StoryEditorOCM

U ZADRU DONESENA PRVA PRAVOMOĆNA PRESUDA U SLUČAJU ŠVICARSKOG FRANKA Šime Rušin: "Ova presuda je dokaz da se s rogatim ipak može bosti!

Piše PSD.
28. listopada 2016. - 13:00
franak
Prva pravomoćna presuda Županijskog suda u Zadru u slučaju švicarskog franka kojom je Splitskoj banci naloženo vraćanje preplaćenog iznosa kamata pokazala je, kako kaže Zadranin Šime Rušin koji ju je dobio, da se s rogatim ipak može bosti. Iako je Splitska banka uložila žalbu na prvu presudu u njegovu korist Županijski sud je potvrdio i naložio banci povrat preplaćenih iznosa kamata i zakonskih zateznih kamata.

-U ovakvim je situacijama više riječ o osjećaju moralnog zadovoljstva zbog prekidanja samovolje banaka i pobijanju tvrdnje da se s rogatim ne smije bosti, nego o novcu kojeg dobiješ. Ono što sam dobio nazad samo je 'kap u moru' financijskih sredstava koje sam tijekom godina dao banci, tako da je zapravo riječ o Pirovoj pobjedi – kazao je Zadranin dodajući kroz smijeh da se nakon dobijanja prve pravomoćne presude osjeća 'nešto bogatije'.

Njegova je 'franačka" muka počela nakon što je prije nekoliko godina u Splitskoj banci podigao stambeni kredit u iznosu od 40 tisuća eura. Odmah po podizanju kredita rata se poduplala i njegova je obitelj više nije mogla plaćati. Došla su i djeca, a troškovi života su rasli i to je bilo nemoguće izdržati, kaže Šime.

-Kada je već postalo očigledno da da će tečaj franka podivljati do kraja odlučio sam se na oštri potez. Podignuo sam tužbu, a u međuvremenu sam u listopadu 2014. godine zatvorio kredit. Tužbu sam podigao prije dvije godine odmah nakon što je potvrđena presuda za Udrugu Franak. U početku nisam ništa očekivao, no eto ispalo je ovako, što je vrhunski događaj za ostale ljude koji se nalaze u sličnoj situaciji – kaže Šime. Dodaje kako današnju pravomoćnu presudu u svoju korist može dijelom zahvaliti i svom karakteru 'hrčka' zbog kojeg je od podizanja kredita vrijedno prikupljao i čuvao sve papire i dokumentaciju.

 

-Udruga Franak ima dosta velike probleme sa članovima koji ne mogu doći do dokumentacije koja im treba za postupak. Ja sam cijelo vrijeme sve vrijedno kopirao i spremao, pa čak neke papire i vadio iz smeća. Zahvaljući tome sve je teklo glatko- ispričao je Šime Rušin dodajući kako iznos koji je dobio možda nije velik ali čovjeka neizmjerno veseli.

Predsjednik Udruge Franak Goran Aleksić izjavio je da je sada otvoren put svim ostalim dužnicima da putem sudova ostvare svoje pravo. Naglasio je kako svi oni koji su ugovorili kredite s promjenjivim kreditnim stopama, znači sa stopama koje mijenja banka, sada mogu tražiti natrag i dobiti svoj novac, bilo da se radi o kreditima u kunama, eurima ili nekim drugim valutama.



Piše Božana Sviličić
23. travanj 2024 14:30