StoryEditorOCM

UBER DOLAZI U ZADAR KROZ ELEKTRONSKI PARTY U LUCI? Grad: Nemaju ni jednu legalnu dozvolu i ne znamo za koncert u Gaženici!

Piše PSD.
29. srpnja 2016. - 20:55
uber_split7-020616

Za utorak 2. kolovoza lokalni su mediji najavili elektronski happening u zadarskoj Gaženici gdje Becksperience dovodi neke poznate europske i hrvatske DJ-eve i street performere. Sve se to događa u sklopu kampanje Zagrebačke pivovare o odgovornom konzumiranju alkohola "Razmisli - kad piješ ne vozi", a povodom tog "elektronskog partyja" najavljen je i prvi dolazak Ubera u Zadar koji će svim posjetiteljima omogućiti – besplatan prijevoz!

To je ono što se nikako neće dopasti zadarskim taksistima koji se oštro protive dolasku Ubera jer bi njihovi vozači dodatno pojačali ionako nelojalnu konkurenciju i "kontrolirani kaos" u taksi djelatnosti, pa su od gradske uprave zatražili "zaustavljanje Ubera".

-Ne bi nam smetao "Uber" kada bi radio po istim uvjetima kao i svi ostali, izjavio je sindikalist samostalnih taksista Predrag Šimunov.

U najavnim materijalama happenninga u Gaženici već su navedene precizne upute o preuzimanju Uberovih aplikacija za besplatan prijevoz, ali u gradskoj upravi kažu da do četvrtka nitko nije zatražio dopuštenje za organizaciju partyja u Gaženici!

-Nama se nitko nije obratio i zatražio dopuštenje za održavanje te manifestacije. Što se Ubera tiče, radna skupina Ministarstva gospodarstva se bavi postojećom zakonskom regulativom o poslovanju Ubera i sličnih kompanija i moguća je promjena propisa, pa i onih oko fiskalizacije njihovih usluga, kako bi Uber mogao funkcionirati u Hrvatskoj, kaže nam gradski pročelnik Ivica Katić objašnjavajući da Uber trenutno posluje u sivoj zoni tvrdeći da oni nisu "prijevoznička nego IT kompanija".

U Zakonu o cestovnom prometu stoji rečenica u kojoj se kaže da način obavljanja djelatnosti iznajmljivanja osobnih vozila s vozačem propisuju gradovi i općine, a pročelnik Katić kaže da Grad Zadar to nije propisao.

-Prije nekoliko dana smo raspisali natječaj za pet slobodnih dozvola za taksi prijevoz na koji se javilo 13 zainteresiranih, ali Uber nije bio među njima. Da su se javili i ispunili uvjete, među njima i onaj o sjedištu koje mora biti u Zadru, dobili bi dozvolu, pa trenutno Uber u Zadru nema niti jednu legalnu dozvolu za taksi prijevoz, kaže Katić.

-U Hrvatskoj se koristi "UberX", model po kojemu Uber sklapa ugovore o suradnji samo s vozačima koji već imaju licenciju za prijevoz putnika, a u nekim zemljama rade praktično sa svim ljudima koji imaju vozačku dozvolu. U Dubrovniku i Splitu, koliko znam, kontaktiraju legalne taksi vozače od kojih neki rade i za Uber, a taj rad mogu kontrolirati carinski i cestovni inspektori. Zadarski taksisti pružaju otpor Uberovom dolasku jer je broj ljudi koji imaju licencije kudikamo veći od broja taksista, pa bi se situacija na tržištu dodatno zaoštrila, izjavio je Katić.

Predrag Opačić

"Nadam se da će Uber doći i ostati u Zadru"

Dolasku Ubera u Zadar nada se naš sugovornik koji je želio ostati anoniman, barem dok se "dolazak" ne dogodi.

-Dugi niz godina sam bez posla i dojadilo mi je. U ovome vidim način da preživim i prehranim obitelj. Oni me pozovu i ja odlučujem kada ću i koliko raditi, a u svakom trenutku znam koliko mogu zaraditi, dok Uberu plaćam samo za korištenje njihove aplikacije. Pripremio sam se i već sam nabavio vozilo koje odgovara svim uvjetima što ih je propisao Grad Zadar. Nadam se da će Uber doći i ostati u Zadru, kaže naš sugovornik.  

20. travanj 2024 07:04