StoryEditorOCM

KUPIO STAN ZA 300 TISUĆA KUNA I U TRENU GA IZGUBIO Banka zbog dugova ovršila vlasnika zgrade i uzela već prodani stan!

Piše PSD.
27. listopada 2016. - 11:40
pol

Zbog prevare u prodaji stana, u srijedu je na Općinskom sudu u Zadru počeo kazneni postupak protiv 58-godišnjeg Ilije K., vlasnika građevinske tvrtke Ilica d.o.o. koja je prije osam godina u ulici Pavla Rittera u Zadru izgradila stambenu zgradu s četiri stana i dva poslovna prostora. Tužiteljstvo ga tereti za prijevaru u gospodarskom poslovanju smatrajući da se u periodu od 14. srpnja 2008. do 22.listopada 2010.godine okoristio na štetu 44-godišnjeg kupca nakon što ga je lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu u kupnji stana od 58 četvornih metara i dva parkirna mjesta.

Iako je od kupca dobio novac za stan, nije ga proslijedio banci, a dvije godine kasnije radi naplate kredita od 420 tisuća franaka, kojeg je trgovačko društvo podiglo radi izgradnje stambene zgrade, stan se našao pod ovrhom. Vlasnik građevinske tvrtke Ilica d.o.o. na suđenju je opovrgnuo krivnju, a njegov sin Emanuel K., koji je tada posredovao u prodaji stanova, posvjedočio je kako je tvrtka imala kredit za izgradnju zgrade kod Raiffeisen banke s obzirom da se 90 posto izgradnje takvih zgrada financiralo preko banke. Temeljem tog kredita na zemljište je u tom trenutku bila upisana hipoteka banke.

- Kada sam kupcu prvi put pokazao stan zgrada je bila još u cigli i nije bila upisana u zemljišne knjige. Imao sam nacrte i u zgradu se fizički moglo ući. Rekao sam kupcu da je na zemljište upisana hipoteka i da će kasnije biti upisana i na zgradu- kazao je 31-godišnji agent za nekretnine dodajući kako je tada praksa bila da se hipoteka, dok zgrada još nije gotova, upiše na zemljište. Nakon što se zgrada izgradi i etažira, te upiše u zemljišne knjige, hipoteka se upisuje na stanove, a kako se stanovi prodaju tako se hipoteka sa stanova briše, pojasnio je.

 -Prema pismu namjere banke bilo je potrebno da se od cijene stana banci uplati iznos od 70 posto da bi se hipoteka brisala. Kupac je uplatio punu cijenu stana, ali hipoteka nije brisana. Zašto, ne znam – kazao je 31-godišnjak te dodao kako im je krajem te 2008. godine velike novčane probleme uzrokovao zastoj na tržištu nekretninama.

- Tržište je potpuno stalo i to je trajalo oko 10 mjeseci. Nismo mogli prodati stanove. Dug tvrtke je samo rastao, a banka nije htjela prodati poslovni prostor za manjak. Na kraju je banka upola cijene ipak kupila taj prostor - kazao je sin vlasnika zgrade u kojoj su danas svi stanovi uredno prodani. Dodao je kako ne zna koliko je kupaca nakon kupnje stana dobilo brisovno očitovanje banke jer s tim, kako je kazao, poslije nije imao veze.

Vlasnika građevinske tvrtke policijski službenici Odsjeka gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave prijavili su  2012. godine nakon što su dovršili su kriminalističko istraživanje te ga osumnjičili da je, kao odgovorna osoba trgovačkog društva,primio uplatu od preko 300 tisuća kuna, koji nije uplatio na račun poslovne banke.  

B.S.

24. travanj 2024 03:43