StoryEditorOCM
DalmacijaJE LI NA POMOLU RJEŠENJE OTOČNOG SPORA OKO VOŽNJE TRAJEKTIMA

Drvenčani se mire do 1. listopada

Piše PSD.
23. rujna 2008. - 23:34
U Drveniku Velikom  se zalažu za luku ukrcaja Trogir, dok sa susjednog otoka ustrajavaju na bivšoj vojarni u Segetu Donjem

Trajektno pristanište u Drveniku              Joško Ponoš / CROPIX
Raspravljajući o zimskom plovidbenom redu na sastanku u trogirskom Poglavarstvu predstavnici tamošnjih dvaju otoka, Drvenika Velikog i Malog, složili su se tek oko uvođenja treće brodske linije utorkom, dok na trajekt koji bi trebao isplovljavati nedjeljom poslijepodne iz Drvenika u Split, a ne kao do sada u Trogir, i luku njegova pristajanja, imaju suprotna mišljenja.

Predsjednik Mjesnog odbora Drvenik Veliki Nikola Pensa, koji je i prije sezone tražio da trajekt iz Drvenika nedjeljom ide direktno u Split, kaže da od toga traženja neće odustati ni po koju cijenu. Ako bude trebalo, potegnut ćemo i do župana Ante Sanadera, pa možda i dalje, rekao je, opravdavajući taj zahtjev činjenicom da otočani s prtljagom moraju iz Trogira presjedati u više gradskih autobusa te potrošiti i do dva sata vremena kako bi se domogli Splita.

U ime mještana Drvenika Malog predsjednik tamošnjeg Mjesnog odbora Ivan Dražić i Rade Tovarović drže da njima više odgovara Trogir. I dok Pensa forsira luku ukrcaja Trogir, njegovi kolege sa susjednog otoka zalažu se za bivšu vojarnu u Segetu Donjem. Trajekt mora pristajati tamo gdje je otoku administrativno središte, a to je Trogir, ne Seget, veli Pensa, koji i za taj kategoričan stav ima obrazloženje.

Naime, smatra da je njegovim sumještanima, posebice starijoj populaciji, bliže ukrcaj u trajekt za Trogir, gdje obavljaju nabavu namirnica, nego da pješače do tri kilometra udaljenog Segeta. Drži da ukrcaj u Segetu odgovara samo splitskim vikendašima koji tamo dolaze vozilima i ostavljaju ih do povratka s otoka, a ne otočanima koji su također zbog nabave vezani uz Trogir.

Tovarović kaže da se ukrcajem u Segetu trogirska povijesna jezgra rasterećuje prometa te da je i trajektu lakše manevrirati u Segetu nego u Trogiru, gdje je riva i zimi popunjena plovilima. Sastanku su nazočili gradonačelnik Vedran Rožić i predstavnici Agencije za obalni linijski putnički promet, koji će morati pomiriti stavove i jednih i drugih te do 1. listopada, kada starta zimski plovidbeni red.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:45