StoryEditorOCM

KRVNO SRODSTVO NIJE PRESUDNO Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nezakonito optužilo Ivana Kneza

Piše PSD.
21. listopada 2016. - 00:06
knez

Upravni sud u Splitu poništio je rješenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa kojim je gradonačelnik Grada Biograda na Moru Ivan Knez u ožujku novčano kažnjen zbog davanja punomoći za zastupanje Grada Biograda na Moru odvjetniku Marinu Birkiću, koji je s njim u krvnom srodstvu po pobočnoj liniji četvrtog stupnja.

Povjerenstvo je utvrdilo da je Knez omogućio stjecanje materijalne koristi rođaku, no Upravni sud je vratio postupak na početak nakon što je utvrdio da je rješenje u kojem se navodi da je Knez u sukobu interesa nezakonito jer je Povjerenstvo pogrešno protumačilo kako samo postojanje krvnog srodstva upućuje na interesnu povezanost. Upravni sud, naime, nije utvrdio kako je to Knez angažiranjem Birkića radio protiv javnog interesa.

Kako u obrazloženju presude navodi sutkinja Upravnog suda u Splitu Miranda Gulišija Jurišić, Povjerenstvo u rješenju nije obrazložilo na čemu temelji tvrdnju kako je izabrani odvjetnik interesno povezan s gradonačelnikom, pri čemu to mora biti druga osnova ili okolnost, a ne samo krvno srodstvo.

 - Zabranjena djelovanja dužnosnika moraju se tumačiti u okviru opće odredbe kojom je definiran sukob interesa, što znači da takvim postupanjem mora doći do sukoba javnog i privatnog interesa. U ponovnom postupku povjerenstvo je dužno ponovno odlučiti jeli tužena osoba zlouporabila svoja prava - obrazložila je sutkinja Gulišija Jurišić.

Povjerenstvo za za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je biogradskog načelnika nakon anonimne prijave od 12. lipnja 2014. godine u kojoj se navodilo kako je Knez sve sudske sporove koje vodi grad Biograd na moru povjerio svom bratiću Marinu Birkiću.

Zbog kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa, gradonačelnik jkažnjen s 15 tisuća kuna, a u tužbi koju je kasnije Upravnom sudu u Splitu podnio protiv rješenja Povjerenstva Knez je naveo kako nije razvidno koju je on to objektivnu pravnu normu koja se može označiti kao zlouporaba posebnih prava povrijedio, te da je je cijelo vrijeme postupao u interesu grada Biograda.

B.S.

18. travanj 2024 03:20