StoryEditorOCM

ZADARSKA ŽUPANIJA VODEĆA PO BROJU OBOLJELIH OD KARCINOMA Ljudi, udružimo se, nabavimo aparat za zračenje!

Piše PSD.
25. kolovoza 2016. - 16:58
Dr. Vesna Telesmanić Dobrić, onkolog, i ravnatelj bolnice dr. Željko Čulina

Liga protiv raka Zadar i zadarska Opća bolnica su krenuli u „žestoku“ borbu za nabavku linearnog akceleratora, ili jednostavnije rečeno, aparata za zračenje onkoloških bolesnika koji iz Zadra još uvijek na zračenje putuju u Split ili Zagreb.

Borba za prikupljanje novca za kupnju aparata za zračenje započela je već ranijim akcijama Lige (Tanjina knjiga radosti, koncert Ars Cantabile, Maslinarski marendin i izložba slika dr. Stipana Kujundžića), te je prikupljeno 210 tisuća kuna, no sada su Liga i Opća bolnica Zadar stavili potpise na ugovor i na broj računa u banci, te zajednički krenuli u, kako je najavljeno, jaku i ubrzanu akciju kako bi Zadar što prije dobio aparata za zračenje.

- Broj onkoloških pacijenata u Zadarskoj županiji je u stalnom porastu. Iz statistike Zavoda za javno zdravstvo nam je poznato da je Zadarska županija i lani i ove godine postala vodeća u Hrvatskoj po broju oboljelih od karcinoma – rekla je dr. Vesna Telesmanić Dobrić, specijalist onkolog, članica Predsjedništva Lige protiv raka Zadar. Istaknula je da zračenje u velikom broju slučajeva uspješno „zaokruži“ cjelokupno liječenje onkoloških bolesnika, bez obzira na kemoterapiju ili hormonsku terapiju.

- Ranijih godina jedva bismo imali 300-ak pacijenata godišnje oboljelih od malignih bolesti, a sada se ta brojka popela i do pet stotina novooboljelih u jednoj godini – navela je dr. Vesna Telesmanić Dobrić, dok je ravnatelj bolnice dr. Željko Čulina, specijalist pulmolog, istaknuo da se od te brojke 110 pacijenata odnosi na oboljele od raka pluća.

- Na žalost, upravo kod karcinoma pluća rezultati liječenja u postotku nisu dobri, većina oboljelih umre unutar godinu dana – rekao je dr. Čulina.

Iako aparat za zračenje košta četiri milijuna eura, Vladislav Tomčuk, tajnik Lige protiv raka Zadar, ima „nepogrešiv“ plan kako namaknuti sredstva, u čemu će značajnu ulogu odigrati i stan koji su Ligi ostavili pok. supružnici Švelec.

- Iznos je velik, ali udružimo se. Moramo se ujediniti. Možemo spasiti mnoge živote, osigurati ljudima liječenje u Zadru – naglasio je Tomčuk.

Ravnatelj bolnice dr. Čulina objasnio je da će aparat za zračenje biti smješten na mjestu sadašnje zgrade Odjela za zarazne bolesti.

- U fazi smo ishođenja građevinske dozvole i EU sredstvima gradit će se trokatnica gdje će biti odjeli za onkologiju, infektologiju, pulmologiju i dermatologiju. Onkologija se vraća u krug bolnice, te će tu biti smješten aparat za zračenje za kojeg ćemo se svesrdno boriti da ga nabavimo – istaknuo je dr. Čulina. Zgrada će biti povezana sa Poliklinikom, za koju se slijedeći tjedan raspisuje natječaj za izvođača radova te je dr. Čulina najavio otvorenje Poliklinike u veljači iduće godine.

Predsjednik Lige protiv raka Zadar dr. Branko Dukić je naglasio da je, nakon potpisivanja ugovora između Lige i bolnice, dobivena suglasnost resornog ministarstva da se žiro račun objavi u javnosti.

Konferenciji za novinare bili su nazočni i dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice, te mag.med.techn. Ivana Gusar, glavna sestra Opće bolnice Zadar.

Račun za uplate za nabavku linearnog akceleratora:
IBAN: HR89 23900011 500102784
SWIFT Code (za uplate iz inozemstva): HPBZHR2X

L.B.

TKO SU DOSADAŠNJI DONATORI:
Grad Benkovac, općine Poličnik, Starigrad i Tkon, Marex Elektrostroj, Dragan Karlović, Vojko Smirčić, obitelj Spasojević, Josip Demo, Mirjana i Vojmir Štrmelj, Ivana Dominis, Leo Dellavia, Josip Jermen, Joško Marić, te grupa bivših maturanata koja je nedavno obilježila 30-u godišnjicu mature.

19. travanj 2024 03:39