StoryEditorOCM

PORUKA ZA BUDUĆNOST U TEMELJIMA GAŽENICE: Što su učenici Pomorske škole poslali vremenskom kapsulom u 2066. godinu?

Piše PSD.
31. kolovoza 2016. - 00:00
gazenica_radovi12-290816
Nitko od cijele svite ni približno nije bio uzbuđen kao oni. Uostalom, svi ostali su bili neki „stari igrači“ koji su već sudjelovali ili makar statirali, a neki su dosada i sami režirali kudikamo veće predstave od polaganja kamena temeljca za zgradu putničkog terminala luke u Gaženici. Pet učenika Pomorske škole sudjelovali su u svečanom obilježavanju početka radova – dok je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović polagala kamen temeljac, oni su u temelje buduće zgrade ugradili vremensku kapsulu, poruku za daleku budućnost. 

Što su sve stavili u poruku koju su poslali u budućnost? I kako im je to uopće palo na pamet?

- Našeg su ravnatelja Svetka Perkovića zvali iz Županije i rekli da bi naši učenici mogli sudjelovati u polaganju kamena temeljca. Bili smo malo uhvaćeni na prepad, ali nam je ubrzo pala na pamet vremenska kapsula. Osmislili smo što u nju staviti u svega dva dana, izradili smo je od inoksa u radionici ravnateljevog brata i poslali je u 2066., kaže nam Marin Perinić, pedagog Pomorske škole koji je vodio „ekipu vremenske kapsule“. S njim su bili učenici Dominik i Lucijan Brkljača, Viktor Radonić, Bartol Jurlina i Ivan Šimurina.

- U nedjelju smo se uhvatili posla i sve uspjeli realizirati. Da smo imali više vremena možda bi naše poruke izgledale drugačije, ali zadovoljni smo i ovako. Htjeli mo ljudima u budućnosti pokazati kako su Gaženica i Zadar izgledali tog ponedjeljka, priča Perinić.

- Dominik voli slikarstvo, odlično crta, pa je nacrtao jedan portret predsjednice Grabar Kitarović i mi smo i taj portret stavili u kapsulu. Tu su i dva originalna zadarska recepta Renata Kraljeva, dvije snimljene pjesme kantautora, pomorca i profesora Pomorske škole Zadar Jurice Ruića, pjesma nekadašnjeg profesora Vinka Hajnca „Koliko je sati mornaru“. Tu je i vremenska prognoza za ponedjeljak, televizijski program za taj dan, isječci iz Jutarnjeg, Večernjeg, Slobodne i Zadarskog, ali i fotografije naslovnica doslovce svih zadarskih portala. Među fotografijama su i one s dočeka Fantele i Marenića, panoramski snimci Zadra i Gaženice, ali i fotografija Alfe Romeo Brera.

- Fotografije i dokumenti su na sticku i baš nas zanima hoće li izdržati protok vremena od čak 50 godina, pita se pedagog Perinić koji je vodio ovu vrijednu ekipu Pomorske škole.

Za razliku od ostalih sudionika u polaganju kamena temeljca, statistika kaže da će većina od pet učenika Pomorske škole biti živi 2066. godine. Tada će moći provjeriti kako ovaj ponedjeljak izgleda nakon punih 50 godina. I je li stick izdržao.

P.O.
Snimio Jure Mišković / HANZA MEDIA

26. travanj 2024 23:54