StoryEditorOCM

NOVA AKCIJA LIGE PROTIV RAKA Kupimo knjigu i nabavimo aparat za zračenje, prvi smo u Hrvatskoj po broju oboljelih od karcinoma!

Piše PSD.
20. listopada 2016. - 23:20
Liga

- Nećemo stati s akcijama. Iako skup, aparat za zračenje kupit ćemo i darovati ga zadarskoj bolnici – rekao je tajnik Lige protiv raka Zadar Vladislav Tomčuk, predstavljajući u četvrtak knjigu „Glagoljicom ispisana ljubav“. Tek tiskana, zbirka poezije će javnu promociju imati 27. listopada u 19,30 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa „Zmajević“ u Zadru.

Ideju o tiskanju knjige, čijom prodajom sredstva idu na račun Lige protiv raka za kupnju linearnog akceleratora, što je istaknuto i na prvoj stranici knjige, Liga je realizirala u suradnji sa Emilijom Mijatović i Elvirom Katić na čiji su se poziv u kratkom roku odazvala 62 zadarska pjesnika.

- Za takvu humanitarnu akciju svi su se javili u samo nekoliko dana. Svi pjesnici će biti prisutni na promociji knjige 27. listopada, osim našeg prerano preminulog Duška Nonkovića Buće – kazala je Emilija Mijatović.

Posebnost ove zbirke poezije je i u tome što su pjesme najprije predane zadarskoj Udruzi glagoljaša, gdje su sve ispisane i na glagoljici. Po jedna pjesma tiskana je na dvije stranice knjige, na lijevoj je napisana glagoljicom, na desnoj strani latinicom. Svi autori, kao i glagoljaši prevoditelji su se odrekli honorara, a tiskanje knjige plaćeno je donacijom koju su sakupili Zadarska županija, Općina Poličnik, tvrtke Turisthotel, Luka Zadar, Prestige i Vodovod, te javni bilježnici Darija Grigillo Ramljak i Emil Brkić

- Jedini cilj je kupnja aparata koji je neophodan zadarskim onkološkim bolesnicima. Knjigu ćemo, nakon Zadra, predstaviti i po drugim gradovima kako bismo prodali što više primjeraka – istaknula je Mijatović.

Cijena knjige je 100 kuna, a u svakom primjerku je i jedan listić „uputa“ na koji način i gdje se mogu donirati sredstva Ligi za kupnju aparata za zračenje.

Krajem kolovoza Liga je potpisala ugovor sa zadarskom bolnicom te je za ovu svrhu napravljen zajednički račun, s obzirom na nužnost hitne kupnje aparata za zračenje. Broj onkoloških bolesnika u Zadru u stalnom je porastu, Zadarska županija je od lani postala vodeća u Hrvatskoj po broju oboljelih od karcinoma, a pacijenti na zračenje moraju putovati u Zadar ili Split.
Iako košta četiri milijuna eura, tajnik Lige Vladislav Tomčuk uvjeren je da će se aparat uspjeti nabaviti, s obzirom da Liga pokreće niz akcija sa tim ciljem.

L.Burčul

Zadarski pjesnici koji su se odazvali akciji:
Anđelić Maslovarić Rajka, Babić Duško, Bačić Sanela, Bacalja Robert, Blažević Ivana, Božić Rafaela, Bucić Damir, Buljanović Zorica, Čakarun Branko, Čeperković Ivan, Čirjak Denisa, Ćepulo Mayda, Despot Pavao, Dobra Roko, Dolfić Nikolina, Đugum Vedrana, Franić Marin „Tvornica mašte“, Gaćina Ivan, Gambiraža Tihana, Ganza Šarec Mirjana, Genda Filip, Govorčin Slavko, Hajnc Vinko, Ivoš Marija, Jakšić Iva, Jamnicki Dojmi Mirko, Katić Elvira, Klarić Mile, Kraljev Lorena, Malta Andreja, Matešić Jeremija Ivica, Majić Mirjana, Matković Lucija, Meštrić Tomislav, Mijatović Emilija, Milutin Ivana, Mojić Nikolina, Mrkela Mirjana, Nonković Duško – Bućo, Oštrić Suzana, Padellini Mario, Pejković Iva, Periš Želimir, Predovan Anđela, Prtenjača Josip, Ražov Danijela, Rudić Aneta, Sikirić Stepanović Rajka, Šarić Nevenka, Tokić Klaudija, Tomčuk Vladislav, Ušalj Iva, Vejmelka Jasminka, Vidaić Tea, Vlaović Gorka, Vodanović Čopor Roberto, Vojvodić Anita, Vučetić Ćepulo Ankica, Vukojević Božo, Zdrilić Ivanka, Zekanović Marija i Žagar Ana.

 

08. svibanj 2024 06:35