StoryEditorOCM

Trilj: smrad češnjaka otjerao goste

Piše PSD.
18. lipnja 2008. - 22:49

Građani naselja Put okolišta u blizini SMS-ova pogona za preradu voća i povrća u Trilju gotovo godinu dana se žale na nesnosni smrad koji se širi iz kanalizacijskih šahtova i ulazi u kuće i dvorišta. Nediljko Roguljić, čija je kuća u blizini jednog šahta, kaže da od smrada boli glava i peku oči.

“Obavijestili smo sve nadležne, pa i policiju, a raspitivali smo se i u SMS-u. Rečeno nam je kako su upoznati s problemom te da će hitno poduzeti sve što je u njihovoj mogućnosti. Smrad je prije nekoliko dana opet bio intenzivan, a jedno vrijeme ga nije bilo”, kaže Nediljko i pokazuje “izvor smrada”, betonski šaht ispod kojeg je kanalizacijski odvod iz pogona u kolektor.

Marija Latinac, koja u svojoj obiteljskoj kući iznajmljuje sobe turistima i radnicima, također se žali na smrad i kaže kako je prije nekoliko dana njezina sina Branimira boljela glava te da cijela obitelj nije mogla spavati zbog smrada koji je ulazio kroz prozore u kuću.

Sporan sustav

 - Neki su mi gosti i otkazali sobe zbog toga. Najprije smo mislili da se radi o kanalizaciji jer je tek nedavno rađena na ovom dijelu grada i postavljan je kolektor. Zatim smo pregledali sve odvode po kući i na kraju smo utvrdili da je porijeklo iz SMS-ova pogona. Smrdi na češnjak ili luk, i to je nepodnošljivo – kaže Marija Latinac.

Direktor i vlasnik SMS-a Srđan Mladinić kaže kako je odmah nakon pritužbi građana ispitano o čemu se radi te utvrđeno da SMS ne snosi krivnju za specifičan prirodni miris češnjaka iz kanalizacije u njihovim kućama.

 - Problem je u načinu spajanja kanalizacijskog sustava tog dijela grada na središnji sustav komunalnog poduzeća. Moram napomenuti da ćemo biti na usluzi građanima Trilja kako bismo zajedno uklonili ovaj specifičan miris, ali potpuno bezopasan. SMS ima sve certifikate za ekološku proizvodnju i za naše, te europsko i američko tržište – kaže Mladinić .

Ističe kako Grad Trilj u konačnom zbrinjavanju otpadnih voda koristi mehanički i biotehnološki sustav, što u konačnici znači da se u Cetinu ispuštaju krajnje pročišćene otpadne vode. pa tako i tvorničke.

                                                                                                               Vito Perić/EPEHA

Poštujemo zakone

Naši gotovi proizvodi ne sadrže konzervanse. Ne koristimo aditive ili bilo kakve štetne supstancije. Sirovine koje se prerađuju čuvaju svoja prirodna svojstva, među kojima su i namazi od mariniranog češnjaka. SMS u svom poslovanju strogo poštuje sva pravila i zakone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:38