StoryEditorOCM

AKCIJE SPAŠAVANJA NA MORU Potraga za dvojicom surfera u Pašmanskom kanalu!

Piše PSD.
25. srpnja 2016. - 21:12
jugo_surferi8-050316

MRCC Rijeka tijekom nedjelje je koordinirala više spasilačkih akcija na moru, među kojima i u zadarskom akvatoriju – prema dojavi očevidca sa rta Plitkača, kod Sukošana, oko 14,30 je zaprimljena dojava o surferu koji se velikom brzinom udaljavao od obale. S obzirom da je u području Pašmanskog kanala puhao jaki maestral uz najavu neverina, Središnjica je o događaju obavijestila nadležnu Lučku kapetaniju Zadar kao i NPCPP Zadar, a obavijest o surferu razglašena je svim sudionicima u pomorskom prometu na području potrage putem ORP Zadar. U 16 sati djelatnici zadarske Kapetanije dojavili su da je surfer pronađen živ, izvučen iz mora od strane djelatnika lokalne charter tvrtke i prevezen u Sukošan, čime je ova potražna akcija ujedno i okončana.

Sa zadarskog područja nadzora sigurnosti plovidbe u 16.03 sati MRCC Rijeka zaprimila je posredstvom ŽC112 Zadar poziv sa turističkog broda naziva „Plima“ koji ostao bez pogona na poziciji između otoka Molat i Vira, sa ukrcanih 70 putnika. Budući da je u vrijeme dojave na području havarije puhao jaki vjetar uz visoke valove, Središnjica je obavijestila djelatnike Lučke kapetanije Zadar koji su uspostavili komunikaciju sa posadom turističkoga broda te stavili dvije spasilačke brodice u pripravnost, kao i tegljač tvrtke specijalizirane za pružanje pomoći plovilima i osobama na moru, u slučaju potrebe spašavanja posade i broda, no nedugo potom je posada broda dojavila da su samostalno otklonili kvar te nastavili plovidbu prema Zatonu, kamo su sretno i sigurno pristali u 18.07 sati, nakon čega je nastavio redovnu plovidbu prema odredištu, na otok Vir.

Posljednja spasilačka akcija jučer je poduzeta u 18.05 sati kada su djelatncici Lučke kapetanije Zadar dojavili o spašavanju surfera, V.B. (rođen 1996. godine), hrvatski državljanin, koji je ostao plutati u moru ispred punta Skale.

Zadarski.hr

18. travanj 2024 12:18