StoryEditorOCM

OSMA DEGUSTACIJA MLADIH VINA I MASLINOVIH ULJA U NADINU: Šampioni Ivica Marić, KER-VIN, Branko Kutija i Vinarija Jokić!

Piše PSD.
4. prosinca 2016. - 22:07
IMG_1010.JPG

Ivica Marić iz Zagrada šampion je maslinovih ulja na ovogodišnjoj manifestaciji 8. degustacija mladih vina i maslinovih ulja Nadin 2016. Marić je osvojio sa svojim monosortnim uljem od levantinke najveći broj bodova, 105 i zlatnu medalju.

Šampion crnih vina je KER-VIN Nadin, najbolju plavinu ima Branko Kutija iz Lisičića, šampion bijelih vina je Vinarija Jokić, Lišane Tinjske, koja je ujedno i pobjednik u kategoriji najbolje maraštine.

Organizator manifestacije Udruga vinara i vinogradara „Nadin 2007", za „8. Degustaciju mladih vina i maslinovih ulja Nadin 2016." prikupio je 96 uzoraka maslinovih ulja. Svi uzorci su podvrgnuti kemijskoj i senzorskoj analizi.

- Nakon općenito loše 2014. i 2015. godine, za ovogodišnju maslinarsku godinu možemo reći da je konačno u prosjeku dobrih godina. U našoj županiji je ubrano oko 5000 tona ploda masline sa prosječnim randmanom od oko 14 posto. Ipak i ovu 2016. maslinarsku godinu ćemo pamtiti po napadu maslinove muhe. Prva generacija maslinove muhe pojavila se već nakon prve kiše u kolovozu. Sredinom rujna pojavila se i druga generacija maslinove muhe i štete na plodovima masline su bile sve uočljivije, što je izazvalo i raniju berbu u listopadu. Zbog iznimno blagih klimatskih uvjeta tijekom zime i toplih proljeća maslinovoj muhi je prethodio i napad bolesti „paunovo oko", što se na kraju odrazilo na količinu ploda i kvalitetu maslinovog ulja, posebno kod sorte oblice koja je najzastupljenija u našim maslinicima. Navedeno nas upućuje da posebnu pažnju moramo posvetiti zaštiti maslina od paunovog oka tijekom jeseni i proljeća. Isto tako, borba protiv ove bolesti provodi se i dobrom rezidbom, koja pomaže brzom prozračivanju krošnje, sušenju lista i smanjenju širenja zaraze. Što se tiče maslinove muhe preporuča se praćenje izvještaja savjetodavne službe o pojavi maslinove muhe i njenih preporuka o vremenu prskanja kao i preparatima koje je potrebno koristiti – kazali su stručnjaci na manifestaciji koja će ove godine biti zapamćena po rekordnom broju uzoraka i po tome što su uzorci po prvi put, pored senzorske analize, podvrgnuti i kemijskoj analizi.

Rezultati analiza pokazuju da uzorci u visokom postotku spadaju u ekstra djevičanska maslinova ulja. Ulja se odlikuju srednje intenzivnom voćnosti, s nešto više gorčine i pikantnosti. Treba naglasiti da su to još uvijek mlada ulja koja će s vremenom, pravilnim čuvanjem, postići svoju harmoničnost. Veseli i relativno visok postotak monosortnih ulja, što pokazuje da sve veći broj maslinara prepoznaje osobnosti sortimenta u svojim maslinicima.

Kod manjeg broja uzoraka javljaju se mane u uljima, prvenstveno octikavosti, upaljenosti i okusa po crvu. Razlog tome je nepravilno skladištenje maslina do prerade (vreće, more) i prerada zaraženih plodova masline. Ipak, velik broj maslinara izvršio pravovremenu zaštitu svojih maslina, poštujući pravila struke, te je kvaliteta dobivenih maslinovih ulja ove godine na vrlo visokoj razini.

Berba 2016. godine je bila kvalitetna za vinogradare i vinare jer su vremenski uvjeti za dozrijevanje grožđa bili dobri što se odrazilo na vrlo dobru kvalitetu vina.

- U odnosu na prve organoleptičke ocjene vina gdje je bilo puno vina s manama (sumporovodik, oksidacija hlapive i dr.), danas je manje vina s manom i vidljiv je napredak u vinogradarstvu i vinarstvu Zadarske županije. Samo organoleptičko ocjenjivanje vina u Nadinu se poboljšava iz godine u godinu. Na ocjeni 2016. godine bilo je 138 uzoraka vina (bijela, crna, rože i voćnih) koja su ocijenili enolozi po OiV metodi do 100 bodova.

 
Bijela vina 2016. g. (maraština, debit, pošip i dr.) su dobre voćne arome, žutozelene boje dobrih kiselina i tijela i očit je utjecaj novih tehnologija, kvasaca, struke i rada u podrumu. Crna vina 2016. g. (plavina, merlot, syrah, cabernet i dr.) su izrazito dobre boje, tijela, alkohola i tipičnih sortnih aroma tako da bi 2016. g. bila kao i 2015. godina crnih vina. Dobra kvaliteta grožđa, dobra tehnologija vina i sve više struke u podrumima se odrazilo na sve bolju kvalitetu vina koja se poboljšava iz godine u godinu. Opći dojam enologa na ocjeni u Nadinu 2016. g. je da su vina Zadarske županije sve kvalitetnija i da se mogu nositi sa svim svjetskim vinima i samo tako treba nastaviti – istaknuo je dipl. ing. Ante Grubišić.
 

Tekst i slike: M. Kalajžić

25. travanj 2024 03:54