StoryEditorOCM

TIHOMIR BUJAN: Što bivši trener Zadra radi u Gruziji i fali li mu Kalelarga?

Piše PSD.
29. rujna 2016. - 21:22
bujan1
Iako je otišao prije nepune dvije godine ostao je isti i u sjećanjima svih u zadarskoj košarci trener Tihomir Bujan- Tiho. „Otputio" se u Gruziju uz pomoć bivšeg igrača KK Zadra Vladimira Boise, gdje je asistent u seniorskom košarkaškom reprezentativnom stručnom stožeru, a uz to je koordinator za rad sa mlađim uzrastima Gruzije.
U Zadar je skoknuo na par dana kod obitelji, kratki godišnji, ali nije moguće ostati doma kada se na Višnjiku odigrava košarkaški turnir, na kojem su sudjelovale velike momčad kao Fener, Lokomotiv Kuban, Cedevita, Zadar i drugi.

 

-Došao sam na kratki odmor, mislim da sam ga i zaslužio jer sam ima dugu, napornu, ali i uspješnu sezonu. Koristim ugodni trenutak da budem s obitelji, no ovaj turnir je nemoguće zaobići. Ima se što vidjeti, vjerujte Zadar i Zadrani su jednostavno privilegirani kada imaju ovakvo što na „pladnju". Pa to su najbolje europske i svjetske momčadi, a kome se to „ukazuje" vidjeti ih na jednom mjestu i uživati u košarci, pitam se. Ne doći vidjeti ih, bio bi „zločin". Moj Zadar se diže, radujem se kao uostalom i publika koja je došla u dvoranu, onako na „prvu" će Bujan. 

Kasnije ćemo o Zadru, ajmo malo o Gruziji? 

-Moje osnovno radno mjesto je koordinatora za košarkašku mladež u Gruzijskom košarkaškom savezu i asistent sam u seniorskoj vrsti. Pored tih koordinacija s klubovima imam i zadaću selektirati i educirati kako mlade igrače tako i trenere. Širok je djelokrug, a kroz njega pratim i ligu koju igraju njihovi mladi, 11, 12, 13 i 14 godina, iz Gruzije u grupi s Litvom, Latvijom, Rusijom i dr. Ima potencijala, vjerujem da ćemo im uz permanentan, stručan i kontinuiran rad „usaditi" pravi put u košarkaškom svijetu. Napredni će dalje, a oni koji ne mogu pratiti, otpadaju. Baza nije široka, zato se borimo za svakog nadarenog, dosta ih je i izvan Gruzije, pa je praćenje teže, no uspijeva se. Također radim individualno s igračima, uglavnom, dosta je posla, ali ide mi i zadovoljan sam, kazuje nam Bujan.

Ostajete u Gruziji dvije godine zasad, a dalje?

-Da, na dvije godine sam potpisao, a kada mi ovaj ugovor istekne vidjet ćemo hoćemo li ga produžiti i koliko. Osobno sam zadovoljan, dobro sam se našao, ljudi u savezu su divni, Tbilisi je velik grad, evropski, no fali mi obitelj.
Nešto o vašem bivšem klubu Zadru?

-Ono što sam na turniru vidio raduje, već sad je dobro izbalansirana momčad, no pripremne su utakmice sasvim nešto drugo od prvenstvenih, natjecateljskih. Dosta mladih perspektivnih igrača sam vidio, vjerujem da će trener Matulović sa svojim stožerom još to dobro posložiti, dati im onu zadarsku košarkašku „patinu". Jednostavno su klapa, pušu novi vjetrovi i to me raduje, samo da ostanu na okupu nekoliko godina i da se materijalno sve riješi, pa za Zadar neće biti nikakvih problema. Od srca im želim sve najbolje, reče Bujan.

Ivica GJERGJA

Igrački i trenerski put Tihomira Bujana

Tihomir Bujan je košarku počeo igrati u KK Dubravi iz Zagreba gdje je i krenuo u trenere, vodeći sve mlađe kategorije, a u istom klubu od 1995. do 1998. godine radi kao pomoćni trener seniorske ekipe Srećku Medvedecu. S Hrvatskom U-18 košarkaškom reprezentacijom osvaja 4. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Ateni. Na poziv Danijela Jusupa 1998. godine prelazi iz Benstona u Zadar u kojem ostaje i naredne sezone uz trenera Ivicu Burića.
Potom dvije sezone radi u Borik Puntamici koji iz B -1 lige uvodi u A- 2, nakon čega, 2003. godine ponovno postaje pomoćnik u Zadru. Sezone 2004/05. vodi Borik u A -2 ligi te ga uvodi u A-1 ligu uz nastup na F4 Kupa Krešimira Ćosića pobjedom u četvrtfinalu protiv Zagreba te tijesnim porazom od Cibone u polufinalu. Naredne dvije sezone uspješno vodi KK Borik Puntamiku u A-1 ligi (za prvaka) bilježeći pobjede protiv ABA ligaša Zagreba, Splita i Zadra. Godine 2007. godine kao glavni trener radi u KK Širokom u ABA ligi, a 2009. godine na poziv Zmage Sagadina ponovno je pomoćnik u Zadru. Sezone 2011. godine postaje prvi trener Zadra igrajući finale Kupa Krešimira Ćosića, a 2012. godine vodi Križevce u prvoj godini A-1 lige ostvarujući pobjede protiv Zadra i Splita. Sada je u Gruziji.

26. travanj 2024 10:03