StoryEditorOCM

LJETNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA: Što će pokriti prašina od "miniranja hotela Maraska"?

Piše PSD.
30. srpnja 2016. - 11:32
gvz

Naizgled potpuno neočekivano, zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta na svom je kolegiju u petak podsjetio da DPU područja Maraske ide na Gradsko vijeće i još jednom "utvrdio gradivo" o stavovima gradske uprave oko tog projekta. Zašto je to učinio kada su pozicije njegove administracije oko toga već poznate?

-Izmjene DPU-a Maraska odnose se samo na postojeće građevinsko područje u obuhvatu plana. Umjesto 80 gradit će se 120 hotelskih soba i smanjit će se broj predviđenih stambenih jedinica jer je to uvjet da bi Hyat u Zadru otvorio svoj hotelski brend koji na području bivše države trenutno postoji samo u Beogradu. Javni park ostaje javni, javna prometnica ostaje javna, a javna plaža "Jadran" ostaje javna plaža i dalje bez naplate ulaska. Netko ima svoju viziju, netko ima dobre, a netko zle namjere, ali će biti ovako kako sam rekao unatoč lažnim postavkama i lažnim pričama, rekao je Kalmeta.

Bila je to ponovljena poruka svima koji izražavaju sumnje u investiciju turske Dogus grupe i izgradnju hotela Maraska, prvenstveno Akciji mladih odakle stiže žestoki otpor tom projektu jer u njemu vide "eklatantno narušavanje javnog interesa". Razlog Kalmetinog opetovanog objašnjenja uskoro se otkrio: sjednica Gradskog vijeća zakazana je za sljedeći četvrtak.

Nakon nekoliko relativno mirnih zasjedanja lokalnog parlamenta, potpuno je sigurno da slijedi, iz nekoliko razloga, još jedna od žestokih sjednica na kojoj prekid i nije najgori mogući scenarij. Samo prvi od tih razloga nalazi se u tome što će vijećnici Akcije mladih na sve moguće i nemoguće načine pokušati "Marasku dignuti u zrak". Oni to, uostalom, nisu ni krili.

Drugi razlog krije se u dnevnom redu sjednice koji nominalno sadrži - 29 točaka! U stvarnosti, ta je brojka opasno blizu 40, jer je, na primjer, izvješće o radu svih deset gradskih poduzeća nabijeno u jednu jedinu točku dnevnog reda.

Osim toga, u dijelu zadarske opozicije procjenjuje se da hotel Maraska nije ni najvažnija, ni najspornija, a sigurno nije jedina urbanistička priča kojoj bi valjalo posvetiti kudikamo više pažnje nego što će to biti moguće na zasjedanju usred ljeta. Naime, pred vijećnicima će se konačno, nakon više od deset godina, naći i plan atraktivnog područja Karme u Arbanasima, a tu je i UPU lučice na Puntamici.

Osim toga, vijećnici bi trebali odlučiti i o takvim "sitnicama" kao što su rebalans i preraspodjela proračunskih sredstava namijenjenih obnovi Kneževe palače. Dakako, do besprizornih ratova na Gradskom vijeću Zadra dolazilo je i povodom puno bezazlenijih odluka od onih koje treba donijeti u četvrtak, pa se postavlja pitanje hoće li prašina nakon "miniranja hotela Maraska" pokriti i mnogo toga drugoga.


P.Opačić

OMERKA ŠARIĆ FRANTIN (SDP): Ovo je opstrukcija i predizborna podvala!

-S obzirom na uobičajeni ritam rada Gradskog vijeća, za kvalitetno odrađivanje ovolikog i ovakvog dnevnog reda trebalo bi nam "dva dana do ponoći"! Dovodi nas se u nemoguće uvjete rada, to je namjerno opstruiranje zakonske uloge Gradskog vijeća kao predstavničkog tijela i predizborna podvala vladajuće koalicije, smatra gradska vijećnica SDP-a Omerka Šarić Frantin.

 

18. travanj 2024 23:34