StoryEditorOCM

RODITELJI DJECE S POTEŠKOĆAMA UZNEMIRENI ZBOG KAŠNJENJA RADOVA Skoro će rujan, kad će proraditi vrtić Latica?

Piše PSD.
25. kolovoza 2016. - 22:33
Ravnateljica Latice Vesna Penjalovlatica9-210316

"Što će biti s našom djecom i kada će krenuti u vrtić? Hoće li vrtić za djecu s poteškoćama u razvoju uopće početi s radom, zašto nam nitko ništa ne govori" - uznemireno pita Zadranka, majka djeteta s autizmom koje ove pedagoške godine treba krenuti u "Laticu", jedini zadarski vrtić za djecu s posebnim potrebama koji se ovog ljeta, nakon 20 godina rada u neadekvatnim uvjetima, preselio u prostor drugog gradskog vrtića, "Pčelice" na Plovaniji. Međutim, kako je i taj prostor tražio preuređenje i organizaciju prema specifičnim potrebama ovih mališana, krenulo se u radove koji su trenutno u tijeku iako je 1. rujan pred vratima, što je dodatno uznemirilo roditelje koji ne znaju hoće li zbog toga kasniti početak pedagoške godine. 

"Moje dijete treba specifičnu skrb i terapiju, ja ga ne mogu ostaviti bilo kome ili poslati u igraonicu. Isto tako je i drugim roditeljima djece s posebnim potrebama, zato je nama otvaranje tog vrtića ne važno nego prevažno" - kaže ova majka.

Tragom njezinog pitanja odgovor smo tražili u samom vrtiću, ali i u Gradu koji skrbi o "Latici" i preseljenju u novi objekt, a informacije koje stižu ipak su ohrabrujuće za sve roditelje i mališane koji pohađaju "Laticu". Kako nam je potvrdila ravnateljica Vesna Penjalov, vrtić će sigurno otvoriti svoja vrata početkom devetog mjeseca, a o tome će u idućih nekoliko dana biti obaviješteni i roditelji.

- Razumijem da su roditelji uznemireni i zato mi je drago da ih možemo smiriti i reći nova pedagoška godina u "Latici" kreće po planu, u novim prostorijama. Hoće li to biti baš 1. rujna ili s nekoliko dana zakašnjenja, nećemo licitirati jer želimo da ama baš sve u novom prostoru bude izvedeno kako treba, sukladno potrebama djece koje je odredila struka. Radovi idu dobro i dosta brzo, svaki dan smo ovdje i pratimo dinamiku, ali proceduru oko javne nabave smo morali poštovati i zato je sve išlo nešto sporije od planiranog. Mi smo spremni, sve je spakirano za preseljenje, samo čekamo znak da krenemo - kaže ravnateljica Penjalov koja najavljuje i kako će uskoro biti organiziran sastanak s roditeljima kako se ne bi uznemiravali oko toga kada će "Latica" početi s radom.

Naime, od trenutka kada je Grad donio odluku da se vrtić seli iz derutne kuće na Kolovarama za koju su plaćali astronomski najam od deset tisuća eura mjesečno, u prostor "Pčelice", počeli su problemi jer su roditelji tih mališana prosvjedovali zbog preseljenja svoje djece u tri obližnja vrtića tražeći da Grad za "Laticu" nađe drugo rješenje. Kad se to smirilo, pobunila se grupa majki djece iz "Latice" i to zbog činjenice da taj objekt u koji se djeca premještaju ima krov od azbesta, no, nakon sastanka i tu se situacija smirila. Potom se kasnilo s početkom radova koji su sada u punom jeku, što je ponovno stvorilo problem oko početka rada vrtića.

U isto vrijeme, Centar za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama Mocire koji jednom zauvijek treba treba riješiti sva ova pitanja stoji kao zadarska sramota, prazan i zapušten, nakon što je u njega ulupano 45 milijuna kuna, jer niti jedna dosadašnja Vlada nije našla shodnim konačno ga završiti i privesti svrsi.

Roditeljima djece s poteškoćama od Mocira su ostala samo obećanja u predizbornim kampanjama kakvih će sigurno biti i u iduća dva tjedna.

A. Vučetić Škrbić
20. travanj 2024 02:22