StoryEditorOCM

KAKO SE SUSTAV IGRA SA LJUDIMA Obitelj Božić iz Maslenice: Županijski sud im vraća djecu, a Općinski dostavlja rješenje o ovrsi nad djecom!

Piše PSD.
29. srpnja 2016. - 22:47
oduzimanje_djece7-290216

Poigravanje sustava u slučaju Tomislave i Ante Božić iz Maslenice, kojima su 12. srpnja iz obiteljske kuće oduzeti sin (4) i kći (5) te predani na skrb Kući Sv. Terezije od Malog Isusa za nezbrinutu djecu u Zagrebu, poprimio je ozbiljne razmjere: s jedne strane ih se uvjerava da je Županijski sud u Zagrebu ukinuo odluku Općinskog suda u Zadru (službe u Benkovcu) o oduzimanju djece i da to znači da se djeca moraju vratiti u obitelj, a s druge strane su upravo u četvrtak, 28.srpnja, s Ovršnog odjela Općinskog suda u Zadru dobili „crno na bijelo“ da su im djeca ovršena.
- Utvrđuje se da je ovrha u ovoj pravnoj stvari dovršena – stoji u rješenju Ovršnog odjela.

U nekoliko dana Božići su dobili i treće preporučeno pismo: poziv na sud u Benkovcu, na raspravu. A ročište se zakazuje u kolovozu „radi oduzimanja prava na stanovanje s djecom i povjeravanje svakodnevnoj skrbi drugoj osobi, ustanovi ili udomiteljskoj obitelji“. Sud će, dakle, odlučivati o pravu roditelja na stanovanje sa djecom koja su mjesec i pol prije toga već udaljena iz obitelji.

- Kako ćemo raspravljati o oduzimanju djece koja nisu kod kuće? Zvala sam i Dom gdje su smješteni i Centar za socijalnu skrb, rečeno mi je da ta odluka Županijskog suda u Zagrebu ništa ne znači. Ja više ne znam tko tu pije, a tko plaća. Ne znam kome se obratiti ni što raditi. Ionako se sve radi kako je koga volja – komentirala je Tomislava Božić.

Bura u javnosti nastala je u četvrtak objavom zagrebačkog odvjetnika Mate Knezovića na Facebook profilu o „ekskluzivnoj radosnoj vijesti“, kako je odluka Županijskog suda pravomoćna i „djeca se sada moraju vratiti u obitelj“.
Međutim, sutkinja Vesna Žulj ovo je rješenje napisala još 11. srpnja, a djeca su oduzeta dan kasnije. Što je najvažnije, sutkinja Vesna Žulj sa Županijskog suda u Zagrebu je još 6. travnja ukinula rješenje Općinskog suda u Zadru (stalne službe u Benkovcu), naložila ponovno provođenje postupka i izvođenje dokaza. 

To nije učinjeno, a djeca su oduzeta.

- Nama odvjetnik kaže da djeca sada moraju biti vraćena jer se o njihovom oduzimanju ne može raspravljati ako su već oduzeta. U Centru nam kažu drugačije, da su djeca oduzeta na temelju privremene mjere. Hrpa papira je oko mene, a kad su došli po našu djecu nije bilo ništa. Ne znam više… - kaže Tomislava Božić.

Ako su djeca oduzeta na temelju privremene mjere, netočno je da će sada biti vraćena. Po svemu sudeći, radi se samo o uređivanju pravne papirologije.

Ako je tako, pitanje je kome je u interesu roditeljima davati lažnu nadu da će im djeca uskoro biti vraćena. Rupe u nesređenom sustavu dozvoljavaju i ovakve scenarije, iza kojih, na žalost, stoji stvaran život i poigravanje s odvojenošću djece od njihovih roditelja.

L. Burčul

25. travanj 2024 21:09