StoryEditorOCM
Dalmacijanačelnik brela ivica carević:

Nismo Baškoj Vodi oteli zemlju

Piše PSD.
18. listopada 2008. - 00:53
Treba znati da granica katastarskih općina i politička granica ne moraju ići istom linijom. Da nije tako Hrvatska, bi mogla govoriti o svojim granicama u Boki kotorskoj - kaže načelnik

Berulija - ide li granica dviju općina preko hotelskoga lifta?
Ivo Ravlić / CROPIX
Odluka Skupštine općine Makarska o granicama naselja iz 1990. godine objavljena je u službenom glasniku, ali se sada na neki način ignorira. Treba znati da granica katastarskih općina i politička granica ne moraju ići istom linijom. Da nije tako, Hrvatska bi mogla govoriti o svojim granicama u Boki kotorskoj, ali se ona političkom odlukom promijenila i na snazi je avnojevska - komentirao je Ivica Carević, načelnik Brela, kaznenu prijavu općine Baška Voda na breljanski prostorni plan, koji je u jugoistočnom dijelu zahvatio katastarsku općinu Baška Voda.

Svoje tumačenje oko sporne razdjelnice općina Brela i Baške Vode načelnik Carević potkrjepljuje odlukom o utvrđivanju granica naselja na području općina Makarska, do 1993. godine jedinstvene administrativno pravne jedinice od Drvenika do Brela.

U odluci piše da granica Baške Vode na zapadu počinje od morske obale i ide granicom prostornog plana do Magistrale. Jedinstveni prostorni plan za Makarsku iz 1985. za granicu dvaju susjednih naselja odredio je istočni rub turističke zone Berulija. Na općinsku odluku iz 90. poziva se i makarski katastar kada odgovara na primjedbu Baške Vode u svibnju 2006., na kojoj temelji obuhvat općine Brela. Prema toj odluci netočno je da su Brela otela Baškoj Vodi 50.000 kvadrata zemljišta istočnije od hotela Berulije.

- Nije mi jasno zbog čega se načelnik Joško Roščić poziva na odluku iz 1987. godine kada je sada na snazi odluka iz 1990. godine. Baška Voda je pokrenula inspekcijski nadzor nad planom i odgovor je išao u korist Brela. Isti podaci o granici su u makarskom katastru, u županijskom i državnom u Zagrebu. Nitko se s kartama ne bi igrao - kaže Carević.

Na spornih 50 tisuća kvadrata Brela su ucrtali većim dijelom turističku zonu, a manjim dijelom je građevinsko područje. Radi se o neizgrađenom građevinskom području, na kojem izgradnja mora čekati donošenje urbanističkog plana - tumači Carević. Nema sumnje da će se za spornu granicu još čuti. Ostalo je dosta otvorenih pitanja. Ako je službeno određena granica onako kako je tumače Brela po odluci iz 1990., zbog čega dio hotela Berulija još uvijek plaća boravišnu pristojbu Baškoj Vodi. Zbog čega su osobne iskaznice stanovništvu u Baškoj Vodi, zašto im baškovoški komunalac odvozi smeće, a poštar iz Baške Vode donosi pisma?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:53