StoryEditorOCM

NIKOLA BUDIJA PROTIV STIPE ZRILIĆA: "Ja sam Hrvat, ali nisam ustaša nego Titov borac"

Piše PSD.
27. srpnja 2016. - 20:35
antifasisti_oslobodjenje7-0

"Tko negira antifašizam negira sama temelje demokracije u Hrvatskoj" kazao je u svom govoru na obilježavanju ustanka u Srbu Milorad Pupovac istaknuvši da "mi ovdje ne pravimo razliku među žrtvama. Jednako nas bole ubijeni Srbi i Hrvati iz Boričevca, Suvaje i Brotnja" dodao je zatraživši minutu šutnje za njihove žrtve.

"Nismo tu da slavimo smrt i negiramo žrtve, ali jednu smrt ćemo slaviti. Smrt fašizmu" zaključio je Pupovac.

Stipe Mesić je podsjetio na aktualnu poplavu povijesnog revizionizma i neoustaša na hrvatskoj političkoj sceni koja je dobila zamah dolaskom Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a. Osudio je pokušaje izjednačavanja ustaškog pokreta i antifašista kao it namjerno podmetanje povijesnih činjenica o zaslugama antifašističkog pokreta koji je Hrvatsku iz Drugog svjetskog rata svrstao na stranu pobjednika, a ne kvislinške, fašističke NDH.

Govorima su se okupljenima obratili predstavnici brojnih antifašističkih udruga iz Hrvatske te pripadnici partizanske 6. ličke Nikola Tesla, a vijence su među ostalima položili su srpska veleposlanica u Hrvatskoj Mira Nikolić, Udruženje Jugoslovena Lajkovac iz Srbije, Grad Zagreb, antifašisti i predstavnici SNV-a iz Vukovara, predstavnici SRP-a i drugi.

Najveći aplauz dobio je predsjednik zadarskih antifašista Nikola Budija suprostavivši se zadarskom županu Stipi Zriliću koji je nedavno rekao da bi "trebalo zabraniti obilježavanje četničkog ustanka u Srbu".

"Nije bio četnički, nego partizanski ustanak za obranu svojih života i života građana Like od Luburićevih noževa. Ja sam Hrvat, ali nisam ustaša. Ja sam Titov borac" kazao je Budija praćen ovacijama.


I.N.
20. travanj 2024 01:22