StoryEditorOCM

TKO JE KOŠARKAŠ KOJI KUPUJE NJIVE PO ZADARSKOJ ŽUPANIJI: Školovao se za menadžera, a postao stočar i sadi hektare mendula

Piše PSD.
1. listopada 2016. - 01:59
get_hi_media
Karijeru košarkaša počeo je u Ciboni, bio je solidan igrač, igrao je u košarkaškoj reprezentaciji Hrvatske, poslije i u SAD-u, gdje je završio studij menadžmenta, zatim i dvije godine u Cedeviti, a onda je četiri godine radio u Atlantic grupi Emila Tedeschija. Nakon odlaska iz te grupe pokrenuo je vlastiti biznis s obnovljivim izvorima energije, ali je ubrzo odustao. Danas se bavi stočarstvom i poljoprivredom.

Mate Miliša, odnosno njegova tvrtka "Zrno zdravlja", koja je s osnivačkim kapitalom od 105.000 kuna lani registrirana u selu Buliću na području grada Benkovca, na adresi Bulić 55, u kući umirovljenog nastavnika matematike Dragana Malića, posjeduje stado od 160 ovaca koje ima državnu dozvolu pasti površinu od 160 hektara zemljišta u vlasništvu Hrvatskih šuma koje se nalazi na benkovačkom području. Staja stada je u selu Provićima kod Stankovaca, a Miliša od države za to stado dobije oko 500.000 kuna poticaja godišnje.

"Zrno zdravlja", odnosno Miliša, osim toga je od države u koncesiju dobilo oko 170 hektara poljoprivrednog zemljišta jer je bivši košarkaš uglavnom pobjeđivao na natječajima za zakup poljoprivrednog zemljišta koje je raspisivala Agencija za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede na području Zadarske županije.
Miliša planira prve mendule, 5500 stabala, posaditi kod Stankovaca početkom sljedeće godine, a ove je godine pripremao zemljište za sadnju. Krajnji mu je cilj na zadarskom i šibenskom području bademima zasaditi oko 500 hektara zemljišta i tvrdi kako mu neće biti problem plasirati urod jer Hrvatska proizvodi tek 20 posto svojih potreba za tim voćem.

Nije nevažno znati da bi po sadašnjim pravilima igre, kad se bajamici zasade, država Miliši davala oko 1000 eura poticaja po hektaru, a da je visina iznosa koncesije koju plaća državi ipak znatno niža.

Premda je ozbiljan poljoprivrednik i manji stočar, pa bi prema tome trebao već biti afirmiran u kraju u kojem aktivno radi ili planira raditi, većina sugovornika, ponajprije načelnika općina i gradonačelnika gradova na čijem je području Miliša dobio zemljište na korištenje, za njega ili nije čula ili je čula iz druge ruke. A ako se i doznalo za njega, bilo je to zato jer su se javili nezadovoljnici kojima je "ispred nosa" odnosio zemljište, odnosno pobjeđivao na natječajima. 

Riječ je o ljudima s ovog područja koji se otprije bave poljoprivredom, a koji tvrde da su nova pravila igre u dodjeli zemljišta na korištenje takva da pogoduju samo velikim igračima te da mali poljoprivrednici ne mogu ući u utakmicu s velikim igračima. Osim toga, tvrdi se, Miliša stalno dobiva zemljište, a do sada nije lopatom zagrebao zemlju.
"Jutarnji list" je objavio primjer braniteljske zadruge "Čelinka" koja se javila na natječaj za zakup zemljišta od 14,5 hektara u svojim Stankovcima koje su prije sami razminirali, ali su na natječaju izgubili od "Zrna zdravlja". I oni i drugi domicilni poljoprivrednici, ali i agronomi, tvrde da je promjena Uredbe o obrascu i načinu vrednovanja gospodarskog programa korištenja poljoprivrednog zemljišta iz kolovoza ove godine, dakle u mandatu tehničke Vlade na odlasku, zakinula postojeće, a otvorila vrata novim poljoprivrednicima. 


Po njihovim tvrdnjama, nova pravila kao da su prilagođena Mati Miliši: godine rada i poslovanja više ne nose bodove koji odlučuju o tome tko će dobiti zemljište u zakup, ali, primjerice, odlučuju godine starosti. 

– Nije tu samo stvar odluka ove tehničke Vlade, nego pravovaljanih informacija do kojih dolaze samo veliki igrači – kaže nam jedan naš sugovornik koji je želio ostati anoniman, a koji je također dugo u poljoprivrednoj djelatnosti.
– Nije tajna da iza Miliše stoji Emil Tedeschi i Atlantic grupa, a ni to da su Tedeschi i bivši premijer Milanović u odličnim odnosima. 


Piše Mario Vuksan



Mate Miliša: Nemam poslovne veze s Atlantic grupom

– Naprosto nije točno da ništa nisam napravio s državnim zemljištem koje sam dobio na korištenje i na kojem sam ušao u posjed. A to je u Stankovcima i Ninu – kaže Miliša, te nastavlja:

– Odlučio sam se baviti poljoprivredom nakon što sam često čitao o tome kako Hrvatska ima i previše neobrađenog poljoprivrednog zemljišta. Napravio sam poslovni plan, osnovao tvrtku i krenuo te već do sada uložio dosta svojih vlastitih sredstava u pripremu zemljišta u Stankovcima. S Atlantic grupom nemam nikakvih poslovnih odnosa osim što sam u prijateljskim odnosima s Emilom Tedeschijem, ali to s ovim mojim poslom nema veze.

Ravnateljicu Agencije postavio je Milanović

Ravnateljicu Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženku Mičević, koja je odstupila s tog mjesta baš sad kad slijedi prava smjena vlasti, postavio je osobno Milanović. Sve što je Miliša dobio, dobio je po zakonu, ali je druga stvar što su zakoni krojeni za njega i njemu slične i da zemljište mogu dobiti samo veliki jer su kriteriji postavljeni da ih samo oni mogu zadovoljiti. E sad, tko je nama drugima kriv što nismo, na primjer, kupili stado od 150 ovaca, dobili pravo ispaše od Hrvatskih šuma, zaposlili jednog pastira i dva psa ovčara i svake godine od države uzeli pola milijuna kuna – žale se gubitnici zemljišnog natječaja.
25. travanj 2024 15:45