StoryEditorOCM

NAKON BLAGE PRESUDE Tužiteljstvo traži veće kazne za silovatelje zadarske maturantice

Piše PSD.
29. rujna 2016. - 01:15
kolo

Smatrajući kako kazne i uvjetne osude nisu primjerene težini kaznenog djela i okolnostima pod kojima je počinjeno, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru (ŽDO) podnijelo je žalbu protiv presude Županijskog suda u Zadru kojom su petorica mladića u ožujku ove godine osuđena zbog serijskog silovanja 17-godišnje maturantice na plaži Kolovare 2013. godine. Tom su presudom dvojica mladića proglašena krivima za silovanje, a trojica za spolni odnos bez pristanka nad maloljetnom djevojkom.

Takva je presuda donesena nakon sudskog postupka koji se više od godinu dana vodio na Županijskom sudu u Zadru iza zatvorenih vrata. Sudac Hrvoje Visković utvrdio je, naime, da su prva dvojica mladića, prema iskazima svjedoka, koji su vidjeli da mladići uplakanu djevojku koja se otimala vuku po plaži, upotrijebili silu dok su je silovali, dok je za ostalu trojicu utvrđen spolni odnos bez pristanka, odnosno bez upotrebe izravne sile.

Nakon silovanja prve dvojice muškaraca koji su je vukli po plaži dok se otimala, 17-godišnjakinja je, naime, ustala i došla do noćnog kluba na Kolovarama gdje je pristupila trećeoptuženom koji je sjedio na zidiću pokraj mora s četvrtooptuženim i petooptuženim. Nakon kraćeg razgovora otišla je na plažu s jednim od njih, koji se nakon spolnog odnosa s djevojkom vratio do kluba i kazao drugom da ga djevojka zove na plažu. Isti scenarij uslijedio je i s trećim mladićem.

 Sudac je utvrdio da je u njihovu slučaju došlo do spolnog odnosa bez pristanka, odnosno da nije upotrijebljena sila. Na to se u utorak žalilo Državno odvjetništvo koje je trojicu mladića u optužnici zajedno s ostalom dvojicom optužilo za silovanje koje su počinili zajedno s jednim ili više počinitelja, pri čemu je prema istoj osobi izvršeno više spolnih odnošaja ili s njim izjednačenih spolnih radnji, kao i teško kazneno djelo protiv spolne slobode prema žrtvi, posebno ranjivoj zbog njezine dobi, bolesti, ovisnosti, trudnoći, invaliditetu, te teškim tjelesnim ili duševnim smetnjama.

Sudac je, međutim, utvrdio da se prva dvojica mladića nisu poznavala s ostalom trojicom mladića s kojima je djevojka nakon prve "ture" silovanja otišla na plažu. Prva dvojica mladića, optuženih za silovanje, s trećeoptuženim su se, kako je utvrđeno, susrela tek na zabavi s koje ih je on trebao uvesti u noćni klub na plaži Kolovare jer je poznavao čuvare na ulazu. Na toj je zabavi bila i 17-godišnjakinja, koja je već tada bila u alkoholiziranom stanju, povraćala je i posrtala. Umjesto da je otprate do taksija, prva dvojica mladića su je odvela do plaže, tamo silovala i ostavila. Djevojka se potom vratila u klub nakon čega je silovanje nastavljeno.

- Iz svih dokaza utvrđeno je da su prva dvojica optuženih počinila kvalificirani oblik silovanja i da su djevojku zajedno silovala. Za ostalu trojicu, koja nisu bila u vezi s prvom dvojicom, utvrđeno je kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka - kazao je, obrazlažući presudu sudac Visković, dodajući kako je čitav postupak cijelo vrijeme opterećen činjenicom da djevojka zbog alkoholiziranosti nije imala nikakvih saznanja što se te večeri dogodilo.

- Ovo Državno odvjetništvo podnijelo je žalbu protiv presude zbog odluke o kazni i uvjetnoj osudi smatrajući kako izrečene kazne i uvjetne osude nisu primjerene težini kaznenog djela i okolnostima pod kojima je kazneno djelo počinjeno - kazali su u tužiteljstvu gdje su žalbu podnijeli u odnosu na trećeoptuženika, četvrtooptuženika i petooptuženika zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja s obzirom na to da su oni proglašeni krivima zbog teškog kaznenog djela za koje nisu optuženi optužnicom.

 Šokantna priča izišla je na vidjelo u studenom 2013. godine nakon što je djevojka u rastrojenom stanju rastrgane odjeće došla u policiju s majkom gdje su joj liječničkim pregledom utvrđene lakše tjelesne ozljede i spolni odnos s petoricom muškaraca. Policija je nakon istrage privela petoricu mladića iz zadarskog zaleđa, tada u dobi od 16, 17, 18, 19 i 22 godine, pod sumnjom da su sudjelovali u serijskom silovanju.

Presudom suca Hrvoja Viskovića, prvooptuženi B.K. (25) i drugooptuženi maloljetnik (20) proglašeni su krivima zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv spolne slobode, te je 25-godišnjak osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i deset mjeseci, a 20-godišnjak na kaznu maloljetničkog zatvora u trajanju od tri godine primjenom odredbi Zakona o sudovima za mladež. Istom presudom krivima su proglašeni i trećeoptuženi maloljetnik (21), četvrtooptuženik (22) i petooptuženi maloljetnik (19) zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv spolne slobode, te je obojici primjenom odredbi Zakona o sudovima za mladež izrečen pridržaj izricanja kazne maloljetničkog zatvora i odgojna mjera pojačane brige i nadzora, dok je 22-godišnjak za ovo kazneno djelo osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.


 B.S.

Evo što kaže zakon
Kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka uvedeno je sa željom da se napravi razlika u slučajevima kada se kod kaznenih djela protiv spolne slobode primjenjuje, odnosno ne primjenjuje sila ili prijetnja. Kod kaznenog djela silovanja počinitelj primjenjuje silu ili prijetnju da će izravno napasti na život ili tijelo žrtve ili druge osobe. Spolni odnošaj bez pristanka, pak, postoji u slučajevima kada počinitelj to djelo čini na način da ga čini prema osobi koja se prema njemu nalazi u odnosu zavisnosti, ili prema osobi koja je u takvom stanju u kojem ne može izraziti svoj otpor i nema nikakve šanse da spriječi ono što slijedi, kao što je u ovom slučaju na Kolovarama bio utjecaj alkohola.
Spolni odnos bez pristanka se može počiniti i uz uporabu prijevare ili prijetnje. Važno je razlikovati da se ne radi o prijetnji da će izravno napasti žrtvu kao kod silovanja, već prijetnji nečim drugim ili nekom drugom.
Dok je za silovanje predviđena kazna zatvora od jedne do 10 godina, spolni odnos bez pristanka kažnjava se blažom kaznom, zatvorom od šest mjeseci pa do pet godina.

 

26. travanj 2024 02:42