistička zajednica Grada Zadra i Hotelijersko-ugostiteljska i turistička škola Zadar.
U promo materijalima Plodova mora stoji kako je cilj projekta povećati prodaju sitne plave ribe kroz ugostiteljstvo, a kiosk na Rivi koji će 'trajati' mjesec dana je praktično ispitivanje tržišta koje treba otkriti dali se jednostavna i ne preskupa jela zasnovana na dalmatinskoj tradiciji može nositi sa širokom, šarenom i često puta nekvalitetnom ponudom fast fooda u Zadru, ali i u mnogim drugim dalmatinskim i turističkim mjestima.
CroSea je sirovinski naslonjen na jadranske ribare, točnije na Ribarsku zadrugu Omega 3 u koju je udruženo 30 ribarskih brodova iz Kali, a čija je baza, pogon za filetiranje, visoko kvalitetno zamrzavanje i pripremu ribe za tržište u Šopotu kod Benkovca. A to je sigurno jamstvo da je riba u porcijama CroSea izvorno jadranska, što znači vrhunske kvalitete te da relativno brzo stiže iz mora do konzumenta.
CroSea i cijenom namjerava ući u konkurenciju u ponudi brze i uličpne hrane. Velika porcija s prilogom stoji 32 kune, a sastoji se, primjerice, od desetak friganih srdela, priloga po izboru i peciva. Nešto manja porcija stoji 18 kuna.
Krajnja namjera autora ovog projekta je stvaranje lanca brze hrane na bazi jadranske plave ribe.
Sličan koncept je svojedobno osmilio dr.Ante Kolega pod nazivom Srdela snack, međutim, zbog niza razloga njegov projekt franšize Srdela snacka nije uspio. Možda i zato što ribarska industrija nije još bila dovoljno tehnološki opremljena da da sačuva izvornu vrijednost namirnica, a možda i zbog činjenice da ponuđena jela nisu bila osmišljena na dovoljno kvalitetan, praktičan i maštovit način.
Renato Kraljev je uvjeren da projekt CroSea može uspjeti. Street i fast food su danas popularniji nego ikad, a turisti traže tradicijsku prepoznatljivu hranu područja u kojeg su stigli. Po prvom interesu konzumenata, i domaćih i stranih, čini se da će priča o srdeli umjesto pizza cuta i hamburgera (od mesa tko zna kakvog porijekla) dobro proći.
Mario Vuksan