StoryEditorOCM

ZADRANIN JADRAN PERINIĆ Šef DUZS-a službenim autom 42 puta išao u Zadar: 'Tako se štedi!'

Piše PSD.
31. kolovoza 2016. - 00:53
perinic_jadran-300712

Službeni automobil kojim se koristi ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadran Perinić tijekom protekle je godine 42 puta bio u Zadru, odakle je Perinić, piše Jutarnji list.

Jutarnji je list u povodu anonimnog dopisa u kojem se ravnatelja Perinića proziva da službeni automobil koristi vikendom za privatne odlaske kući, u Zadar, poslao upit Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, iz koje su nam službeno dostavili navedeni podatak o 42 posjeta u godinu dana. Riječ je o razdoblju od kolovoza 2015. do kolovoza ove godine. Na upit Ministarstvu unutarnjih poslova o tome je li uobičajeno da ravnatelj DUZS-a tako često službenim automobilom odlazi u Zadar, gdje je prijavljen, odgovorili su nam da su u DUZS poslali nadzor te da će nas o rezultatima izvijestiti kad bude okončan.

Terenski posao

“Ta putovanja nisu se odnosila isključivo na Zadar kao krajnje odredište (u smislu relacije Zagreb - Zadar), nego je Zadar bio transferna točka prema drugim lokacijama (u istoj ili okolnim županijama) u kojima je ravnatelj obavljao službene zadaće”, stoji u odgovoru iz kabineta ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Ravnatelj Perinić nam je i u razgovoru objasnio kako je njegov posao vezan uz teren te da, s obzirom na to da su ljeti požari u Dalmaciji česti, mora biti prisutan na terenu. Istaknuo je, naime, da svaki put kad ide na službeni put u Dalmaciju prenoći u Zadru.

“Ravnatelj pritom nije primao nikakve terenske dodatke ni dnevnice, na što bi inače imao pravo, kao i pravo noćenja u hotelima, što također nije koristio. S tim u vezi također ističemo da ravnatelj Perinić, tijekom cijelog svog mandata, kad god bi obavljao službene zadaće u Zadarskoj i njoj bližim županijama, nije konzumirao ta prava, što je u konačnici povoljnije za državni proračun.

Trošak goriva

Primjerice, ravnatelj je u srpnju bio na osam službenih putovanja, za što mu je isplaćeno nula kuna dnevnica i nula kuna bilo kakvog oblika terenskog dodatka”, tvrde u odgovoru iz DUZS-a. Trošak goriva za službeno vozilo koje je Perinić zadužio, navode u odgovoru, za sva službena putovanja od 1. kolovoza 2015. do 11. kolovoza 2016. iznosio je 23.422,70 kuna.

Nadalje navode da je resorni ministar u prosincu 2012. godine odobrio ravnatelju Periniću korištenje službenog osobnog automobila “24 sata dnevno, temeljem čega je ravnatelj, stupanjem na službenu dužnost, krajem siječnja 2012. godine potpisao zapisnik o primopredaji službenog vozila marke Škoda na korištenje u službene svrhe”. Jednako tako objašnjavaju da posao ravnatelja nije samo administrativne prirode, nego “u velikom broju slučajeva i operativne, što podrazumijeva učestali odlazak na teren kad god su u pitanju velike nesreće i katastrofe”. “U takvim slučajevima, s ciljem bolje i brže pristupačnosti na terenu, ravnatelj koristi terenski ili bilo koji drugi službeni automobil, koji je u tom trenutku dostupan”, ističu.

 

Vanja Nezirović / Jutarnji list

22. travanj 2024 21:43