StoryEditorOCM

DIREKTOR TZ ZADRA ANTE RADOS ZADOVOLJAN SEZONOM – Sada je na redu TIC, pogledajte izgled buduće zadarske recepcije

Piše PSD.
29. rujna 2016. - 21:50
cedulin-tic_001
Milijunto noćenje u Zadru ove je godine ostvareno 11. kolovoza, šest dana ranije nego lani. Milijun i pol noćenja ostvareno je 13. rujna, dok je lani ostvareno 24. listopada, a 22. rujna premašen je broj ukupnih noćenja u čitavoj 2015. godini.

Za tako rekordne brojke ovogodišnje turističke sezone zaslužna je pozicija Zadra kao destinacije na turističkoj karti Hrvatske, ali i svih dionika u turizmu koji su angažirani u turističkom gospodarstvu na našem području i turistrička ponuda koja se razvija iz godine u godinu, kao i marketinški efekt najbolje europske turističke destinacije 2016. godine – kaže direktor Turističke zajednice grada Zadra Ante Rados. On je prvog ljeta na čelu zadarskog turizma najviše došao do izražaja po Noći klapa koje je pokrenuo kao čovjek koji se prethodno godinama bavio klapama. Reakcije su, kaže, više nego dobre:

- To je bio jedan od programa na koji sam utjecao. Prepoznali smo potencijal aktiviranja i djelovanja autentičnog klapskog pjevanja koje je dobrodošlo kao segment turističke ponude. Imali smo skupine turista koje su pratile klape u njihovom kretanju po Poluotoku i bili su željni slušanja takvog načinja pjevanja. Postigli smo to da se gosti kreću malo više od uobičajene transverzale između Narodnog trga i Foruma, a i naši ugostitelji koji se nalaze na takvim djelovima zadovoljniji su jer se takvi događaji zbivaju i ispred njihovih lokala – kaže Rados.

Osim klapa uveli su ove godine i koncerte na mjestima koja do sada nisu bila korištena u tu svrhu, a to je trg kod Svetog Krševana. Osim centralnog koncerta koji su ovoga ljeta održali Prodigy, aktivirali su i još jedan koncertni prostor u Perivoju Vladimira Nazora gdje je nastupilo još jedno veliko svjetsko glazbeno ime Tommy Emmanuel, a tako će se nastaviti i iduće godine, s još većim aktiviranjem kulturne baštine u svrhu turističke ponude vodeći računa da goste koji najviše dolaze u zadar, a to su Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Talijani, Slovaci, Poljaci i Francuzi, dočeka autohtona atmosfera, ali i glazbena kulisa koju prepoznaju i koja im je ugodna.

Bivši direktor TZ Zadra Zvonko Šupe koji je ove godine nominiran za Godišnju nagradu „Anton Štifanić“ što ju dodjeljuje Hrvatska turistička zajednica i dalje je savjetnik Ante Radosa. Do kada, pitamo aktualnog direktora.

- Zvonko Šupe mi je pružio dragocjenu pomoć nakon preuzimanja ureda i meni je čast što mi je on svoje iskustvo mogao prenijeti. Do kada će još biti potrebe, to vam u ovom trenutku ne mogu reći decidirano, jer je to stvar dogovora unutar Ureda i Vijeća TZ grada Zadra. Vidjet ćemo sve kad sumiramo rezultate koliko će još biti potreban – ističe Rados.

Puno važnije pitanje za njega je izgradnja, odnosno dovršenje Turističkog informativnog centra nakon zastoja zbog dodatne ugradnje pilota. Projekt je zbog toga poskupio, a iz županijske Turističke zajednice tu razliku neće moći pokriti...

- Svi smo u problemu. Iako imamo pozitivna turistička kretanja i zbog rekordne turističke sezone prihod od boravišne pristojbe i članarine bit će povećani i imat ćemo veća financijska sredstva, mi smo svi u velikim projektima. I oni kao županijska i mi kao gradska turistička zajednica. Isti smo sustav i partneri smo u svemu. Oni imaju velike izdatke u udruženom oglašavanju prema Ryanairu s kojim se sada pojavio problem financiranja zbog smanjenja sredstava i to će se morati riješiti, a što se tiče TIC-a mi smo tu nositelji projekta tako da na kraju dođemo na isto – zaključuje Rados.

Mišel Kalajžić

KAKO ĆE IZGLEDATI TIC?
TIC će biti opremljen kao interpretacijski centar – centar za posjetitelje s najnovijom tehnološkom inovativnošću, dizajnom, originalnošću i pristupačnošću kroz softverska i programska te multimedijska tehnička rješenja.
Turističko informativni centar zadovoljit će standarde uređenosti kroz pristupačnost i funkcionalnost za osobe s posebnim potrebama.



TURISTI I NOĆENJA
Turistički promet od 1. siječnja do 24. rujna 2016. u gradu Zadru i turističkim mjestima koja mu administrativno pripadaju bilježi porast turističkog prometa od 4 posto u dolascima i 11 posto u noćenjima. Uključujući nautiku ukupno je boravilo 377.170 turista koji su ostvarili sveukupno 1.563.538 noćenja, tj. bilježi se 330.347 dolazaka stranih gostiju koji ostvaruju 1.306.792 noćenja i 46.823 dolaska domaćih koji ostvaruju 256.746 noćenja.



BUJANJE PRIVATNOG SMJEŠTAJA
U privatnom smještaju 26 posto više je iznajmljivača i 26 posto više ukupnih postelja, te se s obzirom na povećanje kapaciteta bilježi proporcionalan porast broja noćenja u privatnom smještaju za 18 posto. Od početka godine najveći udio od 83 posto imaju strani gosti, a 17 posto domaći.

16. travanj 2024 19:24